Българската църква се превръща в заложник на геополитическите интереси и амбиции на Вартоломей

Българската църква се превръща в заложник на геополитическите интереси и амбиции на Вартоломей

Автор: Василианна Мерхеб Следвайте "Гласове" в Телеграм

Време за размисъл. Предизборно: БПЦ в капана на разколническа диверсия

Едновременно докато на 19 май, неделя, в гр. Сливен се провеждаше поредният епархийски избирателен събор за Сливенски митрополит, на територията на държавата Турция, в гр. Истанбул, в пределите на манастира „Живоносен Източник“ в квартал Балъклъ бе извършена тежка антидържавна и антицърковна диверсия с цел окупирането на духовния суверенитет на България.

Вартоломей продължава натиска върху БПЦ - ще присъства на избора и интронизацията на новия български патриарх

Това се реализира от трима членове на Св. Синод – митр. Николай Пловдивски, митр. Киприан Старозагорски и митр. Яков Доростолски, и двама епископи – Сионий Велички, явяващ се един от кандидатите за Сливенски митрополит, и Висарион Смоленски, втори викарий на митр. Николай, които тръгват на кръстоносен поход, какъвто българската църковна история не познава към момента. За съжаление това беше проспано или услужливо подпомогнато от държавниците, политическата власт и ДАНС, която има пряко задължение по закон да предотвратява опасности, касаещи националната ни сигурност, за която първостепенно значение има Българската православна църква.

Въпросната митрополитска диверсионна група се намираше в Истанбул без решение на Св. Синод и местоблюстителя на патриаршеския престол, и без знанието на останалата част от архиереите на Св. Синод. Никога не е взимано решение за изпращане на делегация, която да съслужава с патр. Вартоломей и неговата геополитическа псевдорелигиозна креатура „православна църква на Украйна“ („ПЦУ“), непризната от БПЦ и почти целия православен свят. Съответно никога не е възлагано на конкретните лица да напускат пределите на Българската православна църква за подобна дейност, поради което тяхното присъствие при фенерския патриарх се явява самочиние в пряко несъответствие със синодалната съборност и нарушение на Устава на БПЦ.

Възползвайки се от периода на безвластие в БПЦ след кончината на патриарх Неофит, някои лица предпочитат в деня на избори за Сливенски митрополит не да се молят с народа Божий, а да извършат покушение срещу Светата Българска православна църква, съслужавайки с разколници от структура, която преследва каноничната Украинска православна църква, оглавявана от нейния високодуховен и каноничен митр. Онуфрий.

Понеже е казано, че по плодовете им ще ги познаем, виждаме че няколко човека, изпълнени от юдино умопомрачение, се опитват да продадат многострадалната, но останала вярна на Бога, Църковна снага на турския офицер Димитриос Архондонис (патр. Вартоломей) като заложница, хвърлена в бездната на разкола за трижди проклетите 30 гроша.

Тяхното деяние е престъпление от правно-канонично гледна точка, тъй като е в нарушение на Апостолско правило 10: „Ако някой, макар и вкъщи, се помоли с отлъчен от църковно общение, да бъде (и сам той) отлъчен.“, както и на правило 2 на Антиохийския събор и правило 9 на Картагенския събор. Освен това, тук е налице и най-тежко законопрестъпление по чл. 59 от Конституцията – „измяна и предателство към отечеството“.

В случая освен че става дума за осъзнато създаване на разкол в БПЦ, това е и съглашателство с ереста, чиито проводник е патр. Вартоломей, изповядващ източен папизъм, претендиращ да е „пръв без равни“ („primus sine paribus“), с принадлежащата претенция за фенерско майчинство и подчинена дъщерност на почти целия Православен свят, и етнофилетизъм. 

При това на опелото на блаженопочившия български патриарх Неофит турският гражданин и офицер Димитриос Архондонис не спести да се кара на гръцки език в духовното сърце на Българската църква, като се поруга върху непогребаното тяло на патриарха на Българската държава, издавайки му посмъртна присъда, че не се е съгласил с оглавяваното от патр. Вартоломей разбойническо събрание на остров Крит. Жалко, че превеждащият българин и гръцки възпитаник не се посвени да спре тази мерзотна и гнусна гавра на патр. Вартоломей с цялата Българска църква и със скръбта на народа.

В допълнение, патр. Вартоломей по най-нагъл начин, без официалното желание и съгласие на Св. Синод на БПЦ, довежда на патриаршеското опело главата на разколническата „ПЦУ“ „митр. Епифаний“ (Сергей Думенко), който е посрещнат от миряните с възгласи „Сергей Думенко, вън! Разколници и еретици, вън! Еретик, вън оттук!“.

Настоящата ситуация делегитимира синодалния статус на БПЦ по категоричен начин, тъй като тримата членове на Светия Синод няма как да бъдат избиратели на когото и да било, тъй като са с каноничен престъпен статус. Освен това, друг член на Св. Синод в лицето на Западно- и Средноевропейския митр. Антоний на 25.01.2024 г. неизвестно по каква причина присъства в Рим и неизвестно с чие благословение открито съмолитства [1] с римокатолици, за което канонът гласи: „Епископ, презвитер или дякон, който само се е молил с еретици, нека се отлъчи“ (Апостолско правило 45).

Предвид всичко това синодалната представителност се явява тревожно кризисна, като що се отнася до избора на Сливенски митрополит, ситуацията е не по-малко проблемна във връзка с фаворита на митр. Николай – еп. Арсений Знеполски, заради който се провеждат втори избори и заради който беше наложена незаконна интервенция върху списъка с достоизбираеми епископи без никакви основания и то по време на изборна процедура.  

На 19.05.2024 г., неделя, на празника на светите жени Мироносици, в гр. Сливен беше проведен епархийският избирателен събор за излъчване на двамата претенденти за Сливенски митрополит, като очаквано след всячески манипулации се стигна до следния резултат:
– еп. Арсений Знеполски, викарий на Пловдивския митр. Николай – 26 гласа;
– еп. Герасим Мелнишки, главен секретар на Св. Синод на Българската православна църква – 25 гласа;
– еп. Пахомий Браницки, ректор на Софийската Духовна Семинария „Св. Иоан Рилски“ – 18 гласа.

Вероятно спокоен, че схемата е сработила, митр. Николай, обладан от болни амбиции, отива да преговаря с парасинодалната си група за бялото було, в ролята на църковни еничари, послушни не на Бога и съборността, а на презокеанския кесар и неговия пъклен господар мамона.

Но сметките се оказват криви, тъй щото неговият претендент за Сливенската катедра еп. Арсений е направил серия противоканонични съслужения, продиктувани именно от митр. Николай, с непроверения за принадлежност към шпионски структури руски клирик Петър Еремеев, низвергнат от свещен сан по Апостолско правило 25 с указ на руския патриарх от 11.03.2024 г., утвърждаващ решение на църковния съд на Московска епархия на Руската православна църква.

Въпросните съслужения се случват в пределите на Пловдивска епархия на следните дати:

– 20.04.2024 г. (Акатистна събота) [2],
– 28.04.2024 г. (Вход Господен в Йерусалим) [3],
– 02.05.2024 г. (Велики Четвъртък) [4],
– 03.05.2024 г. (Велики Петък) [5],
– 05.05.2024 г. (Второ Възкресение) [6],
– 09.05.2024 г. (Светли Четвъртък) [7]. 

Еп. Арсений в противоречие на Устава на БПЦ е въведен в епископски сан само на 28 г. при изисквани 35 г. и е с прослужен стаж в клира само 6 г. от изискуемия 10 годишен минимум, в пълно нарушение на чл. 83, ал. 2, т. 4 и 5 от Устава на БПЦ. 

В допълнение в биографията на еп. Арсений липсва информация да е бил някога под ръководството на духовен наставник или игумен, за да покрие минималното условие на чл. 83, ал. 2, т. 3 от Устава на БПЦ „да е живял в манастир поне три години“.

Предвид серията му съслужения с низвергнатия монах Петър Еремеев, еп. Арсений подлежи на Църковен съд и низвержение по Апостолско правило 11 – „Ако някой, който се брои в клира, се помоли с низвергнат, и сам нека бъде низвергнат“, правило 4 на Антиохийския Събор и правило 9 на Картагенския Събор за съслужение с низвергнати.

Извършеното деяние от еп. Арсений е непослушание към Църквата и се явява пряко нарушение на духа на съборността, тъй като Св. Синод  не е разрешавал низвергнатия клирик на РПЦ да съслужава с български духовници.

Друг проблемен момент със статуса на еп. Арсений е, че той към момента не се е разграничил от разколническото съслужение в Турция на своя епархийски митрополит.

Обективно погледнато единствената достойна постъпка, която би могъл да извърши еп. Арсений, е просто сам да се откаже от надпреварата за Сливенски митрополит, с което ще покаже, че въпреки диктаторската манипулация, под чието влияние се намира, той е свободен човек и притежава качествата да бъде български духовник. Защото иначе неговото силово навлизане в Сливенска епархия ще бъде посрещнато с дълбоко презрение, а самият той ще представлява разколническа групировка, а не Българската православна църква, още повече, че сам е престъпил правно-каноничните граници, отвъд които зее пропастта на погибелта. 

Предвид катастрофалните последици от това беззаконие, решението на тази тежка ситуация би могло да се случи като предвид вече постъпилите в канцеларията на Св. Синод многобройни жалби от цяла България, оспорващи достоизбираемостта на еп. Арсений за Сливенски митрополит, се приложи единственият законов начин в случая – Св. Синод да дисквалифицира и анулира еп. Арсений Знеполски от изборния процес. След автоматичното отпадане от избраните кандидати, на негово място трябва да бъде следващият по гласове – еп. Герасим Мелнишки (с 25 гласа), като изборът следва да бъде направен между него и еп. Пахомий Браницки, който има 18 гласа.

Още повече, че на Синодалното заседание на 22.04.2024 г. въпреки несъгласието на Ловчанския митр. Гавриил, Варненския и Великопреславски митр. Йоан, Неврокопския митр. Серафим и Видинския митр. Даниил, бяха премахнати от избирателния списък 4 епископи, при положение че за тях нямаше установени никакви нарушения на каноните, устава на БПЦ или закона на държавата. Следва да припомним, че сред отстранените са еп. Йеротей Агатополски, доскорошен викарий на Сливенския митр. Йоаникий и еп. Михаил Константийски, духовно чедо на митр. Гавриил, спечелили най-много гласове – 26 и 22, съответно, въпреки че имат изрядни биографии с дългогодишен живот в манастир, за разлика от еп. Арсений, и без никакви канонични и уставни нарушения.

В противен случай, ако еп. Арсений не бъде дисквалифициран от изборния процес, епархийските избиратели и паството на Сливенска света митрополия са напълно в правото си да не допуснат еп. Арсений да стъпи в духовните граници на митрополията, тъй като той не е духовен продължител и възприемник на архиерейската чистота на блаженопочившия митр. Йоаникий, който строго е съблюдавал в неговата епархия да не бъдат допускани представители на разколническата „ПЦУ“ дори на ниво миряни, за което издава Окръжно писмо още през 2019 г.

Важна подробност е че, блаженопочившият митр. Йоаникий преди да завърши своя земен път прозорливо е предупредил, че украинския разкол ще застигне БПЦ и е завещал на своите духовни чеда строго да съблюдават каноните и тяхното отстояване дори до смърт, както повелява епископският обет:

„Завинаги ще остана верен на Светата Майка Църквата и при никакви обстоятелства няма да встъпя в църковно общение с разколници и отстъпници от светата Православна вяра. … При това обещавам, че няма нищо да върша по принуда, макар и от силните на деня или от множество народ, ако и със смърт да ме застрашават, когато ми заповядат да сторя нещо, противно на божествените и свещени правила“

Без съмнение настоящата ситуация е форма на покушение срещу Българската православна църква, която е с държавообразуващ статут и е извоювала с хилядолетната жертва на дедите ни своята автокефална независимост.

БПЦ не може да бъде заложник на геополитическите интереси и амбиции на т. нар. патр. Вартоломей, чието паство в Турция наброява около 3000 човека, като има малобройна диаспора и е с архаична титла вселенски, тъй като от 15 век насам устройството на Църквата и света е съвсем различно.

За съжаление митр. Николай се опитва да превърне БПЦ в авторитарно управлявана трансатлантическа георелигиозна структура, подчинена на антибългарски интереси, която скоротечно да признае Истанбулската конвенция, „еднополовите бракове“, осиновяването на деца от гей-двойки, смяната на пола, с което буквално да станем филиал на „църквата“ на антиХриста. Така митр. Николай, автор на докторат „Канонична оценка на съвременния разкол в Българската православна църква“, сам попада под изобличенията на собственото си твърдение:

„Страшна участ! Сякаш сърцата им са окаменели. „защото сърцето на тия човеци е закоравяло, и с уши тежко слушат, и затворили са очите си, за да не би някога с очи да видят и с уши да чуят, и със сърце да разберат“ (Мат. 13:15)“ [8]

С действията си митр. Николай е на път да остане в историята като глава на разкол, победен от луциферско помрачение за придобиване на властта на всяка цена, въпреки че сам знае, че залогът е не само неговата душа: „който съблазни едного от тия малките, които вярват в Мене, за него е по-добре да му надянат воденичен камък на шията и да го хвърлят в морската дълбочина“ (Мат. 18:6).

Ако групата архиереи, подвластни на амбициите на митр. Николай, не се покаят и откажат от съучастието си в това пагубно дело, Църковното изпълнение от верни миряни, клир и епископат ще бъдат принудени да обявят, че въпросните лица са се отделили от Кораба на Спасението и не се явяват част от Живото Тяло на Богочовешкия организъм на Православната Света, Съборна и Апостолска Църква. Дано това не бъде с родната ни Църква, тъй щото за греха на разкола е казано, че дори и мъченическа кръв не би могла да го умие!

[1] https://youtu.be/NPf59gRs80Y?si=Gsq-KrXP8UgENj56&t=3763
[2] https://www.flickr.com/photos/188979811@N04/albums/72177720316349513/
[3] https://www.flickr.com/photos/188979811@N04/albums/72177720316542042/
[4] https://www.flickr.com/photos/188979811@N04/albums/72177720316653425/
[5] https://www.flickr.com/photos/188979811@N04/albums/72177720316675315/
[6] https://www.flickr.com/photos/188979811@N04/albums/72177720316717163/
[7] https://www.flickr.com/photos/188979811@N04/albums/72177720316818924/
[8] Николай (Севастиянов), иером. Каноническая оценка современного раскола в Болгарской Православной Церкви: Канд. дис. / МДА. Серг. П., 1996, с. 137.


 

Коментари

 • Арабка дава акъл

  24 Май 2024 16:29ч.

  И печели козичка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гражданин

  24 Май 2024 16:56ч.

  Не знам каква е, но е с мисъл за България и БПЦ, за разлика от мнозина, претендиращи, че са българи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • RE :.... 16:29Драги ни, несъстоял се

  24 Май 2024 18:09ч.

  трандафор, я обратно в блатото на бесовете!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БОЖЕ, ПРОСТИ МУ!

  24 Май 2024 18:44ч.

  !!!!!!!!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • херодот

  24 Май 2024 19:23ч.

  Ти пък от къде изпълзя

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да, бе

  25 Май 2024 1:24ч.

  Никаква собствена мисъл няма- това са тезите на руската църква, оглавявана от кагебистка Гундяев. Това е момиче без семейство, от тези дето са лесна плячка за хибридните попълзновения на путини.зма. 4-5 подобни случая знам. Зомбират ги да разнасят разделение и тревога между хората от изтръгнатите се от "големия брат". Сеят лъжи и теории за конспирации, напоследък много им легна в речта "сатанизъм"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До: Да, бе

  25 Май 2024 8:19ч.

  Жалък и елементарен слуга сте Вие!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  24 Май 2024 16:57ч.

  Вартоломей и българските му слуги тябва да бъдат спряни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  24 Май 2024 17:02ч.

  Този път написаното е аргументирано, явно проблемът е наистина голям! Николай явно е попаднал под влиянието на лукавият, и е тръгнал по кривите пътища на сатаната... Поуката за христовите хора е че с каквото се бориш, обикновено в това се превръщаш, лечението е пост и молитва, както на всяка болест физическа и душевна, така и за неговото демонично обсебване! Аз лично ще пратя едно писмо с молитви за изгонване на зли духове и демони, поръсено със светена вода до пловдивската митрополия, която е станала свърталище на пропаднали в лукавият, наши братя християни! На Колето нека Господ да му е на помощ и да го очисти от лукавият и властта на антихриста!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Юдомасон

  24 Май 2024 17:17ч.

  Добър сатанист е Вартоломей, нямате шанс.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  24 Май 2024 17:26ч.

  Виж го, че е взел дал горкият, ще трябва да се пенсионира като Клаус Швааб, щото живот вечен няма да вкуси, само "старост не радост, балшая гадост" :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Юдомасон

  24 Май 2024 17:33ч.

  Виктор, трябва да пенсионираш още: Чарлз, Гейтс, Тръмп, Байдън, Трюдо, Нетаняху и всички масонски ложи, ти сериозно ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До:Юдомасон

  24 Май 2024 17:37ч.

  Ще видим кой има и кой няма шанс!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  24 Май 2024 17:40ч.

  Чарлз го е закъсал със здравето, Гейтс стана за посмешище дори и жена му го остави, Байдън и Кастро са явно безмозъчни, Биби го подгони съда не само в Израел, ами и международният... Виж Тръмп е проблем, но какво да се прави хората искат да се върне времето преди 2020, и преди да им продъни спестяванията и комфорта! Забрави Жи а там е наистина голям проблем за целият свят, защото той е отличникът на новият световен ред!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Юдомасон

  24 Май 2024 17:46ч.

  А ти забрави Путин който е при нас в схемата, неизбежно е и е съдба.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  24 Май 2024 17:52ч.

  Прав си, ама не ми се ще да ме налазят коментиращи и да се отклоняваме от нашите си проблеми... Кирил е същият като Вартоломей https://gifbin.com/987819 Този GIF с Кирил ще ти хареса :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • RE : Юдомасон за всите бълвочи

  24 Май 2024 18:12ч.

  Да не си се преродил драги ни "Иван Хаджипенчович"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ТИКИ

  24 Май 2024 17:20ч.

  българомразец е това изчадие адово , в българската църква службите му са на непонятни за бъргаите езици

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Свиленградчанин

  24 Май 2024 17:36ч.

  Сатаните имат своите лакеи в лицето на антониевци разни, свиленградсия танасий, коита са се самозабравили и чието място не в БПЦ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Патриарха

  24 Май 2024 18:09ч.

  Видяха че нереагирахме на порогаването на гробът на патриарх Евтимий. И сега настъпват здраво продължават да прокарват своите пъклени планове. Спете спете мили мой!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  24 Май 2024 18:15ч.

  Не е така, защото извергът който направи това свинство е изчезнал, продънил се е в дън земя! Нас са ни налазили още от 44та, и после разколи и какво ли не, пък ето на църквата си функционира, даже е за пример спрямо много други християнски деноминации по света особено след 2020! Не падайте духом и не се отдавайте на униние, за да не ви обхване голямата заблуда която е обхванала съзнанието на човечеството!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Марин

  24 Май 2024 19:01ч.

  Стига писахте глупости! Научете се да пишете и тогава се изказвайте!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тежко и горко на България,

  24 Май 2024 18:18ч.

  ако и духовна влст, като светската – чрез предатели предаде народа си в смъртоносната прегръдка на враговете на човечеството наречени в Апокалипсиса на Библията „десет царе без царство“ (Откр.17:12-14).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Реактивен

  24 Май 2024 18:20ч.

  Невероятно силен, нправо брониран и непробиваем като аргументация текст. Това е едно от тези творения, които имат заряда, силата и възможността да накарат обектите на справедлив гняв да окаменеят! Да видим! Тук съзирам и един допълнителен потенциал, който индиректно е вграден в Творбата. Да, не се притеснявам да нарека това Творба! Констатират се интересни културно-манталитетни разминавания във времето. Някога, при т.н. социализъм, обществените ръководители реагираха обичайно на сериозна критика с възмущения, гняв, дори агресия, твърдейки , че под атака е поставена тяхната партия, която конституционно беше Ръководител. Дори веднага са търсели намеса от репресивния апарат. Настоящата либерално-глобалистична сган обичайно оцъкля поглед, застива безизразно и се старае да игнорира по всякакъв начин. Правят го по един сходен и вероятно заучен начин. Един колега много находчиво преди време оприличи тази реакция като: както швед слуша националния химн. Днешните изроди демонстират една своеобразна шизофренност, като неотклонно продължават да действат в посока на реализация на намеренията си, имитирайки едновременно пълно лично отсъствие от общественото пространство, което неудържимо ръмжи срещу техните ненормалщини. Те просто игнорират. Та, да се върнем към потенциала! Следете и наблюдавайте внимателно реакцията или липсата на реакция от страна на "засегнатите" от текста лица. В случая по-скоро не говоря за лицето Николай Пловдивски. Той многократно е демонстрирал, че в здравословно отношение се намира в някакво много спорно, гранично състояние! Има и друг вариант - да се намира в категорично и безспорно състояние, което е упорито и дълбоко крито от обществото. Плюс това, човекът е невероятно нагъл и дебелокож! Останалите са доста интересни обекти - особено онова странно същество - попът-манекен! Ако лицата се правят на незасегнати или дори поръсени със светена вода, да знаете че това са субекти, които са преминали специално обучение в съответните западни школи за разрушаващ тероризъм. Всички те са натоварени с конкретни задачи в рамките на един диверсионен план. Негов идеен вдъхновител е онова недъгаво, опулено човече, което някога се преклони пред сатаната и безсрамно изрече: М...та му на Православието! Застига ни проклятието на живот в интересни времена. Хоризонтът се свива от всички посоки!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жан Марк

  25 Май 2024 1:31ч.

  Василенче, я се кротни! Фамилията ти не е ли арабска?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Що бе,

  25 Май 2024 1:53ч.

  "Имигрант" , твоята българска ли е? Сус, керета!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван

  27 Май 2024 8:13ч.

  Правилно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Крясък

  24 Май 2024 18:29ч.

  При минала много силна публикация на Василианна тук прозвуча "обвинение", че била юдейка. Днес пък някой се опита да я захапе с "обидно" твърдение, че е арабка. Да, бих приел, че тя има семитски черти. И какво от това?! Да ви кажа - напълно ми е безразлично какви външи черти носи някакъв индивид! Наблюдавам какво върши и после - какво говори. За нея не разполагам с алтернативна информация, мога да съдя само индиректно по текстовете и. Това, което чувам, ми дава основание да заключа, че тази жена има ерудиция, проникновеност и плам в респектиращи количества, притежава "мъжки" кураж, който вече май не трябва да се нарича мъжки, защото на този етап мъжете все още мълчат. Случават се вече дълга поредица от неща, които налагат да се говори, да се крещи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • МОЛЕТЕ СЕ ЗА ЦЪРКВАТА НИ!

  24 Май 2024 18:43ч.

  Ние сме църквата - хората, които са приели Спасителя. Не четете тези редове като че ли не става дума за вас. Ако сте кръстени православни хрситияни всяка една от тези думи се отнася до вас, до вашата сигурност, до вашето благополучи, до вашата вяра, до вашите души и тези на любимите ви хора, до народа на Православна България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  24 Май 2024 19:03ч.

  Точно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не биваше да се допуска въобще

  24 Май 2024 18:43ч.

  Николай, с този съмнителен поглед, до митрополитски пост. Съзирам една ос софия-пловдив-бургас не в услуга на страната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 24 Май 2024 18:43ч. Съзирам една ос софия-пловдив-бургас не в услуга на страната.

  24 Май 2024 19:16ч.

  Съзирам една ос софия-пловдив-бургас-истанбул не в услуга на страната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Все още Николай Пловдивски"

  24 Май 2024 19:01ч.

  днес имаше наглостта, да води шествието на най-българският празник във "Филипопол, пак май" и с кръст в ръката да благославя. След хоругвите, децата от семинарията и шпалир от подобни в расо / дано не е така /. Съчуствам на Кмета на Пловдив, до него! Ужас! Но тишината и празнотата ще го съпътстват занапред явно! И вместо ;"Достоен", " Анатема "?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Един

  24 Май 2024 19:03ч.

  Поздравления за авторката! Дано всички, милеещи за българия и БПЦ се замислят и направят необходимото!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Александър

  24 Май 2024 22:03ч.

  Гласовете от Масква преминаха във вопъл от страна на българогласните руснаци с Червени семки в родословието откъм АБпФК (или откъм Роднините или Слугите им), част от ЧервеноРуската смрадь и езическата им Църква, ръководена от служителя та Нечестивия полк. Гундяев... АНАТЕМА!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Драги ни

  25 Май 2024 1:55ч.

  "Керенин",......! Много си "Гешев"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • НИки

  25 Май 2024 11:31ч.

  Тази лесбийка, която се вози в скъпи джипки и слуша един митрополит от северна БГ и взима луди пари от рашките, да се завре в една дупка, а не да съди. Толкова е нагла, а ужким вярваща.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До така нар.: НИки

  25 Май 2024 17:40ч.

  Нагъл сте Вие! Не замълсявайте форума с просташката си лексика!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Любопитен

  25 Май 2024 18:33ч.

  НИки да не е оня самозабравилия се от Пловдив?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  26 Май 2024 0:37ч.

  Госпожо Мрхеб, БПЦ не определя Националната сигурност и точно службите да се занимават с избора на Патриарх е порнография.От там насетне няма значение кви ги бръщолевите при компрометиран фундамент още докато излагате тезата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • anon

  26 Май 2024 3:14ч.

  Едни момета абитуриентки играеха кючеци пред БАН и някой коментира: Гини български, а душа циганска. А Василианка обратното: Гени каквото дал Бог, а душа българска.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван

  27 Май 2024 8:12ч.

  Напълно правилно и обосновано.Браво на тази жена.Удари със знания всички църковни каноните, които услужливо си мълчат( платено) Неразбираем ми е страхът от демоничния Николай и психотронът Антоний.Изборът на Арсений беше платен, както и този на Антоний.( От Николай)Църквата ни потъва!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • българин

  27 Май 2024 14:52ч.

  Тази мамаша нещо много се е загрижила за БПЦ! Да остави българите да решават църковните си въпроси и да не ги интерпретира по угоден начин не богу, а на москва! Имайте доверие в собствената си църква и нейната позиция! Вън всяващите разкол , налагащи чужда воля!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи