Турция призова международната общност да признае държавата Палестина

Турция призова международната общност да признае държавата Палестина

Турският външен министър Хакан Фидан призова днес международната общност да се противопостави на ветото на САЩ върху кандидатурата на Палестина за пълноправен член на ООН и да признае Палестинската държава, предаде Анадолската агенция.

„Несправедливо е, че на Палестина не е позволено да стане член на ООН. Призоваваме международната общност да се противопостави на тази несправедливост и да признае държавата Палестина“, каза Фидан на съвместна пресконференция с мавританския си колега Мохамед Салем Улд Мерзуг в Истанбул.

Фидан заяви, че по време на срещата си с Мерзуг са обсъдили „продължаващото клане в Газа“ и допълни, че „също като Турция Мавритания възприема деликатна политика във връзка с палестинския въпрос, особено ситуацията в Газа, и предлага цялата си възможна подкрепа“. 

Турският външен министър каза още, че Турция и Мавритания са в „голяма солидарност“ по отношение на Газа. „Ще продължим сътрудничеството си за незабавно прекратяване на огъня и непрекъснати доставки на хуманитарна помощ“, допълни той.

Фидан каза също, че усилията на двете нации ще продължат „непрекъснато, докато не бъде създадена независима и суверенна Палестинска държава със столица Източен Йерусалим и териториална цялост на база границите от 1967 г.“. 

По-рано днес говорителят на турското външно министерство Йонджу Кечели заяви, че главната цел на Анкара е "да се сложи край на клането в Газа" и да се създаде палестинска държава, за да се постигне траен мир в региона, предаде Анадолската агенция. Коментарът на Кечели идва в отговор на публикация на израелския външен министър Израел Кац в платформата Екс със снимка на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и политическия лидер на "Хамас" Исмаил Хания, придружена от "обидни и клеветнически коментари", отбелязва агенцията.

Кечели заяви, че усилията на членовете на израелското правителство да изместят фокуса дневния ред са безполезни. "Израелските власти са тези, които трябва да се засрамят. Те избиха близо 35 хиляди палестинци, повечето от които жени и деца", посочи той. Турция ще продължи да работи в тази посока и да разкрива престъпленията, извършени от израелските власти, добави говорителят на външното министерство.

Лидерът на "Хамас" Исмаил Хания се срещна вчера с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в двореца "Долмабахче" в Истанбул.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Уке Цветко

    21 Апр 2024 19:48ч.

    Представяте ли си България да поиска такова нещо? Не нали! Е това е разликата между независима държава и колония, протекторат, или както там искате да го наричате! От друга страна някой би казал: кво не дреме за тия палестинци? Ами все пак някои европеици обикновенни и интелектуалци, даже и на американци, и дори политици им е дремело за нас по време на априлското възстание!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    21 Апр 2024 20:34ч.

    Технически, България още през 1988 г. е признала държавата Палестина, която включва териториите на Западния бряг, включително Източен Йерусалим и Ивицата Газа! "През ноември 1988 г. българското правителство признава с декларация обявената от ООП Държава Палестина". Биби Хитлеряху и другите ционисти в Израел, както и САЩ, саботират правото на самоопределение и независимост на палестинците. https://diplomaticspectrum.com/bg/дипломатически-отношения/анализи/1779-32-години-от-декларацията-за-независимост-на-палестина.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи