Светият Синод одобри епархийския избор за Сливенски митрополит

Светият Синод одобри епархийския избор за Сливенски митрополит

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Светия Синод единодушно е одобрил проведения епархийски избор за Сливенски митрополит, съобщи БНТ.

Утре ще бъде проведе каноничен избор между епископите Арсений и Герасим от членовете на Светия синод. На него окончателно ще бъде утвърден новият Сливенски митрополит. Той ще наследи поста на митрополит Йоаникий, който почина на 9 януари 2024 г.

Българската църква се превръща в заложник на геополитическите интереси и амбиции на Вартоломей

Изборите за нов Сливенски митрополит бяха насрочени за втори път. На състоялия се на 18 февруари 2024 г. епархийски избор в Сливен избирателите, излъчени от епархията, дадоха своите гласове на първия тур за Негово Преосвещенство Агатополския епископ Йеротей - 26 гласа, а на втория тур - за Негово Преосвещенство Константийския епископ Михаил - 22 гласа. На 24 февруари Светият синод касира епархийския избор.

Свещеници настояват Николай Пловдивски и духовниците, които служиха с украинските разколници, да бъдат наказани

Свещеници, епархийски избиратели и миряни протестираха в Сливен, Ямбол, Бургас и София срещу касирането на избора. Имаше и контрапротест в подкрепа на решенията на Светия синод.

Кои са двамата кандидати за Сливенски митрополит

Знеполският епископ Арсений е роден на 18 ноември 1986 г. в Стара Загора със светското име Атанас Димитров Лазаров. Той завършва Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" през 2006 г. След това е приет в Богословския факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски". Продължава обучението си в Пловдивския университет "Преп. Паисий Хилендарски" - специалност "Теология", който завършва през 2009 г. Приема монашески постриг с името Арсений от Пловдивския митрополит Николай на 11 август 2007 г. в Кукленския манастир "Св. св. Козма и Дамян". Ръкоположен е за йеродякон и йеромонах през 2008 г. Възведен е в архимандритско достойнство на 6 декември 2009 г. в катедралния храм "Успение Богородично" в Пловдив от Пловдивския митрополит Николай.

От 2008 г. до 2010 г. Арсений е енорийски свещеник в селата Борец и Говедаре, Пловдивска духовна околия. От 2009 г. е директор на Пловдивската православна телевизия. От 2010 г. е назначен за духовен надзорник на Пловдивската епархия, а от 2012 г. и за председател на митрополитския храм "Св. Марина" в Пловдив.

На 2 юли 2014 г. по решение на Светия синод на Българската православна църква е наречен за Знеполски епископ, а на 6 юли 2014 г. в митрополитския храм "Св. Марина" в Пловдив е хиротонисан и от същата дата е назначен за викарий на Пловдивския митрополит.

Мелнишкият епископ Герасим е роден на 2 ноември 1979 г. в София със светското име Александър Георгиев Георгиев. Завършил е 31-во средно училище за чужди езици и мениджмънт "Иван Вазов" в София, както и Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов".

На 9 декември 2009 г. е постриган за монах с името Герасим в Дивотинската света обител "Св. Троица". Ръкоположен е в йеродяконски и в йеромонашески чин от тогавашния Знеполски епископ Йоан (сега Варненски и Великопреславски митрополит). По решение на Светия синод Герасим е изпратен на специализация в Москва, която завършва успешно, като през юни 2017 г. защитава магистърска теза по "Теология".

На 17 септември 2014 г. е възведен в архимандритско достойнство от Българския патриарх Неофит и по решение на Светия синод от същия ден е назначен за негов главен секретар. По решение на Светия синод от 20 май 2016 г. е назначен за председател на Църковното настоятелство при ПКСХП "Св. Александър Невски". По единодушно решение на Светия синод от 14 декември 2016 г. е хиротонисан за епископ с титлата Мелнишки на 18 декември 2016 г. в "Св. Александър Невски", като продължава своето служение на главен секретар на Светия синод и председател на Църковното настоятелство при ПКСХП "Св. Александър Невски".

Василианна Мерхеб: В изборите за сливенски митрополит и нов патриарх прозират интересите на трансатлантическия фактор

Източник: dnes.dir.bg

 

 

Коментари

 • OLD

  25 Май 2024 18:06ч.

  Букмейкърите каква премия и залог предлагат? Или казиното /банката, винаги печели още от времето на Белю Пушилката, на Джек Лондон? "Клондайк"?! Или "451 градуса по Фаренхайт" на Рей Бредбъри?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доц. Карачибук

  25 Май 2024 18:57ч.

  Залагам, че победител и носител на титлата Сливенски архимандрит ще стане епископ Герасим. Той видимо е по-зрял и достополепен от Арсений. Справката показва, че е със седем лета по-възрастен от него. Освен това е завършил НАТФИЗ и с лекота може да изиграе всяка роля, което Синода му повери. От снимките на двамата кандидати личи, че Герасим е поне с 14 колограма по-тежък от Арсений. При събран равен брой точки според чл. 8, алинея 3 от изборния правилник предимство имапо-тежкият от тях. И още нещо. Църковните одежди на Герасим са по-стилни и по-умело изработени. В тях се усеща аристократичната модна линия на дизайнерската къща "Акапий, Тимотей &Мавра", която често работи за синодалната шивалня. Омофорът на Герасим е издържан в стил ампир, а изработката на митрата и жезълът ясно издават разкошния стил на Тифани.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И все пак

  26 Май 2024 10:45ч.

  Избран е Арсений. Църквата също ни предаде.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи