Светите мощи на Светите братя Методий и Кирил са в Гигинския манастир

Светите мощи на Светите братя Методий и Кирил са в Гигинския манастир

Светите мощи на Светите равноапостолни братя Методий и Кирил вече са в Гигинския манастир "Св. св. Козма и Дамян", а утре ще бъдат изложени за всенародно поклонение в митрополитския катедрален храм "Св. Неделя" в София, съобщава БТА.

Мощите ще останат в манастира, а утре с литийно шествие ще бъдат внесени в столичния храм "Св. Неделя", където миряните ще могат да се поклонят пред тях, каза днес по БНТ архимандрит Никанор - игумен на Гигинския манастир "Св. св. Козма и Дамян". 

От Софийската митрополия съобщиха в началото на тази седмица, че от 23 до 25 май с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Неофит и на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия, с разрешение на Вселенския патриарх Вартоломей и на Свещения Кинотис на Света гора (Атон), в София ще пристигнат и ще бъдат изложени за всенародно поклонение Светите мощи на равноапостолните братя Методий и Кирил.

Светите мощи на българските просветители Методий и Кирил са донесени в България от Негово Високопреподобие архимандрит Вартоломей - игумен на светогорския манастир Есфигмен. Светинята се пази в Есфигменската света обител, в седалището на обителта - столицата на монашеската република, Карея.

В 12:00 часа утре ще е посрещането на Светите мощи на кръстовището на бул. "Христо Ботев" и бул. "Александър Стамболийски", и с литийно шествие по булеварда светинята ще бъде пренесена в митрополитския катедрален храм "Св. Неделя". След това ще има и молебен пред Светите мощи.

Източник: БТА

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи