The Telegraph: Страни от ЕС са закупили руски втечнен газ за рекордните над 6,1 млрд. евро

The Telegraph: Страни от ЕС са закупили руски втечнен газ за рекордните над 6,1 млрд. евро

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Държавите членки на Европейския съюз, включително Естония, Литва, Франция, Испания и други, са закупили руски втечнен природен газ на стойност 6,1 млрд. евро през първите девет месеца на 2023 г., въпреки намеренията си да се откажат от закупуването на руско гориво, съобщава вестник The Telegraph, позовавайки се на данни на Евростат.

В списъка на страните, които купуват руски газ през 2023 г., Испания и Франция заемат съответно второ и трето място след Китай, съобщи вестникът в събота. От януари до септември Испания е закупила руски газ на стойност 1,8 млрд. евро, а Франция – руски втечнен природен газ на стойност 1,5 млрд. евро, следвана от Белгия с 1,36 млрд. евро, се казва в доклада.

Доставките на руски втечнен природен газ, заедно с топлото време и високите нива на нагнетяване на газ в подземните хранилища на ЕС през 2022 г., доведоха до рекордно запълване на газовите хранилища на блока на 99,63% в началото на отоплителния сезон, съобщава вестникът.

От началото на руската специална военна операция в Украйна през февруари 2022 г. Европейският съюз търси начини да ограничи зависимостта си от руското гориво. В рамките на тези усилия блокът увеличи сътрудничеството си в областта на енергетиката с редица държави, включително САЩ, Алжир и Нигерия, като се фокусира по-специално върху вноса на втечнен природен газ.

Източници: Kritichno.bg, telegraph.co.uk

Коментари

  • 4i4o 4ep

    20 Ное 2023 16:56ч.

    Е, и? Унгария, Словакия и Австрия купуват газ през тръбата дето минава през нас. Масово се купува руски нефт под формата на бензин и дизел преработен от Индия. САЩ купуват 30% от обогатения уран от Русия, да не говорим за стратегическите метали, които се използват в самолетостроенето и т.н. Забраните важат за колониални държавици като нашата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Реалист

    20 Ное 2023 17:29ч.

    Това са глупости на бълнуващи журналисти. Няма такова нещо, никой не купува газ, нефт, мефт и всякакви други тям производни от забранената земя. Има си забрани, и те се спазват стриктно и нелицемерно. Събудете се бе, това е чиста проба пропаганда. P.S. Веднага да се вземат мерки срещу The Telegraph за действия срещу обществения ред.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    20 Ное 2023 17:38ч.

    За утеха на умнокрасивите - приходите от руският втечнен газ не пълнят бюджета на Путин. Защото е освободен да прави вноски в националния суверенен фонд. Цялата печалба отива в джоба на собственика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • за неразкайващи се няма прошка

    20 Ное 2023 21:07ч.

    Не им я давай тая утеха, може и да не си прав: https://pogled.info/svetoven/russia/sas-sobstveni-sili-rusiya-ryazko-sakrati-byudzhetniya-defitsit.162980

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Социален пост - весело

    20 Ное 2023 17:49ч.

    Глупости! проверката на фактчекърите показва, че не ЕС, а Русия е закупила втечнен газ от ЕС за 6,1 млрд. евро. Ръцете горе, всички заедно: Дерогация! Дерогация! Споделете с приятели в социалните мрежи за да спрем путиновата пропаганда и хибридните атаки на Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    20 Ное 2023 21:27ч.

    Тези данни трябва да ги изпишат на челата на нашите политици и на умнокрасивите жълтопаветници.По-добре е естествено да ги издълбаят на бетонните им глави,но такива надписи се правят за идващите поколения,а ние не трябва да се излагаме пред тях с простотиите си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така е

    20 Ное 2023 22:12ч.

    Но информацията е подвеждаща. Те са закупили руския газ с посредничеството на американски фирми. Това означава, че закупеният от страните на ЕС газ е американски, а не руски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи