Тонове храни с пестициди са влизали у нас през "Капитан Андреево"

Тонове храни с пестициди са влизали у нас през "Капитан Андреево"

Продължават да излизат данни за контрола на граничния пункт "Капитан Андреево". Те ще бъдат дадени на прокуратурата. Оказва се, че отделът за контрол над инспекторите по храните с години е заобикалял най-натоварения граничен пункт с Турция.

Премиерът в оставка Кирил Петков коментира темата във Фейсбук: "С всеки следващ час правителството си връща контрола на ГКПП "Капитан Андреево."

"По наша покана на "Капитан Андреево" беше извършен одит на Европейската комисия. В продължение на 4 дни по 12 часа на ден ГКПП "Капитан Андреево" бе одитиран от експерти на DG Sante, чийто окончателен доклад ще бъде публикуван есента. По предварителни данни одиторите са констатирали множество нарушения в предишните практики, които повдигат редица въпроси. Например разрешавани ли са през последните 10 години недопустимо високи нива на пестициди във вносните плодове и зеленчуци", пише Петков.

От Българската агенция за безопасност на храните уведомиха, че ще предадат данните за нарушения по границата на прокуратурата и ГДБОП. Изпълнителният директор на БАБХ Христо Даскалов заяви, че от два месеца се води битка по овладяване на контрола около доставката на храни.

От началото на проверките, стартирали на 20 май, са върнати 806 тона стока заради прекомерното съдържание на пестициди. Според Даскалов това означава, че през годините голямо количество опасни стоки са влезли в страната ни безпрепятствено.

Скандалите около занижения контрол, корупцията и заплахите на ГКПП "Капитан Андреево" привлякоха вниманието и на Европейската комисия. Екип на ЕК направи одит на място и скоро резултатите да бъдат оповестени.

Междувременно изданието Politico публикува материал по повод разкритията на границата. В текста пише, че заради занижения контрол "Капитан Андреево" се е превърнал във входна точка за наркотици към Европейския съюз.

Граничният пункт с години е подкопавал и безопасността на храните.

Статията пише и че монополът на границата е осъществяван от престъпна група, която няма как да функционира без политически чадър.

От месец май фитосанитарният контрол на пункта се извършва от Българската агенция по храните. Преди това той беше предоставен с 10-годишен договор за наем на частна фирма, заменен след това с нова. След намерението на държавата да обяви договора с новото дружество за нищожен, започват серия от заплахи.

"В рамките на следващите два месеца двама народни представители и трима висши държавни чиновници бяха заплашени, за да бъдат принудени да спрат дейността си по тези отношения. На двама души са били предложени подкупи, за да се откажат. Трима инспектори на дойдоха на работа последните 4 дни преди одита, като си пуснаха болнични. Имаме сигнали, че те и техните семейства са били заплашвани да си пуснат болнични", заяви зам.-министърът на земеделието Иван Христанов.

И уточни, че през последните 10 години управлението на тези помещения е на едно и също лице свързано с подземния свят на България. Миналата година средно на ден са спирани 6 тона храни заради завишено съдържание на пестициди. В момента Българската агенция по безопасност на храните отхвърля 22 тона храни на ден.

"За юли 2021 г. няма нито една отхвърлена партида, нито един кг стока не е върнат от границата. В 15 от общо 23 месеца лабораторията е регистрирала повече изследвания отколкото технически може да извърши", съобщи още Христанов.

"Давате ли си сметка колко е страшен този факт - да декларираш в системата, че си изследвал 50 проби, когато ти имаш машинки, с които повече от 20 проби не можеш да изследваш", коментира директорът на БАБХ Христо Даскалов.

По думите му в последните 10 години граничният пункт не е бил проверяван. Установено е и, че 6-те сгради предоставени за контрол на границата, са в много лошо състояние, а някои са и с променено предназначение.

"Ние на практика сграда, в която на тези продукти да се извършва контрол, не сме имали през всички тези години", добави Даскалов.

Един ден преди идването на мисията европейски одитори, от фирмата са си изнесли всички неща. От 20 май държавата пое изцяло фитосанитарните лабораторни проби на границата. Информацията за всичко, което е станало ясно до момента на "Капитан Андреево", е предадена на компетентните органи.

"До ден днешен въпросната фирма отказва да освободи помещенията на БАБХ на границата, използвайки процедурни трикове, за да го забави. Вероятно с идеята, че след няколко седмици няма да можем да ги спрем, тъй като очакват, че няма да бъдем на позициите, които заемаме в момента", предположи Христанов.

Финалният отчет за проведения одит от ЕК се очаква в края на годината.

 

Източници: dnes.bg, webcafe.bg, бТВ

 


 

 

 

Коментари

  • Малка публична тайна

    10 Юли 2022 19:59ч.

    Само наивният български консуматор, свикнал да гледа единствено цените, вероятно не е знаел, че турските производители не са обвързани с европейските изисквания за съдържанието на пестицити и не спазват никое от тях. И спокойно си хапва "полезни" турски продукти, бъкани с химия. Произвеждайте и изнасяйте колкото може повече - това е турският принцип. Но за лудия и баницата всички знаят...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Друга малка тайна

    10 Юли 2022 20:01ч.

    Отделно от пестицидите е въпросът, дали турският внос се отчита редовно и относно плащането на ДДС. Мита за внос няма, щото ЕС и Турция имат митническо споразумение, но ДДС си се дължи. Но дали се плаща? ;) А после българските производители се чудят защо продукцията им е неконкурентноспособна...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да обобщим тайните

    10 Юли 2022 20:03ч.

    В случая с покровителстването на съмнително лесния внос става дума за истинско национално предателство спрямо здравето на българите и интересите на българските производители. Баце колко депутати ще даде по този повод?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • След като ЕС ни заставя да произвеждаме пшеница и рапица

    10 Юли 2022 20:05ч.

    и така съсипва и зеленчукопроизводството, и почвите на България, какво има да се сърдим на турския производител.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    10 Юли 2022 20:12ч.

    още една тайна, как според вас имат по-малко пестициди домати произведени примерно в германия, франция и прочие англии в сравнение с турските?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Те основно в Холандия ги произвеждат

    10 Юли 2022 20:15ч.

    ГМО, хидропоника, не знам дали имат пестициди, но нямат вкус, мирис и консистенция на домат. Стават за замерване на умнокрасиви политици...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • добре де,

    10 Юли 2022 20:19ч.

    ние от 15 години сме в ЕС, а пчелите у нас масово умират от пестициди. В този ред на мисли, въпросът ми е - наистина ли вярвате в регулациите на ЕС?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ето ви една регулация на ЕС, заслужава си да се види.

    10 Юли 2022 21:07ч.

    25-годишна заместник-министър на Украина (по социалната политика ресор евроинтеграция). А ние коментираме Ленчето. https://life.ru/p/1508050?utm_source=smi2

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

    11 Юли 2022 1:08ч.

    ЕС нищо не ни заставя, в БГ са решили наедро нещата с европейското спонсориране-засява се с пшеница, прибира се реколтата с комбайни, нямат работници и така се избягва трудоемкото зеленчукопроизводство

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    10 Юли 2022 20:02ч.

    И НИТО едно име. Държава в държавата. Гражданите на едната се обогатяват, гражданите на другата мизерстват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Определено

    10 Юли 2022 20:08ч.

    Такова социално разслоение едва ли има и на Хаити. А при "комунизма" преживявахме и коментирахме, защо директора на някой голям завод го возели с черна Волга и отде накъде баба Цола получавала 800 лв пенсия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    10 Юли 2022 20:13ч.

    спокойно Колега, сега идва Човека, Масса от Гаити, тяхното разслоение, на един от най-нещасните острови с едни от най-гадните хора ще ни се сторят приказка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Че "боку"-тата са крали, ясно

    10 Юли 2022 20:13ч.

    но нещо не ми харесват условните наклонения на Кирцата. "...може да се повдигнат въпроси внасяни ли са..." и пр. Иначе - "борбата е безмилостно жестока" между олигарсите (да ми прости Вапцаров, че така използвам великата му поезия).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    10 Юли 2022 20:29ч.

    Не са "влизаЛИ", а "влиЗАТ"! Поне не лъжете хората! Ако спрат да влизат, магазините ще бъдат празни! Това е тъжната и реална родна картинка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    10 Юли 2022 20:35ч.

    интересно кво има във френските картофи, дето са на почит у нас напоследък, пък и идват по-евтини от българските.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Добър ден, тъга..

    10 Юли 2022 20:35ч.

    Унищожават ни методично по всякакви възможни способи, ама има банани..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    10 Юли 2022 20:57ч.

    Ония къде идват от ЕС с по-страшни... тоя не спря с тва андреево!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    10 Юли 2022 21:09ч.

    Всичко прилича на опит за спиране на хранителни стоки от Турция, за да могат още да се вдигнат цените... трябва да имаме глад и бой, като в Шри Ланка, иначе няма да има световно правителство.?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Продължават да излизат данни за контрола на граничния пункт "Капитан Андреево". Те ще бъдат дадени на прокуратурата.

    10 Юли 2022 21:12ч.

    С този главен прокурор, нищо няма да се случи. ПП са съучастници в това мерзко тровене на българите. Ако бяха сменили, както обещаха главния прокурор, всичко което правеха щеше да има смисъл. ПП просто издъхнаха- поредните месии въздухари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

    11 Юли 2022 1:15ч.

    разбира се, че ПП са виновни съучастници -нали при тях стана ясно, че е имало ГОЛЯМА далавера на границата:-) Ако бяха си мълчали, нямаше да има шум, магазините пълни със зеленчуци, дебилите щастливи:-) Сега ще дойде Баце, при него 10 години никой не се досети да провери за далавери на митницата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • офцо, можеш да гласуваш за когото пожелаеш

    11 Юли 2022 2:08ч.

    Продължавай да вярваш, че в ЕС е спасението ни, и че "те" ще ни дисциплинират и "ще ни вкарат в пътя". А кой не е разбрал още, че ПППП бори корупцията?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

    11 Юли 2022 3:52ч.

    че кои са тези от ЕС, та да ни спасяват? То и Господ помага, но от кошарата не може да те изкара насила. Все пак трябва да има някаква честност, когато 10 год далаверата на митницата върви, идва ПП и замирисва на лъжите, че всичко е ОК на границата. Но да се обвинява ПП като съучастник ми идва в повече

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стар филм

    10 Юли 2022 21:16ч.

    Този филм - политика чрез борба с пестициди - го гледахме за победата на "демокрацията в началото на 90-е години. Времето е наше!...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    10 Юли 2022 21:24ч.

    Това е прелюдия за гладната есен и зима по диетата на Клаус Швааб и глобалистите... Всичко се прави в името на народа и неговото добруване, за това хората ще ядът насекоми и ще пият отходни води! А цялото световно производство бива саботирано и системно унищожавано, с най зелените от зелените намерения а именно масова депопулация!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    10 Юли 2022 21:26ч.

    Цените на био продуктите и без глутеновите брашна са десеторно по високи, а ако мислеха за доброто и здравето на хората просто щяха да забранят захарта, която най отровна и най вредна за здравето!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ха ха

    10 Юли 2022 21:30ч.

    Тиквата и Делян Хасковския... нищо не знаеха...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • агроном

    10 Юли 2022 22:53ч.

    Без изкуствена намеса във природата няма високи добиви. Плодородната чиста земя е ограничена като площ и намалява. Човешката популация се увеличава. Извод - масовата храна поскъпва, качествената става дефицитна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • агроном

    10 Юли 2022 22:53ч.

    Има интелигентно решение но НСР няма желание да го приложи , напротив иска да редуцира населението като бройка, неизвестно защо, след като планетата има капацитет да изхранва доста повече хора от съществуващите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    10 Юли 2022 23:02ч.

    Ако няма глупаци, които да пеят в хора на манипулаторите, няма да могат да манипулират никого... ЕС не могат да забранят на Турция да спре да търгува, но може да забрани на България да яде ?както наложи на Холандия да намали с 50% азотните си емисии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    10 Юли 2022 23:07ч.

    България е в незавидна позиция... първо я скараха с Русия, а сега и с Турция, буци какво мисли по въпроса и срещу турския зеленчук ли седи твърдо? Турция не изнася само за България, някой помисли ли за последствията?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    10 Юли 2022 23:13ч.

    Кой е изпълнителният директор на БАБХ - Христо Йорданов Даскалов / Демократична България ... имате ли още въпроси?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 80 % от храните ни са внос. И статията е точно за тяхното качество и липсата на качествен контрол

    11 Юли 2022 2:24ч.

    БАБХ в комбина с минтничарската мафия установила контрол през царуването на кабинетите Борисов1,2 и 3 и цялата шуробаджанашка пасмина извършват ефективно и до сега геноцид над нашия народ. Само се поинтересувайте за братиньовците на Десислава Танева в гр. Сливен и околностите... Пестициди, хербициди, фуражи, пасища, европейски субсидии ... всичко се контролира от тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самият факт, че раждаемостта у нас спада катастрофално,

    11 Юли 2022 2:25ч.

    че пчелите ни измират, че в огромните житни полета из цялата страна няма един мак или друг някакъв бурен, а следите от колесарите на механизацията с която пръскат (полегнали житни класове на всеки 15? метра) ПРЕДИ ЖЪТВАТА нагледно показват, че И у нас зърнарите интензивно използват пестициди/хербициди, а може и ГМО-сортове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • препаратът RoundUp (Monsanto) не беше забранен за внос и употреба у нас

    11 Юли 2022 3:01ч.

    години след като бяха разобличени в САЩ и съставката Glyphosate беше забранена по света. и се сляха с друг "бранд" BAYER... Един Господ знае как се произвеждат зеленчуците, които внасяме от Тюркюйе. Там, освен добри климатични условия (слънце) имат и мощно екстензивно производство и съответно - див стремеж за печалби... Докато нашето зеленчукопроизводство загива. Без субсидии и хора...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Йордан Малджански е гостувал няколко пъти поне

    11 Юли 2022 2:36ч.

    в предаването на Николай Колев "Делници" (Евроком). Той говори за реалните проблеми на българските зеленчукопроизводители... Още в началото на локдауна 2020 изготви план за преодоляването на задаващата се (тогава) продоволствена криза. И по неговите думи, планът му е бил представен както на Борисов3, така и в Президентството... Кой може да си позволи (или да оправдае бездействието) на тази тема?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Крайно време ни е за Възраждане!

    11 Юли 2022 2:42ч.

    Ако продъжаваме да разчитаме на ЕС да ни "вкарат в пътя", ще загинем. И не само заради нискокачествените храни (с вредни добавки/заместители) внос от ЕС, и от безогледните машинации на големите чуждестранни вериги Билла/Лидл/Кауфланд, които успяха да установят контрол върху пазара на храни у нас в търсенето им на леки печалби.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сигурно така се бори мафията,

    11 Юли 2022 16:54ч.

    като обхващаш де що има парични потоци да влизат в твоя джоб.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи