Турция: Протоколът на ЕС е виновен за липсващия стол на Урсула фон дер Лайен

Турция: Протоколът на ЕС е виновен за липсващия стол на Урсула фон дер Лайен
Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че международният протокол е бил спазен на срещата тази седмица на турския президент Реджеп Тайип Ердоган с европейска делегация в Анкара, когато председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се оказа без стол, съобщи турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

 

На пресконференция в турската столица с министъра на външните работи на Кувейт Ахмад Насър ал Мухамад ас Сабах турският първи дипломат подчерта, че проведените с гостуващите европейски представители разговори са били "ползотворни и за двете страни".

По повод на възникналите спорове около спазването на протокола на срещата с Ердоган Чавушоглу каза, че са били приложени правилата на международния протокол.

"На срещата в приложения протокол бяха изпълнени исканията и препоръките на ЕС", каза Чавушоглу. Той поясни: "Разположението на местата за сядане беше направено в съответствие с предложението на ЕС. Точка. Нямаше да разкрием този факт, ако не бяха отправени обвинения срещу Турция," заяви външният министър Мевлют Чавушоглу.

 

 

Вчера ЕК възрази срещу пренебрежителното отношение към председателя на институцията Урсула фон дер Лайен при срещата във вторник в Анкара с турския президент. ЕС бе представен на срещата от Фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. На кадри от събитието се вижда как Ердоган и Мишел заемат единствените две кресла в помещението, докато дамата е оставена без стол и сяда на дивана отстрани по далеч от колегите си, срещу турския външен министър, който е под нейния ранг по протокол. Фон дер Лайен се озадачава, докато турският лидер и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заемат местата си пред знамената им.

Ситуацията е в момент, когато ЕС и Турция се стремят да възстановят връзките си, въпреки опасенията за резултатите на Анкара относно правата на човека, включително защитата на жените.

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Да де

  08 Апр 2021 19:33ч.

  Протоколът може и да е виновен, но този френски фагот защо седна?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  08 Апр 2021 19:56ч.

  Брукселските джендъри си намериха майстора. Не е като в джиката на Баце и после в хеликоптера. Все пак не я оставиха да стой диван чапраз.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • манаф караибрахим

  09 Апр 2021 10:06ч.

  Добре, че не попита „Къде да седна?“ Ами то така си е било още от Османската империя. Даже и нашите едно време са прихванали от тях. На всички стари снимки воеводите и мъже са на столове, а жените прави отзад, в най-добрия случай отстрани! А който не знае, защо е така да му кажа: Мъжа седи на стол, понеже се е изморил от цяла нощ чукане, а жената стои права, понеже я боли задника !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митето

  09 Апр 2021 11:20ч.

  Веднага ЕС да наложи санкции на Протокола!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пусть Всегда Будет Правда

  09 Апр 2021 11:49ч.

  И на Русия- ЗАДЪЛЖИТЕЛНО !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дедо Гочо

  09 Апр 2021 12:48ч.

  Това не е за първи път - При посещение на Турски военен кораб във Варна не отдаде чест на Шкембе войвода и никой не повдигна въпроса . Безпрецедентен случей в историята на ВМФ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  09 Апр 2021 13:01ч.

  Не трябва турците да се извиняват. Проблема е в политиците на ЕС. НЕДОПУСТИМО е да разговарят с която и да е държава с поучителен тон. Да си оправят своите бакии и да не мислят за чуждите. А турците трябва да се поучат от китайците. Китай не допусна американците да разговарят с тях с поучителен тон. След срещата в Аляска, въпреки че след нея официално бе заявено, както е цитирано и в тази статия, че разговори са били "ползотворни и за двете страни", отношенията на Китай със САЩ се изостриха до максимум.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи