Станишев: Енергийната бедност и цените трябва да са в дневния ред на политиците, а не хартиената бюлетина

Станишев: Енергийната бедност и цените трябва да са в дневния ред на политиците, а не хартиената бюлетина

Близо 2 млн. българи са енергийно бедни, а 30% не могат да покрият разходите си за отопление. Евродепутатът организира Дискусията „Да намалим сметките – енергийната бедност и цените“ на 1 декември от 9.00 часа.

Високите цени на енергията поставят все повече граждани на Европа в риск от енергийна бедност. Около 7% от населението на ЕС не е имало достъп до адекватно отопление през 2021 г. България е сред най-засегнатите държави – през 2020 г. над една пета от българите са имали просрочени задължения за комунални услуги, а 27.5% от анкетираните домакинства не са били в състояние да поддържат дома си достатъчно топъл. Тази стойност е 3.5 пъти по-висока от средната за ЕС. По данни на Евростат за 2021 г., 30% от българите не успяват да покрият разходите си за отопление.

У нас предстои приемането на дефиниция за енергийна бедност, както и на решителни мерки за справянето с нея. Страната трябва да изпълни този ангажимент по Плана за възстановяване и устойчивост до края на годината. За намирането на консенсус е необходим честен разговор между заинтересуваните страни, както и политическа воля за решения, влияещи върху живота на над два милиона българи. 

За да започнат този разговор, Сергей Станишев и Делегацията на българските социалисти в ЕП организират Дискусията „Да намалим сметките – енергийната бедност и цените” на 1 декември 2022 г., от 9.00 часа в Sofia Event Center (Mall Paradise, бул. „Черни връх“ No 100, ет. 3).

Събитието е част от кампанията на Групата на социалистите и демократите в ЕП “Bring the bills down”, включваща предложения за 15 конкретни мерки и 100 млрд. евро Зимен пакет за солидарност за гражданите и бизнеса на страните-членки.

Целта на дискусията е да събере на едно място министри, народни представители, членове на ЕП, институции, синдикати, работодатели, местни власти, неправителствени организации и медии.  

В първия панел участието си са потвърдили заместник министър-председателят по управление на европейските средства – г-н Атанас Пеканов, заместник-министърът на труда и социалната политика – г-жа Надя Клисурска, председателите на Комисиите по енергетика и по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание – г-н Делян Добрев и г-н Георги Гьоков, омбудсманът на Република България – г-жа Диана Ковачева.

Във втория панел ще дебатират министърът на земеделието – г-н Явор Гечев, председателят на КЕВР – г-н Иван Иванов, г-жа Цветелина Пенкова – член на ЕП, президентът на КТ „Подкрепа“ – инж. Димитър Манолов, президентът на КНСБ – г-н Пламен Димитров, изпълнителният директор на НСОРБ – г-жа Силвия Георгиева, изпълнителният директор на Центъра за енергийна ефективност „ЕнЕфект“ – г-н Драгомир Цанев, изпълнителният директор на Асоциация „Прозрачност без граници” – г-н Калин Славов.

Презентация на работата на Комисията за енергийна ефективност и енергийна бедност към МС и на готвената дефиниция ще направи д-р Теодора Пенева от Института за икономически изследвания при БАН. Ще бъде представено и социологическо проучване, проведено за събитието от Изследователски център Тренд. Разговорът ще бъде модериран от председателя на УС на Института за енергиен мениджмънт – г-н Славчо Нейков.

Събитието е със свободен достъп.

 

 

Коментари

  • „Система на служебното повишение на висшите граждански чинове в Русия и нейната еволюция във втората половина на XIX век“.

    29 Ное 2022 15:04ч.

    Интересно в коя част от съществуването си Сергейчо е бил енергийно беден и цените са го притеснявали, та може да е съпричастен към хора с такива проблеми?! Сит на гладен не вярва и обратното!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Излизането от стомаха на глобализма, по-известен като ЕС - това хрябва да е в дневния ред на българите в политиката

    29 Ное 2022 15:18ч.

    За знаещите български език евреи явно целта е довършване на българите. Вероятно, като форма на благодарност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Енергийната бедност"

    29 Ное 2022 15:21ч.

    е много хубав евфемизъм за абдикацията на т.нар. "държава" от въпросите, свръзани директно с националната сигурност, в случая енергийната обезпеченост. По време на злия комунизъм как бяха "енергийно бедните", колко хора не са могли да си позволят сметките и в резултат са пестили? Нула? Или "енергийната бедност" е модерно, демократично достижение?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • и тоз като радев

    29 Ное 2022 18:23ч.

    Всички проблеми трябва да са в дневния ред! Защо един проблем ще изключва друг? Има достатъчно политици и съответни комисии! Айде стига популизъм! Този сигурно се надява да стане следващия мадуроПрезидент, избран с машините!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кирчо

    29 Ное 2022 19:46ч.

    Правиш проблем, после искаш да го решаваш. Сигурно с две ръце си гласувал за санкциите.Айде бегай от тук. Нещастник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не е вярно,

    29 Ное 2022 20:11ч.

    от хартиената бюлетина също зависят горните неща, ако се избират неподходящи и корумпирани вследствие на нарушен механизъм на гласуване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Станишев,

    29 Ное 2022 20:16ч.

    не се пиши като всезнаещ, знаеме те колко си разбирач.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи