Станишев: С победата на социалистите в Германия балансът на силите в ЕС се променя

Станишев: С победата на социалистите в Германия балансът на силите в ЕС се променя
Президиумът на ПЕС обсъди изборните успехи на левицата в Европа. Леви партии са в управлението на десет държави в ЕС, очакванията са за ляво правителство и в Германия.

 

“В цяла Европа посланията на социалистите за социално, справедливо и устойчиво развитие срещат все по-голяма подкрепа от страна на избирателите. Политиките ни са в центъра на обществените дебати в ЕС. Европейските граждани виждат, че социалдемократите предлагат работещи решения. Достойно заплащане, справедлив преход към нисковъглеродна икономика, социална закрила за най-уязвимите, младежки политики, програми за преквалифициране – леви идеи, които вече се прилагат и резонират все по-отчетливо в Европа". Това заяви президентът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев на заседание на президиума на ПЕС, който обсъди политическите приоритети за социалистите в предстоящите месеци.

 

Представители на партии и организации, членуващи в ПЕС, приветстваха изборните резултати на левицата в Германия, Португалия и Норвегия и обсъдиха левите идеи за бъдещето на Европа – социално и екологично устойчив Съюз, който укрепва гражданските права, демокрацията и върховенството на закона.

 

„Очевидно е, че с победата на социалистите в Германия политическият баланс в ЕС се променя. На европейско ниво ПЕС предложи ефективни решения за излизане от кризата и се пребори за водеща роля на социалните политики за възстановяването. Доволен съм, че визията ни среща все по-голяма подкрепа – премиерите социалисти са шест, като тепърва предстои да се сформира правителство в Германия, където основен кандидат за канцлер е социалистът Олаф Шолц. Леви партии участват в коалиционни правителства с ключови позиции в още четири държави. Европейците помнят добре пагубното управление на финансовата криза от страна на десницата и търсят лява алтернатива. Това се отразява и на ЕНП, които тази година загубиха влиянието си в Унгария, България, а сега и в Германия. Бих искал да поздравя Олаф Шолц и Германската социалдемократическа партия, Антонио Коща и Португалската социалистическа партия, Йонас Гар Стьор и Норвежката работническа партия за техните изборни победи. Избирателите ви гласуваха доверие и избраха прогресивна посока на развитие. В Норвегия и Германия коалициите трябва да отразят желанието на гражданите за социална промяна. Време е да изпълним левите политики, с които спечелихме политическите дебати в Европа и да се преборим за по-справедливо и устойчиво бъдеще за всички“, каза още Станишев.

 

Последните изборни победи подсилиха семейството на ПЕС, чиито членуващи партии са в управлението – като еднопартийно правителство или в коалиция – в Испания, Португалия, Швеция, Дания, Финландия, Малта, Италия, Белгия, Чехия и Люксембург.

 

Президиумът взе решение лявото политическо семейство да се събере в Брюксел за Съвета на ПЕС, който ще се проведе през декември 2021 г. Премиери, лидери и представители на членуващите партии в ПЕС ще бъдат част от събитието, в момент, в който ЕС достига края на първата половина на мандата на ЕК. Това е важен момент и ПЕС ще представи визията на социалдемократите за бъдещето на Европа.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

Коментари

 • Абе, кой беше тоя Станишев,

  30 Sep 2021 15:49ч.

  че забравих !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Станишев,

  30 Sep 2021 15:51ч.

  май има разлика между социалисти и социал-демократи, не ли?Би трябвало да ти е известна...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Станишев не е

  30 Sep 2021 16:58ч.

  никакъв социалист, а неолиберал-глобалист.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мнение

  30 Sep 2021 19:00ч.

  Станишев е човек на Гласове или те са гласове на Станишев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  30 Sep 2021 19:06ч.

  леле какво триене на коментари пада

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Димитър Костов

  30 Sep 2021 22:59ч.

  Нещастник!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЛЯВО ИЛИ ДЯСНО

  01 Окт 2021 7:53ч.

  Доходът на българинът вече 32 години е най-много 50% от този през социализмът. Но журналистите, културтрегерите, политици и експертни лъжци, професорите, са 20 пъти по заможни и платени от преди 30 години, и не вярват на бедните българи опиянени от новият си живот и съвсем различно битие. И така ще е винаги, ако няма война и криза която да отслаби елитът, и да разберат животът на бедните. И бедните да прескочат нагоре при лостовете на власт - медии, политика, .... Десните са в криза - царят е гол, но се правят - че ОК. Леви не се допускат за да кажат - ЦАРЯТ Е ГОЛ. (НЯМА ДА ПИША, ЧЕ ДЕСНИТЕ НЕ ВИЖДАТ БОГАТСТВОТО НА БКП-ЕЛИТЪТ И ДС-ХОРАТА, И - ЧЕ ВСЪЩНОСТ ДЯСНОТО И АНТИКОМУНИЗМЪТ ГИ ХРАНИ И ГАЛИ, И СЕ СТРАХУВАТ ОТ ЛЯВО И КОМУНИЗЪМ - ТЕ СЕ СТРАХУВАТ ОНЕЗИ ПАЛАЧИ ОТ БСП И ДС - СЕГА С РЕЛИГИЯ ДЯСНО И ФИНАНСОВАТА ВЛАСТ, ИМА ЛИ КОЙ ДА НЕ ГО ВИЖДА И ДА НЕ ГО ЗНАЕ) https://chitanka.info/text/2795-bylgarija-ili-mafijatay/2#textstart

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сартъров

  01 Окт 2021 8:01ч.

  За социалдемократи като германските или за социалисти като датските бих гласувал с удоволствие!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КАЗАНО

  01 Окт 2021 8:04ч.

  Хитлер: „Правителството няма да защитава интереса на германският народ, чрез икономика, организирана от държавата, а ще подкрепя частното предприемачество“ Дясното е зло. И няма право на живот в демокрацията. Та то дясното си е криптофашизъм. Свободният пазар правил РАЙ? Но и гените имали значение, ето защо България, Индия и Африка са бедни. Свободният пазар ли е виновен за УБАВАТА икономика или генетичният потенциал? ЧИСТ ФАШИЗЪМ, но с маска! Десните все разсъждават коя нация е по добра и коя по калпава. .............. .. ............ Мая и ДБ скачат и искат печалбата от АЕЦ.Козлодуй да отиде за бизнесът. Бизнесът ако фалирал щял да остави безработица и глад, те давали хлябът и данъците. Но ако фалират предприятия с 10 000 души, ще се лишим от данъци за 100 милиона и заплати за 100 милиона. А ще им дадем 1000 милиона за да оцелеят. С 1000 милиона ще направим саниране което ще даде 30 000 работни места. Или 5 000 ферми семеен бизнес, които ще хранят цялата страна. Или 500 000 декара ягоди, даващи 3 години общо 10 милиарда лева, и три години работа за 100 000 човека. .................... ........... 100 евро на мегават от въглища било данък екология. 200 лева, а Асен Василев ще оправил тока на бизнесът като ги накара да сключат едногодишни договори за 150 лева цена? Ако цената е под 200 и нещо това изключва токът от въглища, тоест количеството ток пада. Значи договорите може да са за 270 лева. А за да стане 150 лева, в цяла Европа трябва да се построят нови АЕЦ и ВЕИ мощности заместващи въглищата. Растеж на корпорациите занимаващи се с АЕЦ и ВЕИ производство, всъщност, значи... .. (или:До 5 години ще измрат ваксинираните, и наличните мощности от ВЕИ и АЕЦ ще са предостатъчни.)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи