Станишев поиска от фон дер Лайен върховенство на правото и повече социални мерки

Станишев поиска от фон дер Лайен върховенство на правото и повече социални мерки
„След повече от година в сянката на ковид-пандемията, ЕС издържа и се справи сравнително добре. Навлизаме в решителна фаза – прилагането на безпрецедентния план „Следващо поколение ЕС“ и националните планове за възстановяване. Виждам три ключови условия, за да бъде този план успешен.“, заяви днес българският евродепутат и лидер на ПЕС Сергей Станишев по време на дебат за състоянието на Съюза в Европейския парламент в Страсбург с участието на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.


В дебат за състоянието на Съюза, социалистите поискаха изпълнение на социалните и зелените политики, върховенство на правото


В словото си лидерът на ПЕС коментира условията за успешно икономическо възстановяване

 


„На първо място, възстановяването не трябва да ни връща към ситуацията отпреди кризата, а да доведе до устойчиво модернизиране на икономиките и обществата в ЕС – както по отношение на околната среда, така и в социален аспект.

 

Второ, ако искаме зелената и цифровата трансформация да бъдат успешни, трябва да осигурим необходимите инструменти, така че преходът да бъде социално справедлив и поносим. Необходими са ресурси, за да гарантираме социални буфери и да защитим най-уязвимите.


Трето, за нас, като социалисти, върховенството на правото и демокрацията са от ключово значение за успеха на този преход. Комисията разполага с всички необходими инструменти, за да гарантира спазването им, особено по отношение на използването на фондовете по Плана за възстановяване. Прилагайте ги!“, призова лидерът на ПЕС.


В ежегодното си обръщение към евродепутатите, председателят на ЕК направи равносметка на постигнатото през последната година, белязана от пандемията – Европейският план за възстановяване, ваксинацията и др. Като бъдещи приоритети тя открои климатичните политики, цифровизацията, данъчната политика и фискалните правила в Съюза, по-активна външна и отбранителна политика. От своя страна, социалистите настояха за реализиране на социалните ангажименти, особено в контекста на прехода към по-устойчива икономика, както и за по-активна работа на ЕК по отношение на върховенството на правото, демокрацията и контрола върху изразходването на европейските средства в страните-членки.


„Уверен съм, че ако тези условия бъдат изпълнени, след година ще можем да гледаме към бъдещето с по-голям оптимизъм.“, заключи Станишев.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/ 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • OLD

  15 Sep 2021 17:08ч.

  Лика прилика, са си!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Станишев поиска от фон дер Лайен върховенство на правото и повече социални мерки

  15 Sep 2021 17:20ч.

  Слава Богу! За момент се уплаших, че е поискал върховенство на морала и почтеността...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стани Шеф

  15 Sep 2021 18:21ч.

  Този дето ден не е работил нищо, се събра със себеподобните си в Брюксел. Ако в тоя парламент падне една бомба само ще спести едни разходи на държавите и ще ни остави на спокойствие да си решаваме проблемите според важността и разбиранията си. Тоя ЕС стана пародия на СССР и като гледам ще свърши също като него - от собствената си неадекватност...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кина

  15 Sep 2021 20:51ч.

  Доведе партията си до нула и избяга в Брюксел. Излъга всички и свои и чужди Отврат!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи