Тошко Йорданов: Премиерът търси начин да заобиколи коалиционното споразумение за РСМ

Тошко Йорданов: Премиерът търси начин да заобиколи коалиционното споразумение за РСМ

С този тип коалиционни партньори не можем да бъдем спокойни. Така Тошко Йорданов от "Има такъв народ" коментира пред Нова тв провеждането на вчерашния коалиционен съвет по темата Северна Македония.

Там доверието е нарушено по ред причини: от ПП си позволиха да провеждат срещи и да правят разговори, които не трябваше да се случват, така че - не, не сме спокойни. Каквото има да стане, ще стане; факт е, че позицията на "Има такъв народ" е непроменена и тя е това, което е подписано в коалиционното споразумение.

На въпрос с кого са водени предполагаеми разговори, Йорданов отговори: водени са разговори с европейски дипломати. "Това е ставало в последните три месеца, може би в последните четири месеца". На въпрос откъде знае за водените разговори, депутатът коментира, че това е видно от кореспонденция между министерствата. "Плюс това не е като да не сме говорили и ние с европейски дипломати, и те са ни казали какво им е казано и какво смята да се направи. И това е доста по-различно от това, което прави външно министерство".

Поставете се на мястото на дипломати, които при разговори с министър Теодора Генчовска чуват едно, а при други разговори с представители на премиера или дори от него, чуват друго.

Търсеше се опит да се заобиколи коалиционното споразумение и да бъде започнат процеса за присъединяване на РСМ без практически да има гаранции за изпълняване на договора, подписан между двете държави.

С тези коалиционни партньори това може би е актуално и към днешна дата. Докато не мине юни, не мога да кажа как ще постъпят те, допълни Йорданов.

Опитваме се да работим на базата на подписаното Коалиционно споразумение. Спазват ли го - няма проблем, но ако го нарушат, проблемът е при тях и те ще носят последствия.

Изключително трудно е да се даде зелена светлина на РСМ за преговори с ЕС до три седмици. Еврокомисарите може да имат всякакви очаквания, част от администрацията в ЕС е наясно с проблема и няма такива очаквания, така че публичното говорене и реалността са две различни неща.

И от наши партньори, и от ЕС, има натиск България да вдигне ветото над Македония, допълни Йорданов.

Едната от тезите защо се бърза, е че заради войната в Украйна ние трябва по някакъв начин да пресечем руското влияние в РСМ. От друга страна, ако ние я пуснем безусловно да започне процеса, това правителство ще си замине, но може да дойде друго с много силно руско влияние. В крайна сметка ЕС трябва да прецени коя би била по-голямата щета в случая, посъветва депутатът.

Източници: Нова тв, БГНЕС

 

 

Коментари

 • Тошко Йорданов: Премиерът търси начин да заобиколи коалиционното споразумение за РСМ

  28 Май 2022 11:18ч.

  И коалицията търси начин да му помогне, нали?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • това правителство ще си замине, но може да дойде друго с много силно руско влияние.

  28 Май 2022 11:22ч.

  ВЪЗРАЖДАНЕ е вече първа политическа сила за нескрит ужас на шестте американски и едната турска партии в парламента.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ананасов + Корнела = ВНЛ

  28 Май 2022 11:22ч.

  Ми като си корумпиран, крепиш чуждо правителство и скърцаш със зъби. Като не си корумпиран, ставаш и казваш - до тук бяхте, и без вас ще намерим формулата на властта. Никой досега не е обяснил защо точно ПП трябва да бъде мандатоносител, защо трябва да бъде във властта, и защо друг вариант не е възможен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ама преценили са ви, бе!

  28 Май 2022 11:31ч.

  Последния параграф на Тошко кърти мифки! Същата збъркана логика като на ГРОБ. Отдавна е казано, че на лъжата краката са къси. При такова качество на "отбраната" - втасахме я!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ММ93

  28 Май 2022 11:33ч.

  Хей, тошко, прокси-киро ви върти на малкия си пръст, а вие само мрънкате как не сте съгласни, но продължавате да му крепите правителството. Всички дружно отивате в миманса ... ще разделите позора му и цял живот ще си живеете с този срам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тошко

  28 Май 2022 11:35ч.

  Ако бяхте въвели прозрачен вот, сега щяхме да знаем кои са ви избрали да се упражнявате на парламентаристи. И какви сили стоят зад това ваше желание да сте в Парламента. Циркаджии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баба Стана

  28 Май 2022 11:36ч.

  Ами хайде хвърляйте кърпата, де! То се видя, че тези хора са природно бедствие без аналог в новата ни политическа история и при този "комсомолски плам" , с който налагат спуснатите им директиви, без да ги е еня за последствията, мислите ли, че ще ги крепите до последно и ще имате шанс за следващия парламент??? То народа е търпелив... ама при тая зима, дето се задава, знае ли човек...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван

  28 Май 2022 12:06ч.

  Премиерът е канадски гражданин.Изпратен е да свърши едни работи, за благодарност ще изкара едни пари и ще си ходи. Нищо лично, просто бизнес. Въпроса е защо всички го крепят и само се възмущават. Срутиха икономиката, искат да доунищожат енергетиката, скараха ни с Русия, изтеглиха многомилиардни кредити, всичко поскъпна двойно, вдигат парното с 40% и всичко мълчи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи