Таванът за осигуряване ще е 3400 лв. от 1 април

Таванът за осигуряване ще е 3400 лв. от 1 април
Минималната пенсия се увеличава на 392,57 лв. от 1 юли

 

Максималният осигурителен доход се повишава от 3000 на 3400 лв. от 1 април. Минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се става 710 лв. Исторически ръст има на минималните осигуровки за земеделските стопани и тютюнопроизводители, при които прагът се повишава от 420 на 710 лв.

 

Това гласуваха след дълги и бурни дебати депутатите на четирите управляващи партии при окончателното приемане на закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. Това стана на десетия час от началото на днешното извънредно парламентарно заседание. Текстовете бяха гласувани от 222 депутати - рядкост за такъв късен час. За предложението на управляващите да се повиши осигурителната тежест гласуваха 122 депутати от управляващата коалиция, против бяха 94 депутати, а шестима се въздържаха.

 

Коалицията не се огъна и по другите параметри на социалния бюджет. От 1 юли минималната пенсия ще се повиши от 370 на 392,57 лв. ДПС предложи тя да стане 420 лв., за да покрие линията на бедност, но не получи подкрепа от мнозинството.

 

Минималният размер на дневното обезщетение за безработица се повишава от 1 април от 12 на 18 лв., а максималният - от 74,29 на 85,71 лв. Обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст се увеличава от 650 на 710 лв., също от 1 април. Еднократната помощ за смърт на осигурено лице остава 540 лв., като мнозинството не прие предложението на ДПС да се увеличи на 600 лв.

 

В залата ДПС подкрепи искането на ГЕРБ да отпадне таванът на пенсиите, който управляващите смятат да задържат на 1500 лв. Управляващите обаче надделяха и запазиха ограничението на 1500 лв.

 

Депутати от две парламентарни партии - ДПС и ГЕРБ, защитиха запазването на максималния осигурителен доход на 3000 лв. "Нямате съгласие на ИТ сектора за увеличение - вижте им социалните мрежи. И 50 формули да измислите, те няма да направят мярката дясна", обяви Петър Чобанов от ДПС.

 

Иван Тотев от ГЕРБ обяви, че гласуването тук трябва да е персонална отговорност, като той се обърна пряко към избирателите си в Пловдив, които именно заради запазването на данъците гласували основно за ПП и ДБ. Тотев е вторият човек от ГЕРБ, който се обявява срещу увеличение на максималните осигуровки. Другият е бившият просветен министър Красимир Вълчев, който направи и такова предложение преди второ четене и го защити и тази вечер в залата.

 

Защо вдигнахте с 15% изненадващо максималния осигурителен доход през 2019 г., а сега, когато ние го вдигаме с 13%, вие така остро възразявате, върна критиките към ГЕРБ Искрен Митев ("Продължаваме промяната"). Той зададе два пъти този въпрос, но ГЕРБ не благоволиха да му отговорят по същество, а абсурдно попитаха управляващите защо правят като тях. "Не правим като вас, не е по същия начин, ние за пръв път предлагаме формула", поправи ги Георги Ганев (ДБ).

 

В дебата Христо Гаджев от бившите управляващи има наглостта да обвини за отвързването на осигурителен принос и размер на пенсията БСП, въпреки че именно ГЕРБ последователно в последните години вдига само минималната пенсия ударно, а всички останали държи почти във фризера. ГЕРБ измисли и еднаквите ковид добавки, които се дават безусловно и на хора с 1500 лв. пенсия.

 

Десислава Танева, Ирена Димова и Румен Христов от ГЕРБ-СДС пък настояха да се намали увеличението на минималните осигуровки за земеделските стопани. Годината е безпрецедентна като ценова криза в сектора, а нашите стопани получават по-ниски субсидии от европейските, коментира Танева. Танева отхвърли предлаганата в компенсация възможност за допълнителни 5 млн. лв. земеделски помощи като дискриминационна и прогнозира проблеми с нотификационната процедура. Това е голяма кауза и на ДПС, които години наред успяваха да издействат много по-ниско увеличение на минималните осигуровки на тази категория осигуряващи се.

 

"Демократична България" първоначално почти не се включи в дебата, въпреки че защитаваше запазване на максималния осигурителен доход. Ивайло Мирчев, който щеше да внася предложение в тази посока, тази вечер не е в залата, издадоха го негови колеги от опозицията. Вместо него еволюцията в позицията на партията бе разяснена от Георги Ганев. Той каза, че е воден сериозен разговор с бизнеса, който е казал, че въпросът не е в парите, а в сигурността и прогнозируемостта.

 

"Разбрахме се, че след седем пъти мерене, тези промени ще влязат там, където е швейцарското правило - в Кодекса за социално осигуряване", коментира Ганев. Идеята е да бъде направено предвидимо плавното увеличение на максималния осигурителен доход, а не изведнъж да се събират политици и да не се знае какво ще предложат в 12 без 5, допълни той. Ганев призна, че търпят критика, но увери, че се учат от грешките си.

 

Цялата статия можете да прочетете в "Сега"

 

Коментари

  • Пенсионер

    23 Фев 2022 8:44ч.

    Току що управляващите загубиха 34000 избиратели, поради факта, че не махнаха тавана на пенсиите! Това не е всичко като прибавим още и техните семейства това води до загуба от повече на 130000 гласа! Ако за тях при изборната активност в България това е пренебрежима част от избирателите, нека да продължават в този дух!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи