Стефан Янев: Операцията на Русия в Украйна е война, която продължава от 2014 г.

Стефан Янев: Операцията на Русия в Украйна е война, която продължава от 2014 г.

Бившият служебен министър Стефан Янев обяви, че не е вярвал на Кирил Петков, докато самият той е бил служебен премиер. На въпрос по време на гостуването си в предаването на bTV "Тази събота" дали се чуват с настоящия премиер Кирил Петков, той отговори: "Защо трябва да се чуваме?".

"Спомнете си историята с електромобилите и тези инвеститори, които трябваше да дойдат в Ловеч. Задайте си въпроса докъде се разви тази история. Нали работата на журналистите е да се продължават такива "новини". Аз разчитам на факти и аргументи. Фактите не ги виждам. И питам - къде са фактите?", каза лидерът на новата партия "Български възод".

"Управляващата коалиция не може да издържи на ударите на времето и да се справи с проблемите, които се задават на хоризонта. Тя не само не се справя, но и задълбочава проблемите", заяви още Стефан Янев.

"Ако погледнете дневния ред, включително от тази седмица, най-малко два проблематични въпроси или теми се зададоха със сериозна конотация. Първата е националният план за въвеждането на еврото, който някак си между другото беше приет в тишина и спокойствие, без обществено обсъждане. Беше приет с едностранно поведение на коалиционните партньори, които казват: "Ние гласувахме против, ама виждате ли то трябва да върви". Българският лев следващата седмица ще чества 142 години от появяването си като национална валута, а ние закриваме и този елемент", заяви Стефан Янев.

Другата тема според него е проектът за така наречения български вариант на закона

"Магнитски". По думите му това напомня за "мракобесните години, за онзи закон за защита на държавата, за който сме учили в учебниците по история". "Когато говорим за законодателство, нека то да бъде много прецизно и да не дават свобода за широка интерпретация, особено когато става въпрос за имуществото на частни субекти", добави Стефан Янев.

Той коментира и спирането на газовите доставки от Русия към България.

„Бих изисквал от съответните специалисти от държавната фирма „Булгаргаз“ да предложат най-доброто решение. Най-доброто решение може да бъде едно или друго, но в крайна сметка трябва да бъде защитен интересът на българските потребители по отношение както на предвидимостта на налични количества, така и по отношение на цената“, каза Стефан Янев. 

Той отбеляза още, че когато искаш да избягаш от зависимост от един доставчик, не бива да се поставяш в зависимост на друг доставчик, а да намериш начин да имаш равнопоставеност.

„Операцията на Русия в Украйна е война. Това е операция от война, която продължава от 2014 г. в Източна Украйна“, заяви още бившият служебен премиер.

„Рано или късно всеки военен конфликт свършва на масата за преговори. Ако и двете страни са в състояние да обявят някакъв вид победа, така че обществото да бъде убедено в правилността на решенията, тогава може да има преговори. Не мога да кажа кога, но дипломацията предстои“, коментира още той.

 

 

 

 

Коментари

  • Американски вълк в овча кожа

    28 Май 2022 10:59ч.

    Стефан Янев: "НАТО е България и България е НАТО."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Секва фауна

    28 Май 2022 11:40ч.

    Ами лъжа ли е? Членове ли сме? Сме - значи е вярно. Не сме насила вътре и вътре трябва да си стоим. Не заради Русия, както смятат основната маса дебили, а заради един конкретен наш съсед.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съседите са двама

    28 Май 2022 11:59ч.

    А членството ни в нейто едва ли може да ни спаси, и от двамата. Да не дава Господ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да бе

    28 Май 2022 12:29ч.

    колкото защити Гърция за Кипър. Ай си….

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Секва фауна

    28 Май 2022 12:35ч.

    Кипър не е част от Гърция и не е член на НАТО. И Русия не защити Армения за Карабах по същите причини - извън предмета на договора е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • златни сливи мълчаливи

    28 Май 2022 11:03ч.

    С коментара си за еврото критикува Германия, с коментара си за конфискацията, критикува Англия, с доставчика - т.нар. САЩ. И въобще - критикува партньорите. А може ли малко по-категорично и с по-подробни обяснения защо това е ПРАВИЛНАТА позиция - да бъдат критикувани, меко казано. С предложения за излизане от ситуацията, щото диагнозата и бабите я разбраха каква е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • златни сливи мълчаливи

    28 Май 2022 11:05ч.

    Чакам да видя по какъв начин генерал Янев ще се включи във войната със Сърбия, и какъв ще бъде неговия принос в нея.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан Янев: Операцията на Русия в Украйна е война, която продължава от 2014 г.

    28 Май 2022 11:18ч.

    Епохално. Козяшката "златна резерва" откри топлата вода !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    28 Май 2022 12:01ч.

    Да това е война....Но гражданска от 2014 до 2022. Потърсете в туба на клипове за онова време да видите как украинските авиация;танкове и артилерия сеят смърт над уж собственият си народ.Иначе къде отидоха 15000 и над 100 деца в Донбас и Логанск? В гроба. ...смърт на украинският фашизъм.Слава на Русия.Да живее БГ-СТАРАТА. Колонията-Не!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    28 Май 2022 12:33ч.

    Като не му е вярвал, що го е държал! Най-отвратителното и пагубно нещо в живота е лъжата. Всичко мога да простя, лъжата не!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    28 Май 2022 13:23ч.

    Паркетен зелен чорап ръси мъдри съвети -феерично

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Zip

    28 Май 2022 13:24ч.

    Дублаж в на колибата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    28 Май 2022 13:25ч.

    Няма пък

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рошко Прошков

    28 Май 2022 14:05ч.

    Браво, г-н НАТО Зеленсертификатски, популизмът ти ме убеди, че си се променил, и чакам с нетърпение да гласувам за теб, за да зарадвам Радев и Мустафа. Ще почакаш само.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    28 Май 2022 16:07ч.

    Препратката към 2014 г. като начало на войната в Украйна е де факто обвинение към Украйна за това, което се случва в момента. Тогава един преврат, наречен Майдан, доведе до властта неонацисти и започна гражданска война срещу рускоезичното население в Източна Украйна, което доведе до отделянето на Крим и Донбас. Чест прави на Янев, че го казва на висок глас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    28 Май 2022 16:15ч.

    Допълнение....Тоя книжен тигър,на тъп ли се прави или си е?И топлата вода или огънят откри?Но с една дацележка-урките фашисти са във война с народът си ....от 2022 е Русия...Слама на Русия срещу фашистите.Слава!Мръсни американски фашисти.Не в колената, в мъдята ще ви стрелям, гадове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    28 Май 2022 16:21ч.

    То затова войната премина и ще преминава в още по-остри фази, докато на урките им остане един краищник, а може би и не !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    28 Май 2022 20:05ч.

    козяшката креатура...сиктирикис ве шапкар..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи