Тръмп: Израел губи международна подкрепа

Тръмп: Израел губи международна подкрепа

Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп заяви, че би реагирал по същия начин като Израел след нападението, извършено от "Хамас" на 7 октомври, но добави, че Израел губи международна подкрепа и трябва да довърши войната си срещу ислямистката групировка в Газа, предаде Ройтерс.

Тръмп заяви, че вълната от убийства на "Хамас" в южната част на Израел е "едно от най-тъжните неща, които някога съм виждал". "При това положение трябва да завършите войната си. Трябва да я довършите, трябва да я завършите", каза той.

Бившият американски президент направи коментарите в интервю за израелския вестник "Израел Хайом", публикувано днес. Видео на интервюто беше публикувано на уебсайта на вестника.

Тръмп също беше попитан и как би реагирал, ако неговото  семейство беше станало жертва на безчинствата на "Хамас". "Бих казал, че щях да действам по същия начин като вас. Би трябвало да си луд да не го направиш. Само един луд не би постъпил така. Това беше ужасно нападение", каза той. "Много ме притеснява, когато виждам хора, които вече не говорят за 7 октомври, а говорят за това колко агресивен е Израел."

 

Американският държавен секретар Антъни Блинкен се срещна днес с израелския министър на отбраната Йоав Галант и го предупреди за рисковете от офанзива в Рафах, като повтори, че САЩ се противопоставят на подобна операция, предаде Франс прес.

Блинкен е "потвърдил подкрепата на САЩ за осигуряване на разгрома на "Хамас", включително в Рафах, но отново се е противопоставил на голяма сухопътна операция в Рафах", се казва в изявление на говорителя на Държавния департамент Матю Милър.

Американският държавен секретар е "подчертал съществуването на алтернативи на пълномащабна сухопътна инвазия, които биха гарантирали по-добре сигурността на Израел и биха защитили палестинските мирни граждани", допълни говорителят.

Срещата между Блинкън и Галант се състоя днес във Вашингтон, след като вчера Израел отмени посещение на делегация от високопоставени представители в американската столица. Решението за отмяната на това посещение беше взето в отговор на американското въздържане по време на вчерашното гласуване в Съвета за сигурност на ООН на резолюция, призоваваща за "незабавно прекратяване на огъня" в Газа - формулировка, на която САЩ досега налагаха вето, посочва АФП.

В резултат на атаката на "Хамас" загинаха 1200 души и според израелските данни повече от 250 души са взети за заложници. Оттогава досега израелската офанзива срещу Газа е отнела живота на повече от 32 000 души, информират здравните власти в управляваната от "Хамас" ивица Газа.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Куци Коньов

    26 Март 2024 9:40ч.

    Съгласен съм, че "това [на Хамас] бе ужасно нападение", но същевременно "Бих казал, че НЯМАШЕ да действам по същия начин като вас. Би трябвало да си луд да ГО направиш. Само един луд БИ постъпил така!" Трябва да си пълен психопат, за да извършваш масирани надземни бомбардировки и обстрели в гъсто населен жилищен район, който напълно си блокирал за евакуация на цивилните, където да унищожаваш основно цивилна инфраструктура и невинни жени и деца, докато терористите остават незасегнати от надземните ударите. Използваната военна тактика показва, че това не е антитерористична, а е античовешка операция, типична за симпатизантите на Хитлер и неговите методи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петър

    26 Март 2024 9:54ч.

    Г-нКуци, ти как би реагирал, ако пред очите ти режат главата на детето ти или изнасилват дъщеря ти?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    26 Март 2024 10:00ч.

    Като екзекутирам извършителя, а не като отида в гетото да избия двадесет пъти повече, случайно изпречили се на пътя ми, жени и деца, чиято единствена вина е, че са от същия етнос! Как се нарича същество, което избива двадесет пъти повече невинни жени и деца от терорист-психопат?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    26 Март 2024 10:12ч.

    През вековете те са си го търсели . Навсякъде са правили зулуми вкл. и ядрения холокост и затова никъде народите не ги харесват. Терористичните организации са създавани и финансирани от тях и в определен момент изпускат контрола. Блинкен е евреин, но те също имат търкания помужду си !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да, Куци,

    26 Март 2024 11:54ч.

    но Петър (26 Март 2024 9:54ч.), уж християнин, а всъщност юдаист, би искал да отреже главите на всичките палестински деца и жени и да пие от кръвта им. Тогава ще изпълни старозаветната "мъдрост" на Моше: "Убийте ги, за да умрат!" Убиха Иисус Христос, но Той не умря, въпреки, че взе греха на Моше върху Себе си. Но грехът на Петър кръвожадни (26 Март 2024 9:54ч.), уж християнин, а всъщност юдаист, кой ще го вземе? Дяволът в пъкала...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Израел губи международна подкрепа заради геноцида срещу палестинците и етническото прочистване

    26 Март 2024 9:52ч.

    за което вие му давате пари и оръжие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ариана

    26 Март 2024 9:58ч.

    Дойде ли на власт, с тоя си изкривен проюдейски визионизъм тоя ще подпали голяма война в Близкия Изток, която ще прерасне включително в ядрен Армагедон. САЩ нямат рецепта за справедливо решение на палестинския казус, така че по-добре да се оттеглят от процеса с наведени глави, защото тъкмо те са подпалвачите на войните и разносвачите на тероризъм чрез юдейските си лобита.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи