Турският парламент одобри изпращането на войски в Либия

Турският парламент одобри изпращането на войски в Либия
Турският парламент одобри мандата да изпрати войски в Либия в полза на подкрепеното от ООН правителство на националното споразумение (ПНС) при официално искане за военна подкрепа от Турция, съобщиха турски медии, цитирани от БГНЕС.

 

 

 

Парламентът проведе спешно заседание, за да обсъди мандата за Либия, предвиждащ изпращането на турски войски в страната. В дневния ред на заседанието имаше само една точка от дневния ред, докато политическите партии разполагаха с 20 минути за изказване след прочитането на мандата.

 

В края на сесията мандатът беше одобрен с получаване на мнозинство от гласовете. Общо 509 парламентаристи участваха в гласуването, 325 от които гласуваха „за“ резолюцията, докато 184 гласуваха „против“.


Президентът Реджеп Ердоган подписа резолюцията от две страници в понеделник, заявявайки, че събитията в Либия представляват заплаха за региона и поиска разрешение за разполагане на турските сили в чужди държави, за да се намесят в конфликти извън границите на Турция за период от една година.

 


“Правителството на Либия на националното споразумение поиска от Турция военна подкрепа за борба със заплахите спрямо териториалната цялост и стабилност на Либия, които биха могли да засегнат целия регион, под формата на „Ислямска държава“, „Ал Кайда“ и други терористични организации или незаконни въоръжени групи, както и нелегална миграция и трафик на хора“, се казва в мандата. В изявлението се добавя, че Турция има за цел да предостави хуманитарна помощ на хората на Либия и да защити застрашените интереси на Турция.
Повечето от опозиционните депутати гласуваха против мандата.

 

Източник: БГНЕС

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • observer

  02 Яну 2020 19:46ч.

  Очаква се интересен сблъсък. ЧВК “Вагнер” на “готвача” на Путин Пригожин (повар Путина) е на страната на бунтовника фелдмаршал Хафтар, американски и либийски гражданин, Турция е на страната на т.н. “законно” правителство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "удобни и безродни"?, технократи

  02 Яну 2020 20:55ч.

  Май всички наблюдатели, услужливо забравиха, коИ и защо , създадоха днешните ни проблеми в Европа, с незаконното сваляне на " режимите" в Ирак, Либия, Египет, Мароко , Тунис, неуспеха в Сирия . Що така бе " керета " ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От сирийския нефт ни отрязаха,

  02 Яну 2020 21:50ч.

  да опитаме с либийския. Така де, синчето иска алъш-вериш да върти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Война и мир

  02 Яну 2020 23:22ч.

  https://novayagazeta.ru/articles/2020/01/02/83347-voyna-bez-gumanitarnyh-koridorov

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • segabg.com

  05 Яну 2020 12:04ч.

  Силите на Хафтар се подкрепят от Египет, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия и Русия. Турският президент Реджеп Ердоган неведнъж е изтъквал, че в контролираната от Хафтар територия действат руски наемници от частната военна компания „Вагнер“. Вчера Саудитска Арабия осъди „ескалацията на турската намеса в Либия“, като предупреди, че одобреното от Меджлиса разполагане на турски войници там е нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН“. През април 2019 г., когато започна офанзивата на Хафтар към Триполи, американският вестник „Уолстрийт джърнъл“ разкри, че той получава пряка финансова подкрепа от Саудитска Арабия. Малко преди това е бил на посещение в Рияд.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи