Стотици се включиха в традиционното мъжко хоро във водите на Тунджа в Калофер

Стотици се включиха в традиционното мъжко хоро във водите на Тунджа в Калофер

Стотици се включиха и тази година в традиционното мъжко хоро във водите на река Тунджа в Калофер. Богоявленският кръст бе хвърлен в реката от отец Димитрий след тържествена света литургия, отслужена в църквата "Свети Архангел Михаил". По традиция дървеното разпятие бе предадено на най-малкия участник в хорото – Теодор, на 1 г. и 9 м.

Калоферци влязоха в реката, облечени с народни носии. Те традиционно пеят при ритуала народната песен "Залюбила е Василка". Начело на танца е гайдарският състав при Народно читалище „Христо Ботев“. Българският трибагреник и Самарското знаме се вееха в ръцете на участниците в обичая.

За ритуала на Йордановден в Калофер бяха дошли хора от цялата страна, като една част от тях също влязоха във водите на Тунджа. По правило гостите на града трябва да изчакат местните участници да извадят кръста и да излязат от реката.

По изгрев слънце в Шипка беше изпълнен традиционният Богоявленски ритуал. Над 20 младежи от града и съседни населени места, облечени в народни носии, влязоха във водите на микроязовира край река Доганищница в местността Черньов дол, а най-малкият участник беше 3-годишният Борислав Бончев. Богоявленския кръст спаси 30-годишният Марио Григоров, който отскоро живее със семейството си в Шипка.

Ритуалът започна преди изгрев слънце с литийно шествие, което тръгна от храм „Успение Богородично“ и продължи към паметната плоча на известния шипченски хайдутин Пеньо Черньоолу, с чиято история е преплетено честването на Богоявление в Шипка. Там всички участници в ритуала изпяха песен, посветена на хайдутина и поднесоха венци и цветя в знак на признателност към делото му. Шествието продължи към местността Черньов дол, където ритуалът започна с литургия, отслужена от местния свещеник Иван и Богоявленският кръст беше хвърлен във водите на язовира, където накрая всички младежи се хванаха на традиционното Богоявленско хоро. 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи