Турция подписа с Унгария стратегическо споразумение за доставка на газ

Турция подписа с Унгария стратегическо споразумение за доставка на газ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Унгарската държавна компания MVM и турската BOTAŞ ("Боташ") подписаха споразумение за доставка от 2024 г. на природен газ от Турция, което в правителството в Будапеща наричат "стратегическо", а в турската компания - "пробив". Подробностите ще се уточняват в следващите месеци, като засега се съобщава само за "около 275 млн. куб.м годишно".

Споразумението бе предшествано от разговори в неделя между премиера Виктор Орбан и гостуващия турски президент Реджеп Тайип Ердоган. Новината съобщи същия ден Петер Сиярто, министър на външните работи и търговията.

В съобщението на BOTAŞ - както и според енергийния министър Алпарслан Байрактар - се казва, че това е първият път, когато Турция се договаря за износ на газ със страна, с която не граничи, както и че това щяло да засили сигурността на европейските енергийни доставки.

Държавната телевизия TRT Haber определи събитието като крачка към целта на Турция да се превърне в "централна държава в енергетиката". Близкият до управляващите в Анкара в. "Йени Шафак" (Yeni Şafak) поставя споразумението редом с договора, подписан от служебното правителство на България през януари.

Сравнението с договора на кабинета, назначен от президента Румен Радев, не е коректно. Унгария потребява годишно между 9 и 11 млрд. куб.м газ, което означава, че от Турция ще се покриват около 3% от нуждите на страната. Параметрите на българската сделка с BOTAŞ още не са обявени официално публично, но според "Капитал" в нея пише, че за 13 години България се задължава да купува по договора близо 60% от сегашното търсене.

"Това стратегическо споразумение е част от цялостната инициатива на правителството за укрепване на националната енергийна самодостатъчност", каза говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач в социалната медийна платформа X, известна преди като Twitter. "Този ход има за цел да подобри енергийната сигурност и да стабилизира цените на газа предвид международната енергийна криза, причинена от конфликти и санкции."

Според Сиярто турският президент ще бъде в Будапеща отново на 18 декември. Вероятно това е и срокът, в който унгарските власти разчитат да договорят подробностите по сделката.

За Унгария следващите 16 месеца са много важни, защото в края на 2024 г. изтича споразумението между Украйна и Русия за пренос на природен газ към Централна Европа, а в Киев ясно заявиха, че няма да преговарят с Москва за удължаването му.

Така за Виктор Орбан единствената работеща възможност е да разчита на руски доставки по "Турски поток" и България и Сърбия. По нов дългосрочен договор с Москва за унгарския пазар трябва да се изнасят 4.5 млрд. куб.м годишно, от които 3.5 млрд. минават през "Турски поток", а 1 млрд. - през Украйна. Унгарският премиер разговаря в Будапеща в края на седмицата с президента на богатите на залежи от природен газ Азербайджан Илхам Алиев и на Туркменистан Седар Бердимухамедов.

Властите казват, че търсят варианти и за внос на втечнен природен газ от Катар от 2027 г. нататък. Емирът на страната от Персийския залив е очакван в унгарската столица заради Световното първенство по лека атлетика, което приключва на 27 август.

Източник: Дневник

 

 

 

 

Коментари

  • хаирсъзин

    21 Авг 2023 20:03ч.

    Е сега как ще им се скара ленчето .... А какво ще пише г-жа Андролова ....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Tre

    21 Авг 2023 20:15ч.

    Всеки изминал ден показва колко недалновидни, глупави, страхливи и алчни дебили са били начело на държавата ни в продължение на години... а сега към горното се добавя и .. откровени предатели и българомразци...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    21 Авг 2023 20:36ч.

    Договарят с Боташ за доставка през наша тръба.Щото нали ние я изградихме и платихме?През маша територия. То и втечненият газ пак на море пристига, но ако не ме лъже паметта, макар че Андраши неше адмирал Унгария няма излаз. Пак остава въпроса как Вучич и Ердоган договарят ползването ма Нългарска стратегическа инфраструктура с Орбан. Приятелството си е приятелство, но транзита е в долари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    21 Авг 2023 20:42ч.

    Транзита хората си го плащат. Въпросът е защо те могат, а на нас Лена не ни дава да ползваме турски/руски газ че и се накара на Радев за това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    21 Авг 2023 21:52ч.

    Естествено, че ще плащат транзит. Нека не бъдем късопаметни, обаче. Това, което прави боташ и Турция сега трябваше да е български бизнес, но тройката+разбойко гарантираха бизнеса на Ердоган в ущърб на България. Просто тройно ... Просто не като Киро и Лена парапетната .....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ми браво, значи 2.6 млрд.лв. за Балкански поток ще изплатят за около 10 години!

    21 Авг 2023 20:43ч.

    10.05.2023 г. Инвестор.бг - "Балкански поток" реализира 262 млн. лева печалба през 2022 г., България вече не получава газ от "Газпром", но продължава да ТРАНЗИТИРА руски газ към Европа. Разширението на газопреносната мрежа от турската граница до сръбската граница, или "Балкански поток", е донесло оперативна печалба от от 261,93 млн. лева за "Булгартрансгаз" през 2022 година, става ясно от писмен отговор на служебния министър на енергетиката Росен Христов, публикуван от деловодството на Народното събрание.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хубавото все пак е, че Балкански поток е 100% собственост на държавата България, което ни прави макар и малък, фактор в енергетиката!

    21 Авг 2023 20:46ч.

    "Балкански поток" е продължението на "Турски поток" на територията на България и по него тече газът от "Газпром" до клиенти от Европа. От април миналата година страната ни не получава газ от "Газпром", но продължава да транзитира - основно към Сърбия и Унгария. Капацитетът на газопровода е 16 млрд. куб. метра годишно, като основната част от него е резервирана от "Газпром". ....................... През септември 2021 година Унгария сключи ДЪЛГОСРОЧЕН договор с "Газпром" за доставка на природен газ за срок от 15 години. Той предвижда Будапеща да получава общо 4,5 млрд. куб. метра газ, като 3,5 млрд. куб. метра от тях - през "Турски поток", съответно и през територията на България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Балканската тръба ще се изпалти за много по-малко време от 10 години. Прави разлика между ПЕЧАЛБА и изплащане на направените инвестиции.

    21 Авг 2023 21:48ч.

    Никой не изплаща напревените вложения с печалбата си... Печалбата е това което остава за собственика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    21 Авг 2023 21:58ч.

    Ще бъдеш фактор ако удвоиш капацитета на потока, евентуално. Но тази игра вече я сдадоха сервилните ястреби. Както и атомната ни централа, втората такава и пр. Сега работят за сваляне цената на нефтохим, ударно, защото има ам инвеститор .... Помияри

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    21 Авг 2023 21:05ч.

    Договорите на санкционираните Газпром не ни задължават Боташ или Сърбия да ползват тръбата. Не чувам Ердоган или Вучич да са се договаряли с нас. Освен да му носят газ със самолет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аха!

    22 Авг 2023 0:36ч.

    Ти що си мислиш, че това е игра с един играч, а? По тръбата ще тече и катарски газ за Унгария. Току що излезе инфо, че унгарците са се договорили с катарците. Вярно, че е от 2027 година.:)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Илия Ъ.

    21 Авг 2023 21:07ч.

    Хей, наши гламави политици, не се заигравайте с тръбата, че не само с Русия жестоко ще се скарате, а и с комшиите Сърбия и Турция съвсем ще я вапцаме. Гърчолята са ясни. И без това на тях не можем да разчитаме при нужда, но по-лошо е да ги правим врагове. А с нагло-саксите никой не е прокопсал. Правете си сметката или изчезвайте при Господарите ви, ако не можете да се справите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    21 Авг 2023 21:09ч.

    Кво да се заиграват? Врътваш крана и питаш къде си в схемата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    21 Авг 2023 21:11ч.

    И след като са се договаряли без да питат-ще си плащат по трънския курс.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    21 Авг 2023 21:16ч.

    Могат турците да се пробват да се договорят с гърците и да строят транзит през Македония.Успех. Всеки си гони интереса, ние все надупени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    21 Авг 2023 21:17ч.

    Всеки си гони интереса, само ние ларж

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    21 Авг 2023 21:19ч.

    Мда. Докат го редактирам- излязла работната версия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    21 Авг 2023 21:29ч.

    Турция успешно продава наща газь и си върти далаверката ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    21 Авг 2023 21:31ч.

    Нашият гъз е пак в сглобката с Пеевски и харвардци. Ако питат мен-Ердо да си го зема.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Началото на газов хъб в Турция

    21 Авг 2023 21:36ч.

    Ердоган се договори с Путин за газов хъб. Турция си подсигури доставки за България, сега и за Унгария и хъба ще е налице много скоро.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    21 Авг 2023 21:47ч.

    И къде къде ще мине тръбата? Географията не се заобикаля, освен ако не си купиш мекеретата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да ако бехме направили Южен поток сега щехме да правим поне 1 милиард печалба на година.

    21 Авг 2023 21:52ч.

    Ама вродения идиотизъм на психоДесните ни докара до това дердже.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    21 Авг 2023 22:08ч.

    Южен вече да е гръмнал кат Северен. Двете държави с най-голяма плътност на транзитни тръбопроводи в света бяха Сирия и Украйна. Факт. Проверете си го.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Към колегата The Man With No Name - 18:05ч. и др.

    21 Авг 2023 22:14ч.

    В чисто технически аспект ситуацията за доставка на газ за България е следната: 1. Капацитета на Балкански поток е 100% резервиран от Газпром. По него не може да внесем нищо..(нооооо, печелим добре от транзитни такси!) 2. Има още една тръба от Турция и една от Гърция при Петрич. Ще внасяме руски газ по тези две тръби до колкото позволява капацитетът им който не е много голям. ...... 3. Турция и Гърция не произвеждат природен газ. Ще ни продават руски като Ердоган и Мицотакис ще си сложат съответната надценка. Турция има две тръби от Русия - Турски поток и Син поток. Тези потоци трябваше да минават през България но ги отказахме. ............ 4. Има известна възможност за втечнен газ, но е двойно по скъп, а и вместимостта на танкерите е пренебрежимо малка в сравнение с потреблението. ........ и прочие ......... то кога изпуснеш питомното, ходи гони дивото. Министъра на енергетиката на Русия дойде на крака и предложи ТРЪБАТА да излезе край Варна, директно ПРЯКО в България, нооооо долетяха американските сенатори и служебният Орешарски СПРЯ супер проекта за България в юни 2014 г. .......... 2014 г. 2014 г. знакова година, ей!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    21 Авг 2023 22:38ч.

    Всъщност Турция почва да произвежда, Гърция се кани.Що се отнася до резервацията на Газпром, няма опция да я преотстъпи на Боташ. Та питам-как Ердо и Орбан преговарят без кръчмаря?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    21 Авг 2023 23:20ч.

    Аз само не разбрах кръчмаря като врътне кранчето какво ще прави с тръбата. Или ще я пишем бегала както си знаем и можем. Е някои ще напълнят затова чекмеджета и банкови сметки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “ Та питам-как Ердо и Орбан преговарят без кръчмаря”

    21 Авг 2023 23:30ч.

    Лесно. Става дума за четвърт милиард кубика годишно. Унгария ги ползва за седмица.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    21 Авг 2023 23:31ч.

    Станахме за смях! Вучич: При някои наши съседи друг решава кой ще вари кафето в правителствата - https://epicenter.bg/article/Vuchich-pred-Orban--Pri-nyakoi-nashi-sasedi-drug-reshava-koy-shte-vari-kafeto-v-pravitelstvata/324154/7/0. Ако някой се познае едва ли ще си признае.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    22 Авг 2023 1:36ч.

    Тръбата я строи боце с държавни пари(и частен откат) по схемата 2 милиарда за американците, авансово за фърчила на хартия, 3 милиарда за Путин за нещо, дет не ползваме. За да си купи отсрочка. Икономически тоя кюнец няма избиване, поне може да врътнем крана.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прибързваш "Мъжът безименен"

    22 Авг 2023 3:18ч.

    Ако тръбата ни Балкански поток (продължение на Турски поток) не беше толкова важна, Херо нямаше да бързаше да я дублира! Основните и приоритети тук нали видяхме кои бяха, че ни проглуши ушите - интерконектора с Гърция, та интерконектора, и строителството на газовия тръбопровод Драгоман-Ниш, форсиран с бясна скорост от превъзходителството. Иначе изтъкваше, че причината Русия да нападне Украйна, била, че с пускането на Българския транзитен газопровод за Европа, Русия продължава с доставките на газ за Европа, спирайки тези през Украйна докато трае СВО. .... Така че "газовата връзка" Балкански поток е от изключителна важност за суверенитета. Особено след инфото на колегата ХАИРСЪЗИН от по-горе, че нашите искат да свалят цената на Нефтохима защото имало "ам инвеститор", който искал да я купи. Яко се бърза, след като ЕС даде дерогация до 2024 г. вкл., защо?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    22 Авг 2023 1:39ч.

    Както и шалтера на Вучич и макетата. Не виждам що трябва да им изнасяме евтин ток, а ние да плащаме скъп. След това думата имат братята албанци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    22 Авг 2023 1:41ч.

    Майната им на западните балкани. Чуй само кафеджията Вучич. За кашмер станахме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи