Тагарев договорил секретни промени по сделката със САЩ за Ф-16

Тагарев договорил секретни промени по сделката със САЩ за Ф-16

Следвайте "Гласове" в Телеграм

България и САЩ правят секретни промени в договора за придобиването на първата партида от 8 изтребители F-16, които Министерски съвет иска да бъдат ратифицирани от парламента, но да не бъдат обнародвани в "Държавен вестник", пише в свой материал segabg.com.

Това става ясно от внесен от правителството в Народното събрание  проект на Закон за ратифициране на международен договор за Изменение и допълнение № 2 на международен договор (LOA) BU-D-SAB „Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка“ (F-16 Block 70 aircraft and associated support) по програмата на САЩ за чуждестранни военни продажби (Foreign Military Sales-FMS). 

От мотивите към промените в договора става ясно, че на 1 април 2024 г. министърът на отбраната Тодор Тагарев е докладвал на Министерски съвет, който пък одобрил международния договор за Изменение и допълнение № 2 на международен договор (LOA) BU-D-SAB „Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка“ (F-16 Block 70 aircraft and associated support) по програмата на САЩ за чуждестранни военни продажби (Foreign Military Sales-FMS) при условие за последваща ратификация със следното изявление: „Този договор влиза в сила от деня на уведомяване на правителството на Съединените американски щати за изпълнението на българските вътрешноправни процедури по влизането му в сила.“

Става дума за промени в договора, който бе подписан от министъра на отбраната на 11 юли 2019 г. и бе ратифициран със закон, приет от 44-ото Народно събрание на 26 юли 2019 г. През 2019 г. тогавашното българско правителство - третият кабинет "Борисов",  плати 1,3 млрд.долара или около 2,2 млрд.лв по договор между САЩ и България за производството и придобиването на осем самолета F-16 Блок 70 (шест едноместни и два двуместни самолета). Пакетът включва обучение на пилоти и наземни екипажи, логистика, помощно оборудване и военна техника. Първите машини трябваше да бъдат доставени в средата на 2023 г., но заради проблеми с доставки на елементи от производители извън САЩ по време на пандемията, официално бе увеличен срока и сега първият самолет трябва да е готов до края на т.г., но ще пристегне през март 2025 г., защото ще бъде използван за обучение на техническия състав.

В мотивите към предлаганите сега промени от правителството, се прави опит да се разкаже за какво става дума, но това е направено с толкова общи формулировки, че на практика нищо конкретно не се разбира.  

Изрично е посочено, че измененията "не увеличават стойността на подписания през 2019 г. международен договор BU-D-SAB и не изискват допълнителни вноски към вече авансово заплатената от нас сума". Твърди се и, че не се "намалява или стеснява заявените от българката страна изисквания за способности на оръжейната система F-16 Block 70".

Правителството посочва, че основните промени в договора за Изменение и допълнение № 2 към (LOA) BU-D-SAB може да се групират, както следва:

− Коригиране на срокове за осигуряване на съответните компоненти и/или продукти и потвърждаване на свързани с тях пояснителни бележки, възникнали в резултат на възложени договори от ВВС на САЩ на съответни доставчици.

− Намаляване или увеличаване на стойности на различни линии по договора с цел осигуряване на адекватно финансиране на дейностите, както и пренасочване на финансови средства по новосъздадени линии.

− Промяна на доставчици на отбранителни продукти и услуги спрямо тези, посочени в писмото-заявка за подготовка на проекта на договор BU-D-SAB (27.03.2019 г.) поради технологични или пазарни промени.

− Закриване на някои от линиите поради отпаднала необходимост или поради създаване на нови, като това не води до намаляване на потенциалните способности.

− Добавени са единадесет нови линии, финансирани за сметка на заложени средства по съответните линии или чрез пренасочване на средства от други линии на  договора (съществуващи или изтрити).

− Добавени са допълнителни линии, които отразяват възникнали специфични изисквания на програма FMS.

Според Министерски съвет, подписаният международен договор "съдържа „контролирана некласифицирана информация“ (Controlled Unclassified Information-CUI), която не би следвало да става публично достояние по аналогия с подписания основен договор през 2019 г. Това изключва и възможността за обнародването й в „Държавен вестник“". Предвид необходимостта от гарантиране на конфиденциалност в тази връзка се предлага Народното събрание да разпореди международният договор за Изменение и допълнение № 2 към LOA BU-D-SAB да не се обнародва. 4Такава възможност е предвидена от Закона за международните договори на България, според която органът, който дава съгласие за обвързване на България с международен договор, може в акта за обвързване да разпореди той да не се обнародва, посочва кабинета.

Посочва се, че по информация от американска страна веднага след влизането в сила на закона за измененията в договора ще започне работа по подготовка на следващи изменения и допълнения на този и останалите FMS договори.

Натъртва се, че американската програма установява стандартен срок от 2 месеца за подписване на договори и допълнения и изменения към тях. Предвид изискванията на Закона за международните договори на Република България спазването на този срок на практика е невъзможно. Поради това Министерството на отбраната на Република България е поискало удължаване на срока на валидност с 60 дни до 17 юли 2024 г. и очаква потвърждение от американска страна. Това допълнително удължаване на срока за влизане в сила по българското законодателство при определени ситуации може да доведе до негативни финансови последици (увеличаване на цените на продукти и/или услуги), забавяне в хода за изпълнение и в крайна сметка промяна в сроковете за доставка на самолетите и тяхната ефективна поддръжка и използване, пишат от правителството.

Източник: segabg.com

 

 

Коментари

  • Сталин Й. В.

    22 Апр 2024 16:41ч.

    Нема да дойдат скоро и да не ядосаме хегемона, му опрощаваме неустойката. Примерен хоризонт за простигане на първия е около 2027г., ако го направят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Три години рев

    22 Апр 2024 16:55ч.

    защо в договора не е предвидена неустойка. Днес рев защо опрощаваме неустойката, която уж не е била предвидена. И на русофилиата не му е лесно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • РУСОФИЛИАТА

    22 Апр 2024 17:44ч.

    Келеш 16:55, отзат?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Леле че си тъп

    22 Апр 2024 17:54ч.

    Ние не претендираме увеличение на цената,а не неустойка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    22 Апр 2024 18:29ч.

    По тези договори неустойки НЯМА. Може обаче да се договарят друг вид въоръжения ....................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На кол!

    22 Апр 2024 20:35ч.

    Нямам предвид стриптийз изпълнение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво друго да мислим, трябва да гадаем

    22 Апр 2024 20:43ч.

    Щом се говори за “способностите на оръжейните системи”, значи говедото е договорило възможността за окачване на бомби с ядрен заряд.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • както и да кажеш: Крадци, чиста проба

    22 Апр 2024 21:34ч.

    самоунижението ни е анти БГ, пред оттара на "апашите"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ghost

    22 Апр 2024 16:49ч.

    Милиарди за самолети на хартия.За стотинки можеха да сгънат карирана хартия от тетрадка и да си ги пускат през джама със същият ефект.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • а за 22 млн. ЛЕВА можеха да спасят от закриване вагоностроителния завод

    22 Апр 2024 17:56ч.

    в Дряново с всичките му 150 работни места (в провинцията!!!) и всичките му недовършени проекти и разработки! И да спасят от мизерия поне 450-600 човека в средно-аритметичните семейства на работещите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    22 Апр 2024 18:19ч.

    Колега, какви ги говориш? Правителството бе съставено под диктовката на Посолството и то имаше за здача да се грижи за интересите на Украйна, респективно "партньорите", а не го интересуваха интересите на България! Тези безродници всеки един момент могат да си бият камшика и кой в Канада, кой в САЩ, кой на някой топъл остров или Дубай!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По Радой Ралин

    22 Апр 2024 16:51ч.

    И спи надодът наш, той е богаташ!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    22 Апр 2024 18:28ч.

    Основния въпрос е : Къде ще кацат тези самолети и къде ще ги обслужват след полет ?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами

    22 Апр 2024 22:33ч.

    Руските самолети кацат на всякаква писта, те са самолети за война. Ф- ките кацат само на идеално поддържани писти (това е невъзможно по време на реални бойни действия), те са само за фукня.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В името на корупцията....

    22 Апр 2024 16:56ч.

    А шведите предлагаха офсетни програми и заводи с висококвалифицирани специалисти!!! Но корупцията не позволи!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Ганю кара ноф самулет

    22 Апр 2024 16:57ч.

    Олелееееееее! Голям сеир ще бъде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    22 Апр 2024 17:04ч.

    Га Бай ти Ганя е имал военна авиация наоколо ЖП транспорт още не са имали

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    22 Апр 2024 17:01ч.

    Какво наистина е станало? Кратуните на Тагарев и тези около него НИЩО не разбират от самолетите и подробностите. Затова не са те тези, които са поискали измененията. Всичко идва от САЩ и са поискали изменения за да минат по-тънко и в резултат да “отбият номер”.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • затова пък могат да поставят автографи

    22 Апр 2024 18:02ч.

    върху метална повърхност...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мамут

    23 Апр 2024 15:11ч.

    а не така вске пак Тагарев е завършил 0Военно-воздушная академия имени профессора Н.Е.Жуковского и Ю.А.Гагарина», той ако не разбира от авиациия, Кой?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ФЪРКАТИЧКО

    22 Апр 2024 17:05ч.

    Путинофилите в България 5 пъти повече от кирчофилите! АНАЛИЗИ понеделник, 22 април 2024 20 По 4 хиляди да хвалиш Путин и по 20 хиляди да сипеш суперлативи за Кирчо Петков. Така излиза от тарифите, които самите Киро и Лена обявиха независимо един от друг. Лена съобщи преди две години колко стрували месечно желаещите да сипят похвали за Путин. Цената се оказа пет пъти по-ниска от тази, коятп се плаща, за да хвалиш любимия и Кирчо. Пазарът се определя от търсенето. Желаещи да хвалят Путин и Кремъл – бол. Народът се тълпи и цената пада. А за Промяната няма желаещи и затова тарифите на хетерите по студиата скачат петорно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    22 Апр 2024 21:08ч.

    Фъркатичко, ние русофилите сме идеалисти и ви разобличаваме без пари! Няма как да ни измерваш с вашия аршин! Не става! При вас всичко е покупко-продажба! Вие НПО-шниците се изхранвате с европедалски пари и повечето от вас, ако не са тези пари ще трябва да ровят в кофите за смет или да крадат за да не умрат от глад ( не, че и сега не крадете)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евроатлантик за колесник

    22 Апр 2024 22:53ч.

    Нали отпуснаха още пари в САЩ и гледай как се активизираха троловете. Най-лошия вариант е работлив и глупав. Много глупости ще натворят, но ще повтарят едно и също до припадък. Докато свършат парите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    22 Апр 2024 17:29ч.

    Споко бе, кво скачате ! Разбойко нали плати ??! Тагаревчето са му казали ("преговарял е") какво се променя, срокове, доставчици, ангажименти за бъдещето и толкоз! Сичко точно !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Модифицират ги за ядрени бомби, затова искат тайна, а наште треперят от страх и отлагат да ги узаконят след 17 юли, т.г. , това ли е?!?

    22 Апр 2024 17:31ч.

    Написано в условията по-горе, последните три тирета, и най-последното тире - казва следното: " − Добавени са допълнителни линии, които отразяват възникнали специфични изисквания на програма FMS" КАКВИ СА ТЕЗИ "НОВИ ВЪЗНИКНАЛИ СПЕЦИФИЧНИ ИЗИСКВАНИЯ по програмата на САЩ за чуждестранни военни продажби Foreign Military Sales - FMS ?! ... Да припомним още Сегабг.ком:

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • България и САЩ ще тренират поразяване чрез ядрени бомбардировачи

    22 Апр 2024 17:34ч.

    1 април 2024 г. Военнослужещи от авиобаза Безмер, съвместно с предни авионасочвачи на САЩ, ще направят симулиран удар от В-1 ?! От какъв зор български пилоти ще ги учат да пускат ядрени бомби?! ... За това ли са натиснали Тагарев, а Денковата сглобка лъже народа?! Ето тук - https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/bulgariya-i-sasht-shte-trenirat-porazyavane-chrez-yadreni-bombardirovachi

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • български пилоти няма да пускат нищо

    22 Апр 2024 22:37ч.

    Идеята е американци да го правят, ползвайки нашите самолети и летища. Болгарский ще им носи кафета и ще им лъска чепиците. Може да е и телляк в банята.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    22 Апр 2024 17:40ч.

    Все тая какво е договорил този черъв, от самото начало си знаем, че краварите не могат да произведат и пиронь, па камо ли самальот... да си ги гледат на картичка за 6 млрд.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    22 Апр 2024 17:42ч.

    И без това ще са опасни за живота на българските пилоти и да пратят нещо, ще трябва да ги подарим на некадърния Румен Радев, барем си получим възмездие за кирчовците 🤣

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Димо

    22 Апр 2024 17:48ч.

    Госпожа рукола Z пак е препила в 17:42.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    22 Апр 2024 18:39ч.

    Колкото и да ми ходиш по петичките, от пробития зелен чорап остана само дупката 🤣🤣🤣👎🏻

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До изврякалата нещо на 22 Апр 2024, в 17:42ч.

    23 Апр 2024 11:53ч.

    Госпожо рукола Z, нещо си раздразнена, прекаляваш с ракията, за да те помислят за мъж. Заради лични проблеми картинката на деня ти е кристално неясна, защото си се оплела в мрежите на агресията и емоцията, от които сама няма как да се измъкнеш без душевни рани. Полезно е да потърсиш съвет от някой, на когото имаш доверие. Стринке, ти така и не схвана, че зелени чорапи в Армията, още повече в Авиацията, няма от десетки години, ама нищо, не е рибка, плувай, плувай...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чудя се

    22 Апр 2024 18:35ч.

    Може ли да знам къде са парите ми? Не може, това е секретна /класифицирана/ информация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • оня...

    22 Апр 2024 18:38ч.

    После се чудят,що българите харесвали повече Орбан и Путин....Ами щото не се вписвате...в историята....и сте предатели ...и сте загубили всякаква връзка с народа си...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • неудачник

    22 Апр 2024 18:49ч.

    Толкова мнного съм грешен. че съм се родил българин! Днес ходих до пишмян магазина Кауфланд и се налагаше да се съобразявам с богаташ келеш който е паркирал на средата на паркинга на централна алея. Когато мой познат инвалид паркира на тротоара пред поликлиника беше глобен. Мои понати имат дете с инсулт на което не може да се вземе инсулин поради ден от месеца. Отвратителна държава. Махайте се от тази територия. Опитвайте някъде другаде далеч то тук!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария...

    22 Апр 2024 19:02ч.

    неудачник, вече няма къде да се избяга.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Су-35

    22 Апр 2024 19:03ч.

    Всякакъв опит за използване на наша територия за нанасяне на ядрен удар по Русия ще означава директен ядрен удар по САЩ но и по нас. Ако си мислите че това хамериканците не го разбират много се лъжите. Така че по-спокойно. А и Турция е до нас да не си мислите че ще стоят и ще гледат безучастно???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мекушавецът Путин

    22 Апр 2024 19:39ч.

    Няма да посмее.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На американците не им дреме за нас

    22 Апр 2024 22:42ч.

    А това, че Путин ще ги джасне в базите им, все тая. Те имат стратегия за т.н. “неизбежни жертви”. В базите ще се намират Санчес и Рамирес, които са дошли тука да воюват, с надеждата, че ще получат “зелена карта” за постоянно пребиваване в САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сега

    22 Апр 2024 19:10ч.

    ф16 струва не повече от 10 милиона долара и е безнадежно остарял самолет от каменната ера

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Даа

    22 Апр 2024 22:46ч.

    Аз го помня още от Виетнамската война. Модифициран, колко да е модифициран? Тук там някоя електроника и някоя и друга джаджа по авиониката и толкоз. Самолет с един двигател, даже за авиошоу не става. Немощен и ненадежден със слабо въоръжение, някакъв бръмбар в сравнение с руските кобри.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • паф

    22 Апр 2024 19:27ч.

    за какво ни са? нашия народ е с русия, и никога руски войник няма да стъпи тук, не като сега, пълно със западни наемници, най-много да ни нападнат янките, както нападнаха сърбите, и ние да се отбраняваме с тяхните фърчила!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Драгомир Драганов

    22 Апр 2024 20:04ч.

    Тази аргументация много мяза на историята с наполеоновия генерал, който дал 15 обяснения на императора, защо артилерията не гърмяла по време на сражението, като например, че готвачът се бил напил и войниците останали гладни и още ред други причини от този род, а чак накрая стоварил и 16-ото обяснение - Не гърмяхме, защото нямахме барут. Който го допуснат за депутат, може и да му разкрият срещу подпис каква е истината. Иначе ние си знаем, че стоката отдавна сме си я платили, макар на нас изобщо да не ни е била нужна...https://www.drago.info/index.php/2022/07/18/she-ambassador/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ***///

    22 Апр 2024 20:10ч.

    Подозирам, че тези Фъ-16, след като на нас не са ни нужни, ще ги подарим на укрорайха. Но поддръжката и джепането ще плащаме ние, защото сме много ларж отзадЕ. Затова и промените в договора са супер секретни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не сте ли забелязали?!

    22 Апр 2024 20:30ч.

    Светът вече воюва преимуществено с дронове и ракети, не сте ли забелязали?! Евтино и практично!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Забелязали сме

    22 Апр 2024 22:49ч.

    Дроновете ги прави фирмата на жената на Магарето, има тлъсти договори с МО. Но всички се правят на разсеяни. Кой знае тяхното кученце, какви пачки разнася.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    22 Апр 2024 20:37ч.

    Нов Народен съд си трябва и нищо друго!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Акаденков

    22 Апр 2024 20:39ч.

    ...дали има някой по в час да фърли лъч светлинка по темата...? ...след влизането в сила на закона за измененията в договора ще започне работа по подготовка на следващи изменения и допълнения на този и останалите FMS договори... моля!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хихи

    22 Апр 2024 20:58ч.

    Заминаха за украйна хи хи хи хи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идиоти

    22 Апр 2024 21:42ч.

    Някой да преведе на човешки език тия балабла бръщолевения и прочие шиз8френични нелепости?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Някой да му се пие бира?

    22 Апр 2024 21:46ч.

    Хванах се на бас на 10 тарги бира, че хвърчилата ще заминат директно за славаукраини. Май печеля. Ама какви ще ги дъвча с десетте тарги? Доброволци да помагат?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пфуй, че грозен човек!

    22 Апр 2024 21:50ч.

    Господ го белязал с тая противна физиомутра. Настрана от такива! Опасни са такива грозилища!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стари номера

    22 Апр 2024 21:53ч.

    Най вероятно е сменено някое от оборудването на самолета с по ново или по старо поради невъзможност на поддоставчици да осигурят договореното. Да се надяваме, че това няма да повлияе на модификацията F-16 Block 70. Иначе цените така са надути и затова не искат промяна на стойността, но тези самолети ще ни излезат златни не само като стойност, но и като поддръжка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Северомакедонец

    22 Апр 2024 22:16ч.

    Тези самолети са Като реакторите. Човека взе парите и Каза ще видим и дай още....Истрията на Бьлгария преди и след соца е история на дьржавните заеми и комисиони..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е от тук нататък

    22 Апр 2024 22:30ч.

    Къде ще живее този велик предател?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кака Веса си държи на думата

    22 Апр 2024 22:52ч.

    Проблемът му е, не “къде”, а “колко още”.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баф,баф,баф и толкова

    22 Апр 2024 23:14ч.

    Българина обича по форумите и на масата да развива велики теми.Но в живота е пълна нула, заедно с мен разбира се.Колко осъдени за държавна измяна има осъдени!? Няма и да има.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Някои силно мразят българи и руснаци, и искат да ни сбият

    23 Апр 2024 0:54ч.

    Няма друго обяснение освен силната омраза на някакви индивиди към българи и руснаци предвид РЕАЛНОСТИТЕ от последните 3 години (странно съвпадащи с влизането във властта на кирчовците) неистова вербална агресия насадена в Българоуправляващите платени предатели срещу Русия - то не беше гонене на 70 дипломата, то не бяха руски шпиони, то не бяха забрани за тв канали Россия 24 и др., то не беше нарязване чудовищно на ПСА паметника на армията освободителка от нацизма и фашизма, то не беше поругаване на руската култура с глупави постановки, ... то не бяха български оръжия срещу руските войски, срам и позор, и омраза невиждана към българи и руснаци. ... Но ние винаги ще бъдем заедно България и Русия, и това не зависи от нищо, дадено е от "Горе", от Бога! (Една от най-добрите в света лечителки ясновидки нашата Ванга!)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Както е тръгнало

    23 Апр 2024 2:13ч.

    Магарев скоро и собственото си теме ще жертва за писта на ефките, ако американците поискат това. А дано!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За да престанат

    23 Апр 2024 6:47ч.

    споровете какво ново е договорено, вече стана известно какво е изменението! Всички табелки с надписи и указания на български в кокпита се заменят с такива на украински, за да не се губи време след това. Същото се отнася и за всички надписи по самолета, както и езикът на инструкциите за употреба...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Договорът беше сключен от Каракачанов

    23 Апр 2024 6:53ч.

    който и сега се прави на голям патриот.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OLD

    23 Апр 2024 6:55ч.

    Вероятно иде реч за подобрените "бомби" от типа на Хирошима и Нагасаки. Но на "наша територия". Като "безопасното" ново гориво за АЕЦ Козлодуй? Което ще /дано /загробят до София, ако бъде използвано, а не в страната на производителя, както досега. Тагаренко, скоро при бай Ставри, засега е само мечта. Но "човек предполага, а Бог разполага".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Радко Стратегическия лидер

    23 Апр 2024 15:56ч.

    Много линии, много нещо. Всъщност линията е една - най-вероятно АКО пристигнат въобще...ще пристигнат самолети, на които ще бъдат монтирани едно по-особени бомби /ако ме разбирате/, които ще бъда пилотирани от предварително зомбирани и налиинизирани до бяло "стратегически лидери", а копчетата ще натискат дистанционно чорбаджиите от съответния АУАКС или близката щатска база. Целта на цялото упражнение е България да бъде вкарана в горещия конфликт за рахата на господарите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тръбача

    23 Апр 2024 16:51ч.

    Просто тия самолетчета директно ще заминат за Украйна, ние няма и въоибще да ги видим. Това е, на колонията не се дава възможност за самостоятелни решения, тя обслужва господаря. къде се е чуло и видяло господар да се отчита и да плаща на слугата си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи