Столтенберг: Помощта за Украйна изчерпва военните резерви на НАТО и ЕС

Столтенберг: Помощта за Украйна изчерпва военните резерви на НАТО и ЕС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Помощта за Украйна изчерпва военните резерви на страните от НАТО и ЕС. Това заяви генералният секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг на пресконференция след подписването на декларация за сътрудничество между блока и ЕС. Той посочи, че днес по-важното е държавите от двете организации да осигурят оръжие за Украйна, отколкото да спазват правилата за собствените си запаси.

"Страните, които са съюзници в НАТО, и членовете на ЕС натовариха резервите си с помощта за Украйна. Но това беше правилното решение. Става дума за нашата сигурност, така че трябва да се погрижим за собствените си възможности, собствените си запаси и боеприпаси, за да помогнем на Киев", каза той и добави, че помощта за Украйна е по-важна от това държавите да изпълняват стандартите на НАТО за запасите от военно оборудване.

Столтенберг заяви, че НАТО и ЕС координират усилията си за увеличаване на производството на оръжие. "Говорим за увеличаване на производството в страните от ЕС, които са членки на НАТО, както и в страните от Алианса, които не са членки на ЕС. Работим директно с производителите и те увеличават производството си, за да можем да запазим и дори да увеличим помощта за Киев", обясни той. 

Столтенберг призова да не се подценява Русия, която показва воля да продължи войната в Украйна, въпреки страданията. Няма белези руският президент Владимир Путин да обмисля промяна, добави той на съвместна пресконференция с председателите на Европейския съвет Шарл Мишел и на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Путин очакваше да превземе Украйна за часове и да ни разедини, но не успя, обобщи Столтенберг. По неговите думи режимът в Москва иска различна Европа, както и да контролира нейните съседи и да подкопае свободата и демокрацията.

Генералният секретар отбеляза, че подписаният днес документ разширява стратегическото сътрудничество между НАТО и ЕС, като включва въпросите за противодействието на дезинформацията и хибридните заплахи, както и за опазване на инфраструктурата.

Руската война в Украйна сплоти ЕС и НАТО, посочи Шарл Мишел. Той отбеляза, че досега ЕС е осигурил помощ на украинската страна за 50 милиарда евро.

Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС ще продължи помощта си за Киев. По думите й се подготвят нови санкции срещу Беларус и Иран заради съучастието им във войната на страната на нападателите.

Според нея ЕС вече е преодолял зависимостта си от руските енергоносители, като е прекратил изцяло вноса на въглища и 80 на сто от доставките на руски газ.

Източници: ТАСС, novini.bg

 

 

Коментари

  • Да ви имам аз резервите!

    10 Яну 2023 15:05ч.

    Всеки ден ни съобщават, че Русия вече е изчерпила ресурсите си и няма ракети и снаряди за да води войната в Украйна. Путин всеки момент се чака да умре или да го свалят с преврат. Хванал е рак, охлюв и няколко жаби. Някои го смятат за умрял още през 2008г. Но човекът си е жив и здрав и ракетите (тези дето вече са свършили) яко бият по цяла Украйна, а НАТОто май е привършило своите. Ташак!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За сведение на посрещачите

    10 Яну 2023 18:58ч.

    Западът с широки крачки се е запътил обратно в ДИВИЯ запад, да ми пожелаем успех с това му начинание !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Razor

    10 Яну 2023 15:12ч.

    Болни хора. Шизофрения някаква...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    10 Яну 2023 15:18ч.

    Може и да не ви се иска, а със сигунсто няма да си го признаете, но Русия печели и очевидно няма шанс да загуби войната срещу НАТО. Вярно на украинска територия, с преобладаващо украинска жива сила, но срещу цялото НАТО, ЕС, Г-7, златен милиард или както там се наричате. Русия, не дори СССР, който беше много по-подготвен. Та краят на историята очевидно не е дошъл, а ние му викаме "пилците се броят наесен"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отделът на НАТО, маскиран като икономически съюз имал свои си отделни военни резерви

    10 Яну 2023 15:19ч.

    Двата агресивни военни блока вече са неотличими един от друг с просто око. Пълно сливане на поробителите на Еврабия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • варвари нацисти

    10 Яну 2023 15:22ч.

    как искам тоя да се държи за челото и да падне викайки слава на укроина

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    10 Яну 2023 15:23ч.

    И за какво ви са на вас някакви си запаси от оръжие, нали според западната дезинформация Украйна побеждава?! Хиляда пъти ви се каза, че войната извън Украйна няма да е конвенционална, това даже и малоумните го разбраха. А някой каже баф, ще има джаф.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    10 Яну 2023 15:52ч.

    тайландският министър на външните работи - Праматуинай (по повод НАТОвската авантюра в Украйна): „Има поговорка, че язденето на гърба на тигър е забавно, но никой не може да му се наслаждава безкрайно. И въпросът е: как безопасно да слезете от гърба на тигъра, без да ви убие?...“

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Малък Голям

    10 Яну 2023 21:15ч.

    При тигър може и да ти се размине, но да яздиш мечка гризли завършва винаги като в оня виц, в който двама си говорят: мечката ме срещна и ми даде избор - или да ме изяде или да ме ебе. И ти какво избра? Ами, да ме изяде...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В превод:

    10 Яну 2023 15:54ч.

    Европа е обезоръжена, сега нямате избор освен да си дадете всичките пари за оръжие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    10 Яну 2023 16:00ч.

    С една дума:военните заводи трябва да заработят! Може да няма за хората но за нацистите ще има.2014 ако бяха направили което им предложи Русия нямаше да сме тука.Но "ако" цапа гащи.Ще плющят ракети ако така продължава.Искат да унищожат поредната държава за ресурси и земя. Но има едно "но".Слава на Русия срещу сатанистите и атлантикопедерасите .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дани С.

    10 Яну 2023 16:09ч.

    Йенсчо да отговори на въпроса, приел ли е номинацията за Нобеловата награда за мир? И ако е приел, как ще обясни непрекъснатите си призиви за още и още оръжие срещу Русия? Нима мир се постига с оръжие? Целокупният запад и САЩ воюват срещу Путин и стават за посмешище на всички хора, имащи повече от две гънки в мозъка си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    10 Яну 2023 16:19ч.

    Вие гледайте да не спре износа на перални за Армения и да не думнат завода за дробове в Иран.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гастер

    10 Яну 2023 21:19ч.

    Тебе, сополанко, ако те набара Ким Чен Ун ще те направи чудесна девойка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кадиров

    10 Яну 2023 16:20ч.

    На 22.06.1941г. в изявление до Съветския народ Молотов завършва с думите: " Враг будет разгромлен. Победа будет за нами!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    10 Яну 2023 16:52ч.

    НАТО и ЕС подписали декларация за това, което правят от 2022 год./снабдяване на 404 с разл. видове оръжия и боеприпаси/, просто юридически го оформят. Наглост безгранична е двете организации да говорят отвреме на време за мир, при условие, че военните заводи работят на 3 смени/поне у нас/. ЕС е в ролята на апендикс-когато "се възпали", го изрязват, за да спасят тялото-познайте кой държи скалпела? ;)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Велика Евразия

    10 Яну 2023 17:01ч.

    Знаете, че тия резерви повече няма да се попълнят никога. Никой повече няма да им достави такова количество и качество евтино и най-вече годно за употреба съветско оръжие. Въоръжаването на целия Запад е мит. Оръжия за трите вида ВС ще имат само САЩ, Израел и частично Франция, Германия и Британия. Всичко останало ще се използва само за пушечно месо на техните негодни за реален общовойскови бой образци - и така, докато НАТО окончателно рухне под напора на обстоятелствата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За НАТО и ЕС

    10 Яну 2023 17:06ч.

    съвсем скоро ще говорим в минало време..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • mathur

    10 Яну 2023 17:32ч.

    Нещастен Джендър!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Предложен е за Наградата за мир, този идиот

    10 Яну 2023 18:39ч.

    Да си я взема еи да се маха завинаги! Толкова тъпота на едно място е недопустима!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мунчо

    10 Яну 2023 19:03ч.

    Глупости.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • врАта у пОле

    10 Яну 2023 19:20ч.

    Не знам защо се сещам за българския конституционен съд... Оръжието може да се изпрати преди да са излезли с решение, а след решението ще си го поискаме да ни го върнат. Всеки акт на Парламента е валиден и в действие до обявяване на неговата противо конституционност. А да видим дали ционистите от МО ще ни кажат, че са пратили оръжието.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отиваме на кино

    10 Яну 2023 20:19ч.

    Със сигу.ност

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Трима американски лакеи

    10 Яну 2023 20:25ч.

    бичат безсмислени високопарни опорки, ама не смеят да излязат на улицата без една рота охрана, щото ще ги тричат. А часовникът - тик-так, тик-так иии.... времето им неминуемо изтичаааа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коцето Бавния

    10 Яну 2023 21:17ч.

    Тримата евро-дебила са страшна сила!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съвет към Йенсик

    10 Яну 2023 21:47ч.

    Трябва да се отпуснеш, да се разхлабиш, да не се стягаш, Йенсик ! Колкото повече се стягаш, повече ще боли.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    10 Яну 2023 22:13ч.

    Карай ва, важното е, че украйна вече пред Москва! Стискай бузки още малко, само и само да превземат Москва - после ще ядете и пиете на корем! Такива идиоти никога не са управлявали тоя шибан свят!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Факти

    10 Яну 2023 22:33ч.

    Истината е съвсем друга - 20 членове на Републиканската партия отказаха да гласуват за Говорител на Камарата, докато не бъдат променени правилата за дейнсотта на Камърата. Спечелиха. Голяма част от тях са против гласуването на пари за Украйна, освен това искат отчет за похарчените пари - перо по перо. Вчера откриха класифицирани документи, свързани с Украйна в дома на Байдън. Най-верочтно ще има разследване и те сега имат проблем как да прикрият следите си. Германия и Франция отказват да предоставят повече оръжие за Украйна и малко по-малко обръщат палачинката, след като видяха на какво се натресоха с безуманата си подкрепа за американците. Френските колонии в Африка отказват да се подчинят, Китай става все по-силен и измества центъра на влияние. Руската искономика е в много добро състояние. Единствено Украйна... е проблем за всички.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    11 Яну 2023 4:14ч.

    Човекът на снимката е вдигнал ръцете горе - предал се е. Да не стреляме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи