Цветелина Пенкова: Дипломатическите усилия за влизане в Шенген да продължат. Отказът е неоправдан

Цветелина Пенкова: Дипломатическите усилия за влизане в Шенген да продължат. Отказът е неоправдан

„Отлагането за пореден път на решението за влизане на България и Румъния в шенгенското пространство, въз основа на извънредни и допълнителни искания, които нямат пряко отношение към процеса на разширяване, е неоправдано. От това губи и ЕС.“ Това коментира евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова. Тя отбеляза, че  когато решения се базират не на обективни факти, очевидно се преминава в зоната на политическите цели и възражения на две страни. 

 „Нидерландия и Австрия не назоваха истинските причини за своята позиция на вето. Те имат вътрешнополитически привкус и пренебрегват общите европейски интереси – сигурност и икономически ползи“, изтъкна евродепутатът. Пенкова открои факта, че България имаше сериозната подкрепа на ЕП, ЕК и на мнозинството страни – членки и поради тази причина не бива да се говори за всеобщо недоверие към страната.

 „Видяхме , че получихме много мощна поддръжка от страна на големите европейски страни и икономики- Германия и Франция, които осъзнават неотложността и потребността от това присъединяване“, каза още Цветелина Пенкова. Тя не изключва реципрочни действия на българската държава като ответна реакция, защото това е начин да защитим правото си и изпълнени ангажименти.

„Въпреки решението, перспективата за движение напред до отварянето на нов прозорец, не бива да бъде изоставена, а да се работи да убедим колебаещите се в нашата пълна готовност да бъдем в Шенген, въпреки че, обективно, тя и в момента е налице. Дипломатическите усилия на всички нива са крайно необходими“, препоръча в заключение Цветелина Пенкова

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Коментари

 • Сабрутко Сабрутев от сабрутчетата на киро и кокоро

  09 Дек 2022 9:31ч.

  Я, още една калинка. От ятото на корнелия. Безполезна калинка!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • йосарян

  09 Дек 2022 10:00ч.

  вероятно ще се опитат да изтъргуват шенгеня срещу оная конвенция, знаеете я.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сръбската тренерска школа

  09 Дек 2022 12:04ч.

  Играло сме добро, але сме немали шанс ! Продължаваме напреде !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Партия чудо

  09 Дек 2022 15:13ч.

  Едва ли има друга партия, която да работи с такава отдаденост и по толкова много проблеми. От широчината на улиците в Панчарево до влизането ни в Шенген. Дано сега успеят да помогнат и на украинския народ, така, както оправиха българския.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи