СЗО препоръчва на България да включи бежанците и мигрантите в Националната здравна стратегия до 2030 г.

СЗО препоръчва на България да включи бежанците и мигрантите в Националната здравна стратегия до 2030 г.

Бежанците и мигрантите да бъдат включени в Националната здравна стратегия до 2030 г. Това е една от препоръките, направени в доклад от Съвместната мисия за оценка на нуждите на българската здравна система в контекста на кризата в Украйна. Докладът е представен от Световната здравна организация (СЗО) и Министерството на здравеопазването, съобщиха от офиса на СЗО в България. Идеята на доклада е да предостави пътна карта за подобряване на здравните услуги не само на бежанците и мигрантите, но и на българските граждани, каза представителят на офиса на СЗО в България доц. Михаил Околийски. По думите му докладът е преминал всички нива на съгласуване.

Преди украинската криза броят на мигрантите в България е бил 180 000 души, а в последната година през страната са преминали над 800 000 украински бежанци, като 146 000 от тях са получили статут на временна защита, а около 51 000 души са останали в страната, посочва д-р Канокпорн Каоджароен, завеждащ отдел „Подкрепа за страните, здраве и миграция“ в Главната квартира на СЗО в Женева. Останалите в България украински граждани са предимно жени, деца и възрастни хора, които имат нужда от регулярно предоставяне на здравни услуги. За разлика от тях, мигрантите от Сирия, Афганистан и Северна Африка, които са основно мъже от 18 до 25-годишна възраст, са в добро здраве, допълва д-р Каоджароен.

В България по-голямата част мигрантите и бежанците са от Афганистан, Мароко и Украйна, където системата за опазване на общественото здраве е разрушена заради военни действия, и обхватът с ваксини срещу дифтерия, полиомиелит и морбили е нисък, посочва д-р Радосвета Филипова, експерт в Дирекция „Опазване на общественото здраве и здравен контрол“ в Министерството на здравеопазването. По думите ѝ, на влизащите в страната мигранти се предлага доброволно изследване за туберкулоза, ХИВ и малария, а децата, за които няма данни за проведени имунизации, се обхващат с ваксини, съгласно българския имунизационен календар. Тази дейност се извършва от регионалните здравни инспекции по места, като настанените от Държавната агенция за бежанците се ваксинират на място от екипи, допълва д-р Филипова. Според нея по този начин не са допуснати случаи на дифтерия, каквито е имало в центрове за мигранти в Австрия, Холандия, Германия и Швейцария. 

От юни 2022 г. всеки украински гражданин, имащ статут на временна закрила, може да започне работа в България, припомня заместник-министърът на труда и социалната политика Наталия Ефремова. Министерството на труда и социалната политика има ресурс да субсидира заетост за три месеца при български работодател и интеграционна добавка от 365 лева, но от възможните 9000 души, от тази помощ се възползват 3000 души. Сега се увеличава от три на шест месеца подпомагането на работодатели, които наемат украински граждани. Организирани са и курсове по български език, но към тях няма интерес, добави Ефремова. 

В края на март приключват програмите за подпомагане на бежанците с лекарства за домашно лечение и медицински изделия и още не е ясно как ще продължи това подпомагане, казва д-р Надежда Тодоровска, заместник-генерален директор на Българския Червен кръст. По думите ѝ 70 на сто от бежанците са хронично болни и за тях е проблем това, че 30 процента от лекарствата им не се покриват от Здравната каса, както и че над 40 процента от лечението в България се доплаща.

Сред украинските бежанци 14 на сто са медици и имат желание да работят в България, но техните професионални права не са признати, казва Седа Гузуджу, представител на Върховния комисариат за бежанците на ООН в България. По думите ѝ този човешки ресурс трябва да се използва час по-скоро и може да се почерпи опит от Чехия, където украинските лекари работят съвместно с чешки лекари и постепенно навлизат, като преодоляват езиковата бариера.

СЗО отпусна 10 милиона евро за украинските бежанци и призова донорите си да осигурят 80 милиона за страните, приемащи бежанци, припомни Хедър Паповиц, директор на „Управление инциденти“ към СЗО.

Идеята на доклада е да предостави пътна карта за подобряване на здравните услуги не само на бежанците и мигрантите, но и на българските граждани, каза представителят на офиса на СЗО в България доц. Михаил Околийски. По думите му докладът е преминал всички нива на съгласуване.

България реагира своевременно, като бяха направени изменения в Закона за здравето и в Закона за здравното осигуряване, с които се осигури равноправен достъп до медицински грижи на търсещите закрила украински граждани, каза заместник-министърът на здравеопазването Катя Ивкова. По този начин на лицата с временна закрила е дадено правото да ползват здравноосигурителната система на България при равни условия с българските граждани, включително и да получават лекарствените продукти, които се заплащат с публични средства. Настоящият доклад набелязва и стъпките, с които да се надградят вече постигнатите от България положителни резултати, допълва Ивкова.

Съгласно нормативната уредба в България държавата заплаща за три месеца здравните вноски на бежанците с временна закрила, но след това трябва да се помогне и на онези бежанци, които не са в състояние да плащат сами здравните вноски, се препоръчва още в документа. Необходимо е и да се ускори процесът по записване и отписване към личен лекар, както и по преодоляване на езиковата бариера между лекари и пациенти. Нужна е и достъпна информация за здравните услуги, както и цялостно изграждане на единната информационна система в здравеопазването. Особено важно е изпълнението на профилактичните и ваксинационните програми, с които обхващането на бежанците и мигрантите е все още на ниско ниво.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • София

    24 Март 2023 14:28ч.

    А за болните Българи и болните български деца се събират капачки и се проси по улиците! Позор за фалшивата "демокрация" , която съсипа здравеопазване и всичко читаво в държавата ! Дадоха се милиарди за фалшивите ваксини , впоследствие бракувани , за да се закупят сега още милиони ненужни ТАКИВА по настояване на СЗО и ЕС !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария ...

    24 Март 2023 15:18ч.

    Е, с капачките се оказа, че пак помагаме на окрайна. Аз спрях да събирам капачки, който иска да спонсорира нацистите в окрайна прав му път

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    24 Март 2023 18:56ч.

    Е, ще станем пак 9 милиона......................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ето как се предвижда да се преборим

    24 Март 2023 14:33ч.

    с демографската катастрофа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не успяха да се справят с нас чрез

    24 Март 2023 17:36ч.

    масовото убийство с това биологично оръжие ("непобедима" комбинация от вируса + иглата). Сега ще ни доморят от глад + недостатъчна медицинска помощ... Личните лекари си освобождаваха по половин ден само за ваксинации, дори тогава когато вече беше ясно, че хората се разболяват от тях. Те са си добре по-болни = повече "бизнес"... Усладиха им се и стимулите - 15 лв. на игла. А като се добавят и украинските пациенти с претенциите им на "бели хора", ще си заминем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дундур

    24 Март 2023 15:05ч.

    Дават напоително акъл, но сърцевината на всичко е, че държавата "трябвало" да дава още пари и това да бъде законодателно и организационно отразено и реализирано, след като предварително е подготвена "пътна карта". Обаче, тук има един много тънък момент! Долните, гнусни лицемери тихо и подмолно пробутват думичката мигрант редом до бежанеца. Опитват двулично да прокарат понятието, като някакво ново правно качество на субекта, но напълно естествено и законно, едва ли не някаква равностойна бежанска екзотика! Мигрант е някакво силово наложено делнично обозначаване, би могло да се ползва дори в някакъв литературен смисъл (текст), но колчем стане дума за сериозна юридическа тематика, особено когато от нея ще произтекат нови финансови и др. ангажименти на държавата, бъдете така добри да си затворите мръсните, двулични усти! Който съсипа целия свят, да им казва "добре дошли", да си ги приема за отглеждане и дундуркане. Според нашия закон това са престъпници, чиито престъпления лицемерно биват игнорирани и изтърпявани поради изстъпленията на кресливи и платени клакьори от нпо на хранилка. Заради човещината и хуманността е приемливо да говорим за оказване в извънреден порядък на спешна, неотложна помощ на "мигранти". Пътни карти, здравно осигуряване за чужда сметка или лични доктори - НАСТОЯТЕЛНО ЗАБРАВЕТЕ ЗА ПОДОБНО НЕЩО. В кратък срок, този комуто трябват, идва да си ги прибере! Ако никой не ги иска, на самолета и в къщи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От спазване на препоръките на СЗО -

    24 Март 2023 16:13ч.

    полза НУЛА. И дори обратното - тази диаграма е доказателство: https://obektivno.bg/visoka-svrahsmartnost-v-czyala-evropa-s-izklyuchenie-na-balgariya-i-rumaniya-evrostat/ . Освен това напоследък в САЩ се правят много "разкрития" (https://www.bitchute.com/video/ylJqj6Ayd391/), които го доказват. ТОВА е средството да ни прекършат гръбнака. Сега. Преди ерата на "еврото" още. После ще си лазим, без гръбнак, само по кожа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лора Дан

    24 Март 2023 17:50ч.

    Първата работа на новото правителство е да напусне частната организация СЗО, спонсорирана от Бил Гейтс и Дьорд Шорош. Никакви нейни препоръки и разпоредби не трябва да се изпълняват! Разбира се, това може да стане само при управление на Възраждане, затова с бодра крачка пред урните.)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • в ЮК, страната с най-старата парламентарна демокрация в света

    24 Март 2023 17:53ч.

    след 6 месеца подпомагане, отпадат всички помощи. Плувай, или се дави! А у нас изтърпяваме протести с 30 метрово синьо-жълто знаме против преместването им от 5-звездните хотели! И - правилно отбеляза вчера д-р. АЛЕКСАНДРОВА - украинският флаг се вее свободно пред Софийската община като че ли сме победена страна, докато нежните души в СОС продължават да гласуват за политически-коректни идеи, а интелектуалците въртят чука, вдъхновени от речта на Путин... Мошенникът Борис Немцов се обръща от радост (в гроба), че името му е на улична табела - срещу руското посолство в София...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    24 Март 2023 19:11ч.

    Забележете/!/- пътната карта за подобряване на здр. услуги-изброяват,НО първо се споменават бежанци и мигранти и на следващо място-българите! Това снизходително отношение към хората, пълнещи с вноските си бюджета е отвратително и недостойно. СЗО отдавна се е превърнало в изпълнител на желанията на спонсорите си... И Е ВРЕМЕ да напуснем, заради имперските им желания-обявяв. на епидемии, имунизации...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • mathur

    24 Март 2023 19:41ч.

    да ги хрантутим и тея А народа да мизерства.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи