Талибаните нападнаха президентския дворец и офис на ЦРУ в Афганистан

Талибаните нападнаха президентския дворец и офис на ЦРУ в Афганистан
Талибаните в Афганистан нападнаха президентския дворец в Кабул и бяха отблъснати от силите за сигурност на президента Хамид Карзай, предаде Би Би Си. Дворецът се намира в най-строго охраняваната зона на афганистанската столица, където е разположен и офис на ЦРУ. Карзай се е намирал в двореца по време на нападението, но не е пострадал. Информационните агенции предават, че целта на атаката най-вероятно е бил не президентът, а офисът на ЦРУ, разположен в намиращия се до двореца хотел "Ариана".
<pre>&nbsp;</pre> <p>По официални данни са загинали четирима от нападателите и трима от силите за сигурност.</p> <p>Малко след атентата групировката на талибаните пое отговорност за случилото се.</p> <p>Нападенията в Кабул зачестиха в последните месеци, като миналият вторник в едно от тях загина включително и един от известните политици на страната.</p> <p>Талибаните са започнали нападението си срещу президентския дворец в 6.30 часа местно време /4 часа сутринта българско време/ от източния вход на строго охраняваната зона. По това време там е имало десетки журналисти, подготвящи се за предстоящата пресконференция на президента Карзай. На място едновременно са избухнали десетина гранати и бомби, като една от телевизиите съобщава, че взривовете са били 14. Четирима от нападателите са били облечени като охранителите на пропуска и са носили фалшиви пропуски. Един от тях се е самовзривил, останалите три са били убити.</p> <p>Началникът на полицията в Кабул Аууб Саланги заяви, че ситуацията е била овладяна два часа след началото на нападението.&nbsp;</p> <p>Миналата седмица стана ясно, че движението на талибаните е основало свое представителство в столицата на Катар Доха, като се е нарекло "Обединени емирска на Афганистан" и е издигнало собствено знаме, обявено за символ на несъществуващата държава.</p> <p>Президентът Хамид Карзай прекрати преговорите със САЩ, когато стана ясно, че САЩ са готови да преговарят за сигурността на Афганистан включително и с офиса на талибаните в Доха.</p>

Коментари

  • 008

    25 Юни 2013 21:39ч.

    ИНТЕРЕСНО,КАТО ЧОВЕК ЧЕТЕ ОФИЦИАЛНИТЕ СВОДКИ НА ЗАСЕГНАТИТЕ СТРАНИ,ОСТАВА С ВПЕЧЕТЛЕНИЕ ЧЕ САМО ЛОШИТЕ СА НАКАЗАНИ А НАШИТЕ,ДОБРИТЕ,САМО РАЗВЯВАТ ЗНАМЕТО НА ПОБЕДАТА!ЖАЛКИ ЖУРНАЛИСТИ И ОФИЦИАЛНИ ВЛАСТИ!Просто не ви вярваме,още по-вече на англо-американско-френската преса!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи