Цветелина Пенкова: Повишаването на енергийната ефективност води до двойно по-ниски сметки за отопление

Цветелина Пенкова: Повишаването на енергийната ефективност води до двойно по-ниски сметки за отопление

Как да се помогне на уязвимите домакинства да преминат по- безболезнено през енергийната криза? Какъв е начинът за справяне с високите цени на енергията? Отговорите на тези въпроси формулира евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова на организираната от Сергей Станишев и Групата на социалистите и демократите конференция „Да намалим сметките- енергийната бедност и цените“. Събитието е в рамките на паневропейската кампания „Да намалим сметките“.

„Повишаването на енергийната ефективност на сградния фонд е дългосрочна  мярка в борбата срещу енергийната бедност и води до двойно по – ниски сметки за отопление“, изтъкна Цветелина Пенкова. Тя уточни, че  директивата за енергийни характеристики на сградите ще влезе в сила през 2024 г., като приоритет ще бъдат реновации на 15% от сградите, които са с най- ниска енергийна ефективност във всяка страна членка. „Поставя  фокус върху уязвимите домакинства, които ще разчитат на безвъзмездни средства, средства от Плановете за възстановяване и устойчивост, кохезионните фондове и държавно съфинансиране. За всички останали европейски граждани разработваме възможности за допълнителни финансови схеми и стимули чрез включване на финансовия частен сектор за предоставяне на нисколихвени заеми, изплащането на които да не превишава настоящия размер на разходите за отопление“, разясни евродепутатът.

Кампанията „Да намалим сметките” на Групата на социалистите и демократите в ЕП предлага конкретни решения с фокус върху финансовото подпомагане за европейските граждани и малките и средни предприятия, нуждата от повишаване на доходите и сериозната необходимост от реформи в ценообразуването на електроенергията. Това са 15 ключови предложения, част от които са: 

- временно прекъсване на връзката между цените на газа и електроенергията , за да се облекчат незабавно сметките за електроенергия

- увеличение на доходите и достойни минимални работни заплати

 -осигуряване на правото на топъл дом и забрана за изключване на уязвими потребители от газовата и електропреносната мрежа.

„За устойчиво справяне с високите цени и гарантиране на енергийна сигурност , трябва да мислим дългосрочно като разчитаме не само на диверсификация, но и на развитието на собствени ресурси в рамките на ЕС – инвестиции във ВЕИ и ядрена енергетика“, заключи евродепутатът Цветелина Пенкова.

В конференцията, по инициатива на Сергей Станишев, участваха вицепремиерът по управление на европейските средствата Атанас Пеканов, министърът на земеделието Явор Гечев, омбудсманът на Република България Диана Ковачева, председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, Димитър Ганев от „Тренд“, експерти, представители на местната власт и политици.

 

Повече за кампанията може да научите тук: Bring the Bills Down | Socialists & Democrats (socialistsanddemocrats.eu)

 

Коментари

 • Какъв коментар да напиша?

  02 Дек 2022 10:27ч.

  Тя снимката говори всичко, думи не са нужни. А може би все пак "Търтеииииииии!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Загряването на водата води до повишаване на температурата и

  02 Дек 2022 11:24ч.

  От друга страна, когато изстине, тя става студена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тралала

  02 Дек 2022 11:27ч.

  Заслужилите хрантутници на България пак се правят на интересни. На две магарета сено не са разделили, но ще ни помагат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А пък "санкционирането" на Русия

  02 Дек 2022 12:51ч.

  води до четворно повишаване на сметките. Гонитбата на Михаля (т.нар. "зелена" енергия) - още толкова. И к'во правим сега? Лепим стиропор? Б@хти, дали в Брюксел/Страсбург допускат само такива с очевидни дефицити, или тези дефицити се придобиват там?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха-ха-ха!

  02 Дек 2022 13:06ч.

  Съселът и Цвета в релсите на ГЕРБ и на Бойко Борисов!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван Пеев

  02 Дек 2022 13:48ч.

  Един умник каза: "Който може, той го прави! Който не може - учи другите." Ха сега "умни" политици извадете пари, осигурите БЕЗПЛАТНО саниране на всички жилищни сгради, безплатни соларни системи на всички покриви, пък тогава... може и без вас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи