Тръмп набира преднина сред републиканците преди изборите догодина

Тръмп набира преднина сред републиканците преди изборите догодина

Макар да е изправен пред обвинения в престъпление, бившият американски президент Доналд Тръмп набира преднина пред съперниците си за номинацията на Републиканската партия за президентските избори догодина, сочи публикувано вчера социологическо проучване на Ройтерс/Ипсос.

Около 48% от хората, самоопределящи се като републиканци, искат Тръмп да бъде издигнат за партиен кандидат на президентските избори, в сравнение с 44% в предишно допитване, осъществено между 14 и 20 март.

В същото време подкрепата за губернатора на щата Флорида Рон Десантис - най-близкият съперник на Тръмп, е намаляла от 30% миналия месец на 19% в сегашната анкета на Ройтерс. Тя е направена в интернет между 31 март до 3 април, след като бе оповестено, че Тръмп ще бъде обвинен в престъпление за това, че преди изборите през 2016 г. е платил на порнозвезда, за да не разкрива тайните им отношения, припомня агенцията. Очаква се бившият президент да пледира "невинен" при явяването си днес пред съда в Манхатън.

Около 71% от участниците в настоящото допитване, включително 58% от републиканците, смятат за вероятно Тръмп да е платил на порнозвездата Сторми Даниълс да не разкрива аферата им преди президентските избори през 2016 г. В същото време 51% от анкетираните, в това число 80% от републиканците, смятат, че подбудите зад повдигнатите обвинения срещу него са политически.

Тези данни до голяма степен остават непроменени в сравнение с проучването от март, отбелязва Ройтерс.

Привърженик на бившия американски президент Доналд Тръмп на 3 април 2023 г. Снимка: АП

По време на делото срещу бившия американски президент Доналд Тръмп няма да бъдат допуснати телевизионни камери в съдебната зала, постанови днес съдия, цитиран от ДПА.

Само петима фотографи ще могат да документират събитието, а репортерите няма да могат да внасят нищо друго в залата освен лаптопи, постанови съдията от щатския върховен съд Хуан Мърчан.

"Никога в историята на САЩ на настоящ или бивш президент не са били повдигани обвинения в престъпление. Призоваването в съда на г-н Тръмп предизвика небивал обществен и медиен интерес", каза той в постановлението.

Новинарски компании, в това число "Ню Йорк дейли нюз", поискаха на медиите да се даде пълен достъп за отразяване на процеса, но от канцеларията на окръжния прокурор на Манхатън не излязоха със становище по въпроса, отбелязва агенцията.

Адвокатите на Тръмп обаче поискаха от съдията да отхвърли иска на медиите, като се обосноваха, че присъствието им в съда "ще превърне делото в цирк /…/, ще породи опасения за сигурността и ще бъде в разрез с презумпцията за невинност на Тръмп".

Тръмп смята, че "засиленото присъствие на медиите неизбежно ще му навреди", добавиха неговите адвокати.

Експрезидентът планира днес да пледира "невинен", отбелязва ДПА.

За съжаление, макар да са искрени и безспорно важни, интересите на новинарските компании трябва да се преценяват в сравнение с други интереси, каза съдия Мърчан относно постановлението.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

Напиши коментар

Откажи