Цветелина Пенкова: На първо място защитавам националния интерес 

Цветелина Пенкова: На първо място защитавам националния интерес 

Следвайте "Гласове" в Телеграм

„В Европейския парламент на първо място защитавам националния и партийния интерес при отстояването на позиции. Направих подробен отчет пред всички структури на БСП и пред българските граждани, за да е ясно как съм защитавала националния интерес. Но за да постигнеш резултат, са необходими съмишленици и то навреме, защото ако изпуснеш момента, вече е късно. Например - при защитата на ядрената енергетика, което е българският национален интерес (необходими са ни нови ядрени мощности), убедих германските социалисти да гласуват в подкрепа на ядрената енергетика. Това e невъзможно дори и в немския парламент.“ Това заяви евродепутатът от БСП Цветелина Пенкова пред БНТ. 

Тя акцентира, че е представила заедно с българската енергетика и индустрия план с национални приоритети, които трябва да се следват от нашите евродепутати през следващия мандат на Европейския парламент, защото по този начин ще бъдат защитени българските интереси в енергетиката и индустрията и ще има последователност и развитие в сектора. 

„Да спрем с политическото лицемерие! Необходим е 20 годишен план за съдбата на въглищните централи, а такъв още няма. За последните 15 години всички правителства отлагаха проблема.“, коментира евродепутатът. Пенкова разказа, че се е срещала със заетите в сектора от Старозагорско и те искат да знаят конкретно какви са стъпките и каква ще е реализацията им, защото това са процеси, които ще продължи още 20 години. „В момента проблемът се отлага и се кърпи на парче, няма ефект и стратегия за бъдещето. Там има инженери и висококвалифицирани кадри - необходима е предвидимост и създаване на нови производства и нови работни места“, препоръча Цветелина Пенкова. 

„Гледаме на Европейския съюз като на извор на средства, а ние трябва да сме активни. България на Балканите има стратегическо положение в енергетиката. От нас зависи какви политики ще се следват, ако сме активни и защитаваме национални проекти със стратегическо значение“, отбеляза евродепутатът. Според нея страната ни не само има даденостите, но и е най-логичният водещ в този преход, който ни предстои: „Давам две направления, в които трябва да се съсредоточим - развитие на ядрена енергетика и свързаност на електропреносната мрежа. България може да е водеща в този процес. Вече има разработен български проект за свързаност на електропреносната мрежа по оста север-юг, който е представен пред европейските институции, но ние не го защитаваме, защото губим време в безсмислени спорове. Колегите от Гърция също са направили проект, който заобикаля България, но те си отстояват националния интерес и го защитават, защото не се занимават с нелепи опити да се промени някаква решена европейска политика, по която вече 26 държави членки са тръгнали.“

Според Цветелина Пенкова по въпроса с Шенген правителството е допуснало груба грешка като е поело допълнителни критерии: „България е изпълнила всички критерии и неприемането й по всички граници е дискриминация, защото няма 1/3 дискриминация.“ Тя нарече безотговорно поведение страната ни да няма повече от година посланик в Австрия, която имаше основно значение за приемането ни в Шенген. „Няма как да обвиняваш някого, без да си си свършил работата“, възмути се тя. 

„Корупция, политическа нестабилност и липса на присъди са основните причини за липсата на усвояване на европейските средства. Когато се справим с тези три проблема, можем да говорим за инвестиране на европейските средства“, каза още евродепутатът. Според Цветелина Пенкова голяма част от решението на проблемите е да се гарантира прозрачност на изборния процес и хората масово да гласуват. 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: 
https://www.socialistsanddemocrats.eu/
 

 

 

 

 

Коментари

  • Цветелина Пенкова: На първо място защитавам националния интерес

    01 Май 2024 14:27ч.

    Айде, няма нужда!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тая нещо се е объркала

    01 Май 2024 14:33ч.

    Днес не е 1ви април, а е 1ви май. Тези, които редовно предават или продават “националния интерес” ми казват, че ще го защитават “на първо място”. А на второ, какво?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Господинов

    01 Май 2024 14:51ч.

    Като започна да срещам такива заглавия се подсещам, че идват избори. Борисов по-принцип реагира бързо и още вчера се превъплати в ролята на Иванушка глупака. Временно. Бойкикиев ще се появи за да ни каже, че съдебната реформа е важна. Особено сега! Волгин го чухме. ППтата колко списъка извадиха с евродепутати? 17-18? Изгубих им следите. Ще изчакам да видя нещо достоверно, което е подписано с електронния подпис на Лена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • под очакваното

    01 Май 2024 15:00ч.

    От участието и в Референдум се видя,че на първо място за нея са евродирективите, макар да ощетяват България и българите(зелената сделка). Добре говори, ама не като социалист, а като евроатлантик

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хм...

    01 Май 2024 15:18ч.

    Ама каке! Ти по какво беше специалист, че да можеш въобще да разбереш, какво защитаваш... Нищоговоренето и европедалския новоговор по някоя тема те прави умна са пред същите неграмотници и невежи като теб... Ако искаш да защитяваш Българския Интерес направи 5-6 деца...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Салвадор де Мадарияга

    01 Май 2024 17:07ч.

    Цвети, мила, и да се разчекнеш от самореклама по "Гласове" /платена с парите на европейските данъкоплатци/, пак няма да можеш да влезеш в следващия европарламент от почетното трето място в листата на БСП, което кака ти Корнелия тъй милосърдно и коварно ти хариза. Само колкото да посмекчи удара върху твоите мераци за още един петгодишен мандат на слушкане/папкане в Брюксел/Страсбург... При сегашното съотношение на силите и при наличието на 4 /четири!/ регистрирани за участие в изборите "леви" коалиции, абсолютният максимум за евродепутати от БСП са двама. А първите двама в листата на Корнелия са Вигенин и Гечев!... За теб, Цвети, има две възможности. Първата е да се опиташ да подработиш все по-мижавия електорат на БСП да направи в твоя полза някоя шашма с преференциите. Номерът обаче няма да ти се получи, мила, защото електоратът на столетницата нито умее, нито обича да си играе с такива сложни трикси като преференции за пренареждане на листите. Това е патент на жълтопаветниците, а не на дисциплинираните екс-комунисти. Втората ти възможност, скъпа Цвети, е да поканиш вечерта преди изборите Вигенин и Гечев на гости и да им сервираш ястие с гъби, които сама си набрала и сготвила... Няма да се впускам в излишни обяснения, ти си умно момиче, а и аз не искам да рискувам обвинение в подбудителство към престъпление. Само ще те посъветвам веднага след като откарат гърчещите се в предсмъртни стомашни колики Вигенин и Гечев с "Бърза помощ", и ти да хапнеш мъничко от сервираните гъбки - ама съвсем мъничко! - за да ти послужи съответното разстройство за алиби пред властите и най-вече пред Корнелия. С една дума: вземай пример от видната евроатлантичка Лукреция Борджия и няма да сгрешиш, Цвети! Европейският парламент те чака, окъпан в безброй светлини...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Йерархия в ценностите

    01 Май 2024 17:10ч.

    Нещата ги виждам по друг начин. Когато под влиянието и натиска на полудялата и влюбена в зелената енергия Германия, атомната енергетика беше разлюбена, вие се криехте в миша дупка. Започнахте да говорите едва на по-късен етап, когато надигнаха глас истинските експерти и обосноваха тезата, че инсталираните в Германия над 60000 зелени Мвт са практически мъртви без базова енергия и при реална използваемост до 16 %. Когато психарите от евродебилитета поемаха ангажименти, които на практика обричаха нашата топлоенергетика, заради престъпния ВПУ, вие отново се разсейвахте! Тогава пазарните условия и ццените на квотите въобще не предполагаха ограничения в топлоенергетиката и беше въпрос тя да бъде защитена политически, ама нямаше кой да го направи - нямаше и вас, нямаше я и нашата политическа класа, всички пееха европсалми и чакаха да усвояват фондове - апропо, това са наши пари, е не европари, защото някой ден ние трябва да връщаме 100 % от тези пари, които сега частично ще бъдат подарявани на политическите ни приятели! Активността ви се засили в последната половин година, строго предизборно! Затова, Пенкова, вие повече не трябва да помирисвате европарламент! БСП "заслужава" 1, максимум 2 депутати, само за цвят, като сред тях при никакви обстоятелства не трябва да има името Пенкова. Това, че Вигенин и Гечев са по-вредни и безполезни и от вас, не е съотносимо към проблема, защото целият ви поход към Европа беше нечист, уреден на база парашутизъм, в условия на конфликт на интереси! Елате си у нас, намерете си достойна работа за до 3000 лв., има живот и след дизайнерските, маркови дрешки, родете си дечица, не отлагайте!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ВИК

    01 Май 2024 20:57ч.

    Ега ти кухата лейка. В нищоказването е майсторица. Такова празнословие и клишета лееше в Референдумът, че екрана на телевизора се разлигави. Ама много на сериозно се е взела. Скъпа Цветелина, ти какъв специалист си? Какъв ти е професионалният профил, че нещо се объркаха хората.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи