Съветът на Европа: Българските власти да накажат нападателите на журналисти

Съветът на Европа: Българските власти да накажат нападателите на журналисти
„Загрижена съм от многобройните съобщения за полицейско насилие срещу журналисти на демонстрациите в София”. Това заявява Дуня Миятович, комисар на Съвета на Европа по човешки права. „Съобщава се, че няколко журналисти са били бити и обгазени на сблъсъците вчера в София между полицаи и демонстранти. Съобщава се, че един журналист е бил задържан с часове, а на други е била повредена професионалната техника“, се посочва в нейното изявление. „Насилието срещу журналисти, особено от страна на държавни агенти, противоречи на задължението на държавите да поддържат свобода на печата и да защитават безопасността на журналистите“, категорична е Миятович.

 

„Поради това призовавам българските власти ефективно да разследват всички регистрирани случаи на нападения срещу журналисти и да накажат полицейските служители, отговорни за това неприемливо поведение. Също така спешно трябва да се дадат ясни инструкции на полицейските служители да зачитат свободата на печата и да позволяват на журналисти и медийни специалисти да отразяват безопасно демонстрациите“, призовава тя.След 22.00 ч. на площада пред новата сграда на Народното събрание, в района на триъгълника на властта, избухнаха сблъсъци. Млади хора с вид на запалянковци започнаха да замерят полицаите с бомбички, докато мирните протестиращи, които участваха на традиционния митинг срещу властта вече се бяха оттеглили. Малко след полунощ силите на реда прочистиха площада.Около 3.00 часа през нощта бяха вдигнати блокадите на ключовите кръстовища в столицата – Орлов мост и Ректората. Това е станало по мирен начин, уточниха от СДВР.Вчера беше 56 ден на протестите в цялата страна. Гражданите настояват за оставката на премиера Бойко Борисов, главния прокурор Иван Гешев и провеждането на честни парламентарни избори.

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Truman

  03 Sep 2020 17:37ч.

  Евролицемери!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Айде започнаха, със закъснение

  03 Sep 2020 17:48ч.

  Да изразяват съпричастност. И дори и в този момент искат да разделят хората, на журналисти и обикновени протестиращи. Принципът разделяй и владей, трябва да бъде бързо разпознаване и изобличаван, за да не постига злите си цели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДОЛУ МАСКИТЕ

  03 Sep 2020 18:54ч.

  Ако нападат протестиращи може - те не са хора! Но ако е журналист скачате като ожилени .. не че е нещо повече. Но сте гнусни лицемери целият Европейски съюз. Лукашенко ви бил проблема, оправихте Европа и погледнахте при съседите ... БОКЛУЦИ И ЕВРОПЕДАЛИ!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мата Хари

  03 Sep 2020 19:16ч.

  Следващите години 111-то място ще ни изглежда като в първата десетка!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не просто

  03 Sep 2020 19:19ч.

  В Беларус тепърва ще започват кражбата, младо свежо и зелено, облизват се старите държави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  03 Sep 2020 19:29ч.

  Това е прах в очите. По-сериозния въпрос е, че властта е купила почти всички медии и налага жестока цензура.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  03 Sep 2020 19:35ч.

  Всички трябва да подкрепим протестите , ако искаме да оцелеем като нация и държава !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чугун

  03 Sep 2020 20:01ч.

  Българските влати да накажат кого - себе си? Де гиди лицемери гнусни! Вие, европците, курдисахте Борисов и десет годин му крепите........те! Да накажели - и всичко е Ок ,да? Лицемери!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тиквата ще плати

  03 Sep 2020 20:13ч.

  Има гардероби с пачки......А бе хора.Българи.Само заради последното (пачките)в западна Европа падат правителства моментално.Отделно съд и затвор.Вие не смеете нищо да направите.ОВЦЕ.Ака дойде данъчната и открие тава у вас какво стана с вас?Я проверете? А защо на властниците да им се разминава? И понеже си стоите у къщята до топлите задници на жените ви-нека Ви ебат. Нищо ви няма.Хранете тия свине. Следващите ще си кажат-ами че то така е редно в Мутриландия....и така до вашите внуци.И като ви питат след 50 години-защо в БЪЛГАРИЯ е такава КОЧИНА?-кажете-бездействах и оставих престъпници да ни управляват.Майната ви.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тома Неверни

  03 Sep 2020 20:34ч.

  Само не разбрах кой е бил журналистите. Случайно да не са били мирно протестиращите?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  03 Sep 2020 20:42ч.

  на 03.09.2020 в 17:48 Искаш да се изобличава принципа разделяй и владей? Ами тогава започни с това, което правят комунистите, които разделят народа на две и на едната половина й отнемат правото да се нарича народ и да се усеща като народ. Ако си политик или някакъв управник, ако си полицай, не си народ, ако си от средната класа нагоре, не си народ. Да ама това е същото като да кажеш, че шапката на гъбата не е на гъбата. Това комунистическо и фалшиво разделение и флирт с хората без кариера и управленски опит, с хората от най-ниските нива, с жените и децата, с малцинствата, пречи на всички да се усетят като една общност и да осъзнаят своите отговорности за всичко в държавата, това, че ние солидарно отговаряме всеки един по отделно и всички заедно и за корупцията и за всяко едно поведение. А не Бойко Борисов, който отговаря за пъти по-малко неща, отколкото му се вменява. Всеки трябва да е почтен и да възпитава добре децата си, всеки трябва да не използва нецензурен език и всеки трябва да мисли за благото на другите, освен за своето. Иначе откъде ще се вземат такива политици, само те ли трябва да са безукорни? Какво ще кажеш за абсурда на основния довод на всички протестъри, че искали да останат в България, ами то не е забранено! Но като останат, Бойко Борисов ли трябва да им построи дом, да го обзаведе, да им създаде бизнес и да ги дари с щастие? Изключително гадна работа е да хванеш най-големите неудачници, заедно с най-младите и зелени и да им внушаваш, че по-успешната част от общесктвото им дължи да им уреди тяхната къщичка, понеже те били народа, пък другите иззедниците. В този живот никой на никой нищо не дължи, всичко правим от самосъзнание и хуманност, но и обикновеният човек трябва да има самосъзнание и уважение към по-успешната част от обществото, ако иска и него да го уважават. А не както комунистите учат, бой с камъни, с вили, вземи си каквото ти трябва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  03 Sep 2020 20:46ч.

  на 03.09.2020 в 20:13 Това, че ти вярваш на картинки не означава, че всеки трябва да вярва на картинки. Нито политиката е почтена, нито журналистиката е почтена, нито обществения дебат, ако се работи с компромати, които не са доказани. Защото по тази логика кой ще е цар? Цар ще е който най-добре клевети, хули и хвърля кал, който пуска слухове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Безобразие

  03 Sep 2020 21:17ч.

  Изгледах безброй кадри с полицейско насилие в Нета. Бяха настигани единични хора по улиците, събличани и бити на земята с ритници, до привеждане в безпомощно състояние. Не зная Helleborusа за какви комунисти ми говори, но аз с очите си видях фашисти. Това е нечовешко. В САЩ заради полицейско насилие пламна гражданска война. Тук ни пребиват безпроблемно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “ Всеки трябва да е почтен и да възпитава добре децата си, всеки трябва да не използва нецензурен език и всеки трябва да мисли за благото на другите, освен за своето”

  03 Sep 2020 21:22ч.

  Helleborus, всеки трябва да го прави, но не и Бойко Борисов, така ли? Той може да използва на воля нецензурен език и да мисли само за себе си, другите не могат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Безобразие на 03.09.2020 в 21:17

  03 Sep 2020 21:56ч.

  Недей да лъжеш, че ще ти издърпам ушите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нова конституция ще провали всичко българско окончателно

  03 Sep 2020 22:31ч.

  Нова конституция най-вероятно би включила всичко европейско, което е срещу традиционните семейни ценности и срещу християнството. Много вероятно Истанбулската конвенция да се вмъкне в новата конституция под семейните параграфи. Вероятно ще се узакони еднополовия брак, и ще се разреши да осиновяват деца. И т.н. .... Нали ЗАТОВА от европа дирижират концерта за нова конституция....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отговорен

  03 Sep 2020 23:45ч.

  Дуня ефективно призовава .... Що не земе да пита като как се цИлуват юропските лидери с бойчето докато се случват разни неща ?! Да си пита брщкселските камаради как така става, че си хортуват и тупат по рамото мутра от години ???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българина

  04 Sep 2020 7:54ч.

  Ще ги накажат когато Съвета на Европа, измисления ОРГАН за нишоправене, санкционира БМБ чрез спиране на еврофондове

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи