"Тренд": За 80% от българите 2020 г. е била лоша

"Тренд": За 80% от българите 2020 г. е била лоша
Пандемията от COVID-19 е променила традиционно позитивните нагласи на българите в края на годината. 80% са на мнение, че 2020 г. е била лоша година за България. В личен план за 39% от българите годината е била добра, а за 47% - лоша. Оставаме и песимисти за 2021 г. Мерките срещу COVID-19 имат и своите добри страни – прекарваме повече време със семейството си, показва проучване на "Тренд".

Снимка: БулФото, архив


Почти равни са дяловете на българите, които са били щастливи (46%) през 2020 г. и тези, които не са били (44%). Сравнението с 2019 г. недвусмислено показва влошена картина. През миналата година, заявилите, че са щастливи са били 63%. Демографската структура на щастливия българин обаче се запазва през годините. Има съвсем ясна зависимост между възрастта и щастието. Най-младите (18-29 г.) са преимуществено щастливи, като с напредването на възрастта стойностите постепенно падат. При над 70 годишните, повече от два пъти са тези, които казват, че не са били щастливи през 2020 г. Тази зависимост до голяма степен се дължи на изчерпващата се житейска перспектива при най-възрастните.

80% от интервюираните са на мнение, че 2020 г. е била лоша година за България, а само 10% са на обратното мнение. В сравнителен план това прави огромна разлика с оценките от последните няколко години, когато позитивните и негативните оценки са били доста близки като стойности – около 40% положителни и толкова отрицателни. Когато стане дума обаче за 2020 г. в личен план, годината изглежда по-добре, въпреки че негативните оценки отново преобладават – за 39% тя е била добра година, а за 47%. Без съмнение, пандемията от COVID-19 е нанесла щета за немалка част от българите. През последните години, годината е била добра за около 50-60% от българите, и лоша само за по-малко от една трета.

При оценката на българите за 2020 г. прави впечатление, че за личния и професионален живот преобладават неутралните или по-скоро добрите оценки, но когато стане въпрос за оценка за финансовите възможности, мнението че годината е била по-скоро лоша, се споделя от 40%. По всичко личи, че икономическите щети нанесени от пандемията са дали ефект върху немалко българи. За сравнение този процент през 2018 и 2019 година е бил 10 пункта по-нисък.

Противоепидемичните мерки срещу разпространението на COVID-19 принудиха немалко хора да прекарат повече време вкъщи, което има и своите добри страни. Така например през 2020 г. 74% са имали достатъчно време за тяхното семейство, докато през 2019 г. този дял е бил 65%.

Въпреки откриването на ваксина срещу COVID-19, българите остават песимисти за предстоящата 2021 г. Близо една трета смятат, че ни очаква по-добра година за България, докато 44% очакват по-лоша година за страната ни. Сравнителните данни сочат недвусмислено, че традиционно българите са позитивно настроени към следващата година, но по всичко личи, че не виждаме съвсем бързо решение на кризата около COVID-19. Очакваните икономически последици от пандемията вероятно също засилват песимистичните нагласи на българите за следващата година. На въпрос за очакванията за 2021 г. в личен план обаче, по-голям дял са на мнение, че това ще е една по-добра година (39%), а 29% по-лоша година. И на двата въпроса отново регистрираме същите демографски зависимости, както при оценката за отминаващата 2020 г. Най-младите са най-оптимистично настроени за 2021 г., докато най-възрастните остават най-скептични. 


 

 

Коментари

 • Отвратителна година

  14 Дек 2020 13:40ч.

  Годината на сатаната Годината на забрана на сватби и радост Годината на сатанистите и ковидфашистите Само 20 процента нещастници лузъри и мразещи щастието са се чувствали добре защото са видяли как и нормалните могат да бъдят кято тях затворени от сатанистите Най отвратителната година отнасно свободата и живота на човечеството Започналя с И Н Ф О Д Е М Я зомбирането от медии и лешояди изпълнявящи заповеди Фак ...ю

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ем Ти Ем Аз

  14 Дек 2020 13:40ч.

  Виновен е вирусът, Боко е невинен!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Името ми е Червен

  14 Дек 2020 15:43ч.

  Чудно е, че все пак има цели 20%, за които е била добра:)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Блейк

  14 Дек 2020 17:13ч.

  Сега разбрахме.че де-юре всички сме свободни и имаме гарантирани конституционни права.де-факто правата ни са на думи и с нас си правят каквото си искат.защото всичко се основава на едно древно забравено правило -Правото е в силата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без имена

  14 Дек 2020 17:45ч.

  Аз пък се чудя на оптимистите за следващата година, или години. Ако тази година все пак имахме надежда, че идва края на това безумие, сега разбрахме, че това е началото. Наплашени, затворени, ограничени, боледуващи и умиращи от тази гадина, догодина пък ще ни бодат с друга гад. Нищо оптимистично.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Умерен оптимист

  14 Дек 2020 18:55ч.

  Догодина синджира ще бъде отпуснат малко за да си вземат въздух хората но някои от мерките ще останат Като носенето на мръсни парцали на лицето и спазване на дистанция Тези които десет месеца приучаваха стадато на това няма лесно да върнат свободата Но аз обвинявам хората че приеха всичко това и дадоха свободата си за да живеят като зеленчуци треперещи от ковид Е..ем ти живота Те са мъртви ама не го знаят

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  15 Дек 2020 0:10ч.

  Силно се съмнявам, че отделният човек има някакъв критерий за щастлива и нещастна година, тъй като в личен план няма такова отчетливо разделение, човек в общи линии цял живот се чувства по един и същи начин, в зависимост дали се развива, дали може да тълкува правилно събитията и трудностите в живота си. Най-вероятно българинът е чул по новините колко е зле, т.е. някой му е казал, че е най-зле, най-корумпиран или най-болен. За което също няма обективни данни. Лошото е, че след като вече си изградиш представа, действаш според нея.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи