"Тренд": 77% от българите искат от новите управляващи поносими цени на газ, ток и горива

"Тренд": 77% от българите искат от новите управляващи поносими цени на газ, ток и горива

Следвайте "Гласове" в Телеграм

77% от българите искат от новото Народно събрание и следващото редовно правителство мерки, които да осигурят поносими цени на газ, ток и горива. 75% очакват мерки срещу обедняването. Явно голямата тема на вота са как да се осигурят поносими цени през идващата зима и как да се опазят семейните бюджети от повишаващите се разходи.

Това сочат резултатите от проучването на изследователския център "Тренд". Предизборната кампания за парламентарния вот на 2 октомври върви, до вота остават 11 дни и партии представят програмите си и поемат ангажименти във вид на обещания пред избирателите. Какъв е обаче списъкът на хората - темите, с които биха искали да видят политиците да се заемат приоритетно след изборите?

Изследователски център “Тренд” е направил национално представително проучване по въпроса по поръчка на “24 часа”.

43% от българите държат на борбата с корупцията, по 20% на здравеопазването и енергийната независимост от Русия. 21% вярват на десни политици, 14% - на леви, за 48% това разделение няма значение.

Борбата с корупцията - тема, която доминираше предишните три парламентарни вота през 2021 г., е важна за 43% от анкетираните - те смятат, че е много важно следващото управление да се бори с корупцията и да реформира съдебната система. Подобряването на здравеопазването е тема номер 1 за 21% от анкетираните. Почти толкова - 20%, са тези, които настояват приоритет да е осигуряването на енергийна независимост на България от Русия.

Шесто място в списъка на избирателите с най-неотложни задачи за следващото управление е да преодоляват разделението в обществото - 16%. По 9% събират две теми: подобряването на образованието; специалният фокус върху продължаване на евро-атлантическата интеграция чрез приемане на България в Шенген и влизането ни в еврозоната.

Борбата с климатичните промени е основен приоритет за 4% от анкетираните, а специалното внимание върху правата на малцинствата и индивидуалните свободи - за 3%.

Какъв е предпочитаният от избирателите профил на политиците. На фона на бурната промяна на политическата сцена, започнала през 2021 г., и навлизането на много нови лица зададохме няколко въпроса, които да очертаят предпочитанията на хората по осите леви - десни; силни лидери - консенсусни лидери; млади и нови лица - по-опитни.

21% вярват на десни политици, 14% на леви, а за близо половината - 48% от анкетираните идеологическият уклон няма значение.

40% от участниците се доверяват на по-зрели и с опит в управлението политици, а 25% изискват да са млади и нови лица. За една четвърт от анкетираните възрастта не е определяща за доверието им характеристика.

31% очакват по-скоро политици от консенсусния профил, а 43% - силни лидери. В това отношение са по-малко отговорите няма значение - 18%, и не мога да преценя - 8%.

 

Източници: "Тренд", "24 часа", БГНЕС

 

Коментари

  • А останалите 23%

    20 Sep 2022 10:48ч.

    Искат непоносими цени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ввв

    20 Sep 2022 12:00ч.

    И аз много работи искам, ама. Да гласуват за боко и подмяната, хак да им по цените шорош, да стават зелени, на зелени цени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тренд": 77% от българите искат от новите управляващи поносими цени на газ, ток и горива

    20 Sep 2022 12:04ч.

    Останалите 23% искаме реални цени на енергията и горивата, сиреч драстично намаление!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Педро

    20 Sep 2022 10:56ч.

    47% подкрепят предходната коалиция, а следователно и икономическата им политика (Тренд 22. август). От къде са тези 77% днес? Шменти капели. Кралицата умря, а те за цените се притесняват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 99% процента

    20 Sep 2022 11:13ч.

    Искат политиците от всички цветове да висят по стълбовете за осветление

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еми..

    20 Sep 2022 11:35ч.

    Значи Възраждане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Човешки ресурси

    20 Sep 2022 11:42ч.

    Нещо знаменателно! Дори и най-чугун глави започнаха съобразяване на елементарни неща. Днес д-р Москов - код казал в тв студио: Излизане на Бг от споразумение за затваряне на въглищни централи. Напомняне - герб и пп подготвиха и приеха това заради парите от т.н. План. Планът не е нищо друго освен ресурс за усвояване, разбирай - открадване. Комунстическа Европа вече е в остър сблъсък с наши десни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аууууу

    20 Sep 2022 11:52ч.

    Ами той така ни праща директно в 19 век, сиреч под влиянието на Русия, без нато и без гейсъюз!!!!! Ауууу, че страшнооо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Човешки ресурси

    20 Sep 2022 11:45ч.

    Отказ от затваряне въглищни значи отказ от Плана! Отказът от плана не значи, че отпада ангажимент някой ден да си платим вноските, чрез които ресурсът ще бъде обслужен към банките, откъдето ЕС взе парите. Сега разбрахте ли, че дори да игнорираме зелените идиотщини, джендъра, лгбти+, ЕС се превръща в опасност за България, излизането неизбежно иде на дневен ред.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Човешки ресурси

    20 Sep 2022 11:56ч.

    Без въглищните централи Бг угасва! Буквално! Обаче се е съгласила пред ЕС да ги унищожи! Сега мислете кумулативно. Към същия този момент Бг се оказва с национална валута евро. Знаете ли къде е сетълмента на плащанията в евро. Не знаете, дори сътлмент не знаете какво е! На този етап е достатъчно, че не е в София. А сетълмента на левови плащания е в София. Почват ли да вдяват нечии тъпи кратуни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 20 Sep 2022 11:56ч. Без въглищните централи Бг угасва! Буквално! Обаче се е съгласила пред ЕС да ги унищожи!

    20 Sep 2022 12:07ч.

    Куневица, Надка, Ваньо и Ко. затвориха 4-те малки блока на АЕЦ, които са идеални за сегашната нестабилна ситуация, та се питав задачата има ли технологичен проблем да бъдат пуснати отново във енергийната система на Балканите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    20 Sep 2022 12:17ч.

    Не разбира от ЯЕнергетика, да кажат знаещите! Аз знам само, че аналогичните унгарски блокове още си работят, само около 5 г. по-нови! Вероятно е било свързано с някакво допълнително инвестиране в модерна автоматика и с/ми за управление, но изпълнимо ли е при нас, с/у какво и за колко време, нямам представа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Човешки ресурси

    20 Sep 2022 12:03ч.

    Ще вземе да излезе прав бойчето, че държавата наистина е счупена. Лошото е, че той въобще още не може да прозре истинската причина за счупването и в какво точно се състои това счупване. Още по-лошо е, че още въобще не съобразява, че лично той е водещата причина за счупването.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    20 Sep 2022 12:04ч.

    какво да искам от така наречените политици нали те ни докараха до тука а зимата идва с техния пилешки мозък да угодят на сащ а нас да затрият избори 2023 г

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Човешки ресурси

    20 Sep 2022 12:07ч.

    Фацит: ако ни нахлузят еврото, унищожат ни енергетиката и дълговото бреме започне да ни мачка в условия на високи лихви и неотменими задължения за плащане (текат и лихви по ресурса за чужд газопровод и самолети на картинки) и много, много други - до 2025 г. 1300 годишният експеримент приключва! Ще остане територия някаква и тук-таме генетични следи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • милиционер-капитализъм

    20 Sep 2022 12:43ч.

    Милиционерчето пак изгледало забранените картинки. Барем не се издавай бе!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калински

    20 Sep 2022 17:14ч.

    Чети ти коментарите и виждам, ч еси умно момче. Но.. не виждам на кой го обясняаш това. 90-те процента живеят в някаква паралена вселена, на прекрасни стоково-парични отношения и незапомнен Рай. Всичко това до има няма 5-10 години ще свърши, както не могатда осъзнаят, че тази държава след 5-10 години е приключила съществуването си като такава. За тази работа акъл требе....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ФЕК /феодален евро-колониализъм/

    20 Sep 2022 12:19ч.

    Събужда се някакъв пенсионер една сутрин и какво да види - в къщата му светло, топло, парното работи, има топла вода....... И изкрещява с ужас: - Жено! Комунистите са се върнали на власт! Това никога повече няма да се случи в ЕС, щото сега ценностите са други.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    20 Sep 2022 12:22ч.

    Брей, имало тук хора, които схващат дълбочината на проблемите. А като чета масовите писаници, моментално изстивам от ужас. Масово българинът живее с измамната представа, че сега само ще се сниши, ще помрънка, ще изкрънка някаква помощ, а след годинка - хайде пак на лоу-коста и по широкия свят. Дами и господа, нещата вървят към приключване!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    20 Sep 2022 12:28ч.

    Цяла нощ въртях таксито из НЙ. Сега отивам да подремна, че битката за живот и корица хляб е жестока. Дойдох само да предупредя, че трябва повече да се мисли, не трябва да прекалявате с консумация на евро-либерално-атлантически ценности, защото са вредни, лъжовни и водят директно към едно обиталище, така вездействащо описано от великия Данте.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калински

    20 Sep 2022 17:12ч.

    90-те % не могат да го вденат това.. Ще го вденат, когато има влезе целия, ама ще е късно за вайкане, защото ще е вече вътре....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи