ТАСС: "Лукойл" смята, че нови санкции на ЕС може да ограничат работата на рафинериите на компанията в България

ТАСС: "Лукойл" смята, че нови санкции на ЕС може да ограничат работата на рафинериите на компанията в България

Илшат Шарафутдинов. Снимка: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Деветият пакет от санкции срещу Русия, приет от ЕС, може да ограничи работата на нефтопреработвателния завод "Лукойл Нефтохим Бургас" в България. Това съобщи днес на ТАСС един от ръководителите на предприятието Илшат Шарафутдинов, предаде от София руската осведомителна агенция.

"Сега анализираме ситуацията и водим консултации", каза Шарафутдинов.

По-рано БНР съобщи, че заради новите санкции българският завод на "Лукойл" ще запази възможността да продава произведени петролни продукти в България и Украйна, а продажбите в страни от ЕС и трети страни ще бъдат забранени, посочва ТАСС. Сред разрешените за износ в Украйна продукти са авиационни бензини и различни видове керосин, петрол, тежко гориво и др. За България износът на тези горива е разрешен поради необходимостта от ограничаване на рисковете за околната среда. Окончателното решение за износа на петролни продукти трябва да се вземе от българските власти, които трябва да са сигурни, че те са предназначени само за потребление в Украйна или че тяхната продажба и доставка не са свързани с опит за заобикаляне на санкциите. 

 

В началото на декември служебното правителство на България, по изключение, съгласувано с Европейската комисия, разреши изпълнението на договори за покупка, внос и пренос на руски суров петрол, доставян в страната по море. В същото време той реши да забрани от 5 март 2023 г. продажбата на петролни продукти, произведени от руски петрол, в трети страни, включително други държави-членки на ЕС, добавя ТАСС.

Приетото решение засяга пряко дейността на рафинерията на "Лукойл Нефтохим Бургас", каза Шарафутдинов пред ТАСС. Той уточни, че решението на българското правителство позволява на завода да продължи да работи на пълен капацитет поне до 5 март, след което, ако бъде забранен износът на дизелово гориво, вероятно капацитетът на завода ще бъде намален. Но благодарение на износа на мазут и авиационно гориво той ще продължи работа.

Същевременно Шарафутдинов потвърди плановете за прехвърляне на икономическата дейност на предприятието, включително плащането на данъци, в България, като отбеляза, че макроикономическите условия и решението на правителството за износ на петролни продукти позволяват предприятието да функционира пълноценно и плановете за прехвърляне на икономическата си дейност в България от 1 януари 2023 г. ще бъдат изпълнени.

Източник: БТА, ТАСС

 

 

 

Коментари

  • отвратен

    17 Дек 2022 17:48ч.

    Украйна не е ли "трета страна"? Аман от продажни политици, ще съсипят всичко, останало все още годно у нас!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бандеровка

    17 Дек 2022 17:53ч.

    Заводът да се премести в Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    17 Дек 2022 17:53ч.

    След като от Нова година ще забранят на простолюдието да влиза с кола в столицата на България, защо да не му забранят и изобщо да може да я кара.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дпс ли бяха инициатори на решението в НС

    17 Дек 2022 18:16ч.

    До месец март по съдебен ред трябва да бъде оспорено и отменено действието на Решение на Народно събрание за забрана на продажбата в трети страни, като противоконституционно от гледна точка нарушаване на принципа на разделение на властите, гарантирано от Конституцията на Република България. Преписката трябва да бъде внесена в спешен порядък. Всеки ден съществувание на това военолюбиво антибългарско НС е умишлено вредителство спрямо устоите на страната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • обедняване

    17 Дек 2022 19:14ч.

    Горивата ще са скъпи или няма да ги има - все заради амбициите на САЩ и кохортите назначенци във властта, които вярно им служат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • mathur

    17 Дек 2022 19:38ч.

    Заради тая простакеса орсула лайнянен ще трябва да се внася много по-скъпо гориво за да се угоди на краварите......

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска от Варна

    17 Дек 2022 20:10ч.

    БЕЗУМИЕТО НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РАДЕВ „В СИНЕРГИЯ С ДНЕВНИЯ РЕД НА САЩ“!: АЕЦ КОЗЛОДУЙ В ПОНЕДЕЛНИК ПОДПИСВАТ ДОГОВОР С USA „УЕСТИНГХАУС“ ЗА ЯДРЕНО ГОРИВО! МРЪСНОТО ЛИЦЕМЕРИЕ НА РАДЕВАТА КОХОРТА – ОПАСНО ЗА НАЦИОНАЛНАТА НИ СИГУРНОСТ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Значи, до 5 години ЗАТВАРЯМЕ АЕЦ КОЗЛОДУЙ и българия покрай него...

    18 Дек 2022 9:15ч.

    То, Уестингхаус да произвежда гориво - някой трябва да му доставя обогатен уран, а този някой за сега се очертава единствено и само Иран и Русия... Австралия не може да насмогне на ядрените централи на САЩ. А каквото досега са купили - това ще да е най-много до една петилетка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    17 Дек 2022 20:11ч.

    Дачков, къде е коментарът ми?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    17 Дек 2022 21:15ч.

    Не искам да съм пророк а и не мога,но конфликта отива към удари по икономически обекти извън уСрайна които подпомагат нацистите. А дано!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван Пеев

    17 Дек 2022 22:23ч.

    От новината следва изводът - или трябва да обърнем гръб на всички измишльотини на така наречения ЕС, или просто да го напуснем, а това е по-лесно и по-полезно. На който не му харесва - еднопосочен билет в западна посока.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • това е по-лесно и по-полезно.

    18 Дек 2022 6:36ч.

    Може да е полезно , но въобще не е лесно. За момента си е направо невъзможно, няма кой да ни остави да се чупим

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    17 Дек 2022 23:04ч.

    В тази статия има нещо странно. Съставена е по начин, който изключва еднозначно разбиране на заявленията. Уводното изречение на руснака казва, че анализират. Следва един абзац с леко неясен размер, който ВЕРОЯТНО съобщава за някакви твърдения на БТР. Следва един абзац с леко неясен размер, който съобщава за някакви добавени твърдения на ТАСС. Последните два абзаца са отново изказвания на Шафутдинов пред ТАСС. Това беше формалната страна. В съдържателен план е пълна какафония. Да не говорим, леко смахнато се прокрадва твърдението, че заради разрешения износ на авиац. гориво и нещо друго там за Украйна, заводът все пак може-би ще продължи работа. Лукойл Нефтохим за отговаря за зареждането на бойната авиация на ВСУ? Това ли ми казвате?! А Русия стои в миманса и ръкопляска? Шантава работа! Потреблението на Бг вътрешен пазар поема примерно една трета от производствен капацитет. Ако бизнесът що-годе се ръководи от хора в нормата, очевидно е че следва затваряне! Кой вярва, че това предприятие може да оперира със сезонни работници? :((((

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Очертава се много скоро Народен Съд №2

    18 Дек 2022 9:19ч.

    И идея за краткосрочен бизнес - производство на бесилки, за в градинката до Народното събрание

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Подсказвам: струни за пиано ?

    18 Дек 2022 11:02ч.

    Много ще са вървежни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Gen.Gurko

    18 Дек 2022 11:20ч.

    Съсипаха ни енергетиката, промишлеността и ни източиха кръвта чрез младото образова но поколение, което беше принудено да емигрира след като у нас няма поминък.Проклети да са!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    18 Дек 2022 12:46ч.

    Как леко ЕС пробутва на нас въпроса с продуктите за Украйна, щото ако им замръзне техниката, ние ще сме виновни! Ами то тия продукти си имат точка на замръзване, що не си ги произвеждат някъде другаде от сорт Брент или Лек петрол, просто е - щото е невъзможно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи