Турски медии: Патриарх Вартоломей е американски агент

Турски медии: Патриарх Вартоломей е американски агент
Докато държавният секретар на САЩ Майк Помпео беше на визита в константинополската патриаршия в Истанбул без да се среща с турски официални лица по време на престоя си в страната, местните медии атакуваха патриарх Вартоломей, уличавайки го във връзки с базирания в САЩ ислямски проповедник Фетулах Гюлен, когото Анкара държи отговорен за организацията на неуспешния опит за преврат срещу Ердоган през лятото на 2016 година, пише гръцкото издание Protothema.


В материал на първа страница опозиционният вестник „Айдънлък“ свъзва директно Вартоломей с опита за сваляне на настоящия държавен глава. „Ето връзката на патриархата с ФЕТО“, гласи заглавието. В материала се посочва, че Фанар и ръководителят на Rumi Forum Решит Дервишоглу се опитват да оправдаят ФЕТО и да очернят Ердоган.

 

Патриарх Вартоломей с Джо Байдън като вицепрезидент


Според изданието Форумът Руми е една от най-важните структури на ФЕТО в САЩ - със седалище във Вашингтон - и негов програмен директор е Рашит Дервишоглу, докато Александрос Карлуцос, едно от най-важните имена в Американската архиепископия, също е довереник на Вартоломей.

 

С Джордж Буш-баща


В друга публикация „Айдинлък“ фактически обвинява Вартоломей, че е действал като „агент“ на САЩ. „Това е като американски патриархат“, се казва в заглавието, като провокативно се аргументира, че „Фанар днес стои далеч повече на страната на САЩ, отколкото на Турция“, подчертавайки, че непрекъснато действа срещу Анкара, не само по религиозни, но и по геополитически въпроси.

 

С Хилъри Клинтън

 

С Барак Обама

 

С Бил Клинтън

 

 

И целувка с Хилъри

 

Превод и редакция: Иван Христов, "Фокус"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Четири

  17 Ное 2020 17:13ч.

  ЦРУ държи в ръката си четири .ъди - 2 на Вартоломей и 2 на папата. И когато трябва ги стиска.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • аха - добро утро

  17 Ное 2020 17:38ч.

  Стратегическа цел на Ердо е разбиването на православния геокултурен център в изт Европа, Гърция и Русия. Но Русия е твърде силна, пък и нали му спасиха живота от заговор (голяма грешка!) , та засега няма как да захапе Русия. Но Гърция е под ръка - също и България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо

  17 Ное 2020 17:51ч.

  не е агент в буквалния смисъл, но....това са подробности

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до аха-добро утро

  17 Ное 2020 18:31ч.

  Защо му е на Ердоган да разбива Православният свят след като и Вартоломей прекрасно сам се справя с това ? Още няколко томоса и готово. Понякога май забравяме, че всичко е Божия Промисъл !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Православния свят, дрън, дрън

  17 Ное 2020 20:26ч.

  Няма православен свят, има някакви опити на недоимперска съвременна Русия да намери заместител на пролетарския интернационализъм на имперския Съветски съюз. А в случая турци и гърци са като куче и котка, мразят се по рождение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гражданин

  17 Ное 2020 20:43ч.

  Известен факт, който турските медии оповестяват публично!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Напротив, има християнски православен свят

  17 Ное 2020 21:34ч.

  Без него към кого да се причисля, към католиците поляци или, или изобщо Православието е необходимо, нужно, то е Аура за хора с определено мислене и поведение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  18 Ное 2020 9:03ч.

  Понякога и от зор, се казва истината. Томосите на слугата, го доказаха отдавна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мдаа

  20 Ное 2020 12:24ч.

  Ако закрият цариградската партиаршия на далавера е само Русия защото има мерак да си присвои правото на православен водач .али РПЦ не искаше да признаят автокефалността на УПЦ , но патриярхът я призна -ето как се става "амеракански агент"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  29 Ное 2020 17:20ч.

  Сатаната срещу Православието !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи