Сърбия арестува 4 български лекари за прегледи в Босилеград

Сърбия арестува 4 български лекари за прегледи в Босилеград
Сърбия арестува за 5 часа 4 български лекари от Първа градска болница, отишли да проведат хуманитарна акция – безплатни медицински прегледи на българското население в град Босилеград, Западните покрайнини, предаде БГНЕС.

 

Медицинските прегледи са съгласувани и са въз основата на един писмен обмен между нашите лекари и Здравния дом в Босилеград, които са информирани за тяхното пристигане.
 
Нашите лекари са пристигнали в града около 11.00 часа местно време. В Културно-информационния център, където е трябвало да се извършат прегледите, тях са ги чакали около 50-60 души от местните села и град, които са имали нужда от преглед.
 
В същия момент, когато нашите лекари пристигат инспектор от медицинските власти от град Ниш влиза в КИЦ „Босилеград“. Той е бил съпровождан от около 20 полицаи, които задържат четиримата лекари и ги държат в полицейското управление на Босилеград до около 17.00 часа. Те не са били разпитвани.

 
В същия момент, когато нашите лекари пристигат инспектор от медицинските власти от град Ниш влиза в КИЦ „Босилеград“. Той е бил съпровождан от около 20 полицаи, които задържат четиримата лекари и ги държат в полицейското управление на Босилеград до около 17.00 часа. Те не са били разпитвани.
 
„Представителят на сръбските медицински власти установява, че нарушението на българските лекари е, че те не е трябвало да провеждат прегледите в КИЦ-а, защото не отговарял за тази цел, според сръбските закони. В тази връзка той не санкционира лекарите, а санкционира управителя и председателя на КИЦ, като най-вероятно актът за това нарушение ще стане ясен по-късно. Става дума за една много голяма глоба“, заяви за БГНЕС проф. Лозан Митев, председател на Гражданската инициатива „Западни покрайнини“.
 
Кореспондентът на БГНЕС от Белград припомня, че през последните дни в сръбския печат се проведе активна кампания срещу искането на българите от Димитровград, другия голям град с българско население в Западните покрайнини, за връщане на старото му име – Цариброд.


 
Днешният инцидент в Босилеград става на фона и на изгонването отпреди десетина дни на голям български инвеститор, който искаше да открие производствена мощност в града.
 
„Моето мнение е, че задържането на българските медици е акт, който е в пълно противоречие с официално декларираната българо-сръбска политика на сближение от двете правителства“, категоричен е проф. Митев.
 
От министерството на външните работи заявиха за БГНЕС, че са уведомени за инцидента с българските лекари. Български дипломати са се намесили в защита на задържаните медици.


 
 
 
 
 

Коментари

 • SIMO

  10 Ное 2017 23:53ч.

  Къде е сега вечно гладуващият ни консул в Ниш, господинът еДВИН сУГАРЕВ? Къде е МВнР да протестира? Къде са "великите" български БТВ, Нова и БНТ, ни вопъл ни стон.........Ама сърбите имат все още държава.....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо

  11 Ное 2017 0:12ч.

  И , дека е сега големият международник бай Суджук , дето беше постигнал ,, нечувани и невиждани " постижения в областта на междудържавните отношения с нашите съседи . Ето на практика какво е постигнал - едно ГОЛЯМО НИЩО . Една голяма НУЛА , също като него - ПУНТА МАРА , какъвто е бил ( всъщност той си е все още ) прякора му в областта на спорта . ОПГ ГЕРБ - ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ . Пфу , отврат !!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха ха

  11 Ное 2017 10:27ч.

  Но пък русофилите са тук, за да прехвърлят вината от възлюбените си сърби на когото там се сетят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • „Моето мнение е, че задържането на българските медици е акт, който е в пълно…“

  11 Ное 2017 10:46ч.

  …СЪОТВЕТСТВИЕ с чувствата на сръбския народ — ако не към всички българи, то поне към някогашния премиер на България — Иван Костов — и към неговия антураж (който е малоброен, но КРЕСЛИВ и създава впечатление, че НЕО-ФАШИСТИТЕ в България са огромен процент от населението). Сърбите прекрасно си спомнят фаталната роля на Иван Костов по времето на неговия мандат, когато от него се искаше да даде коридор през българска територия за преминаване на РУСКИ ВОЕННИ ФОРМАЦИИ, които да внесат БАЛАНС НА СИЛИТЕ по време на КОСОВСКАТА КРИЗА. Нео-фашисткото, неолиберално, про-Клинтъново, соросоидално решение на Иван Костов доведе до дисбаланс на силите в бедствуващите остатъци от Югославия, който се изрази в ГЕНОЦИД над сръбското население, в ЕТНИЧЕСКО ПРОЧИСТВАНЕ на Косово (в интерес на американо-албанските мутри), а наркотрафикантите на мафиота Хашим Тачи си позволиха и да изселят сръбския етнос от Косово „до крак“, защото в противен случай сърбите там рискуваха да бъдат РАЗФАСОВАНИ (съвсем по шиптарско-касапски) и органите им да бъдат ИЗТЪРГУВАНИ с клиниките за имплантация на човешки органи навсякъде из Европа и Северна Америка (а може би и Юго-източна Азия). Епохата на Антихриста е настъпила в края на 20-ия и началото на 21-вия век, нали?…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха ха

  11 Ное 2017 12:34ч.

  Айде още един запя в хора. Костов, Косово, фашисти, соросоиди, пълния репертоар. Ама дека бяха сърбоманите, когато друже Тито се прегръщаше с американците? Не е сърбомания това, друже, чист руски тролизъм си е. Утре ако сърбите влезат в НАТО, пак ще ги намразите. Българите си ги мразите на осемдесет процента и сега.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  11 Ное 2017 13:26ч.

  До дългия ник „Моето мнение е, че задържането на българските медици е акт, който е в пълно…“ Не се изказвай неподготвен, представа нямаш за случилото се тогава и за отношението между двете съседни държави - подкрепата между българи и сърби тогава беше невероятна... ама кой да знае. За днешния случай нищо не мога да кажа, просто не знам факти...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • «подкрепата между българи и сърби тогава беше невероятна… ама кой да знае»

  12 Ное 2017 9:34ч.

  В това няма никакво съмнение — като два народа сърбите и българите винаги са се чувствували ЕДНО МОНОЛИТНО ЦЯЛО, въпреки усилията на власт-имащите и у едните или другите да насадят лоши чувства. Но тук моабетът касае не темата «братя българи и братя сърби», а Иван Костов (с неговия крайно неясен произход, нямащ нищо общо нито със сърбите нито с българите) — човекът, който проведе най-реакционната политика в България от времената на т.н. „Народен съд“ насам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи