Трифонов с провал: Референдумът за президентска република се отлага, нямаме достатъчно подписи

Трифонов с провал: Референдумът за президентска република се отлага, нямаме достатъчно подписи

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Идеята на "Има такъв народ" за провеждане на референдум за свикване на Велико Народно Събрание, което да промени държавното устройство на Република България от парламентарна към президентска република, се провали.

Лидерът на партията Слави Трифонов съобщи, че са събрани 145 193 подписа от българските граждани - в България и навсякъде по света, но тези подписи не са достатъчни по действащия закон, за да бъде иницииран референдум - ИТН трябваше да събере 400 000 подписа.

"За провеждането на референдум за това да се събере Велико Народно Събрание, което да промени държавното устройство на Република България от парламентарна към президентска република, ние събрахме 145 193 подписа от българските граждани - в България и навсякъде по света.

Тези подписи са недостатъчни по сега действащия закон и сега такъв референдум няма да бъде иницииран. Трябваше да съберем 400 000 подписа. Неслучайно казвам „сега“, защото ние не просто събирахме подписи, ние отворихме темата, за това, какво трябва да бъде политическото устройство на България. Защото сегашното устройство не работи добре и е необходимо да има алтернатива", написа лидерът на ИТН Слави Трифонов във Фейсбук.

И ако сега не се състави правителство, или се състави краткотрайно и неработещо правителство, този път не ние, а хората сами ще повдигнат темата за президентска република. Ако бяхме относително нормална държава, примерно - Швейцария, тези подписи щяха да са достатъчни за инициирането на референдуми. Но ние не сме и затова „Има такъв народ“ ще работи упорито за промяна в закона за референдумите. Защото според нас пряката демокрация е истинският израз и форма на демокрация. Искам да благодаря на всички, които участваха и се подписаха в тази инициатива. Благодаря ви, вашата гражданска позиция е доказателството, че всичкото това имаше смисъл. Още веднъж, благодаря ви!", написа Трифонов.

Източник: epicenter.bg

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • malart

    24 Апр 2023 15:35ч.

    Греда. Лъжлив и фалшив опит за референдум, който целеше да отклони вниманието на хората от подписката за запазване на лева.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ввв

    24 Апр 2023 15:53ч.

    Изненадан съм че дори се обажда тоя сорос, че му се провалила партията. Логично, с тоя резидент на власт и стваха от предния, кой ще се подпише на такова нещо...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ввв

    24 Апр 2023 15:51ч.

    Провал е майчиното име на тоя козел-соросоид. На хората взе да им харесва сеира как соросите един-друг се джафкат за властта и то без да имат идеологически различия :) Едната ръка на посолството пляска другата ... КЕФ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма такъв референдум

    24 Апр 2023 16:05ч.

    Слави като е давал 20 години автографи, не значи че и хората ще му връщат услугата до безкрай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    24 Апр 2023 17:51ч.

    И все пак голямата цел е "евро-атлантическо правителство", нали. Референдума си свърши работата, вече няма какво да се зорите...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    24 Апр 2023 20:53ч.

    референдума за президентска република се отлага,защото Слави Учиндолдски си смени чипа. Преди две години мислеше да премахне Борисов от политическия спектър,днес вече като патерица на герб,той не говори за президентска рупублика,защото в герб,това е табу.Два метра човек,но се върти като пумпал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи