Среднощно гласуване за парите за пътищата заби пореден клин в коалицията

Среднощно гласуване за парите за пътищата заби пореден клин в коалицията

Нова драма в коалиционните отношения - ИТН бламира правителството по ключов въпрос - решение по спора с пътностроителните фирми, заради който те излязоха на национален протест. Подкрепиха го останалите три партии в управлението. Премиерът Кирил Петков обяви, че днес отново ще внесе предложението за разплащане с пътностроителните фирми. На среднощно заседание депутатите отхвърлиха проекта на правителството. Макар и част от управляващата коалиция "Има такъв народ" гласува против него. 

Ето какво написа във фейсбук Кирил Петков:

"Днес (вчера - б.р.) обещах на строителните фирми, че 655 милиона лв. ще бъдат разплатени веднага, и останалите 50% - след проверка и одобрение на парламента. Това решение гарантираше, от една страна, 655 милиона лв. веднага за строителите, а от друга - работещ механизъм за прозрачно изразходване на средствата пред очите на цялото общество."

Премиерът изтъква, че "Продължаваме Промяната", БСП и ДБ са направили точно това, което е било обещано на строителните фирми. Но другите не са ги подкрепили - и кои са те "се виждат долу на таблото!", заключава Петков и подчертава: "Ще внесем предложението повторно още в утрешния ден. Няма да губим нито ден."

 

Днес като първа точка от дневния ред на Народното събрание е предвидено гласуване на единствената кандидатура за управител на БНБ - тази на Любомир Кримански от ИТН. Кирил Петков вече заяви, че няма да подкрепят тази номинация. Мартин Димитров от Демократична България отбеляза, че нищо не налага бързо избиране на нов управител и че трябва да се стигне до единна кандидатура на управляващата коалиция.    

Какво предвижда неприетото предложение на Петков

Проектът предвижда АПИ да заплати от бюджета си за 2022 г. 50 на сто от задълженията към фирмите за поддръжка и ремонт на пътища, както и 100 процента от задълженията за доставка и монтаж на мантинели, пътни знаци, полагане на маркировка. Допълнителните плащания във връзка с предявени суми към АПИ ще се извършват след одобрение от Народното събрание и въз основа на доклад на междуведомствената работна група за установяване на реално изпълнените дейности, разгледан от антикорупционната комисия в парламента.

Преди гласуването вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов се обърна към депутатите с молба да вземат решение тази вечер (снощи - б.р.). Моля да го направите тази вечер, защото утре няма как да възложим закърпването и на една дупка по българските пътища, поиска той.

 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

Коментари

  • Бай Благой, от Софстрой

    15 Апр 2022 12:58ч.

    Солидно , бих казал непоклатимо вярвам, че до 4 Октомври 2074 година и след успешното усвояването на ПОНЕ МИНИМУМ €100,000,000,000 за строежа на най-великия строителен обект на Вселената, (след 7,000 километрова ''КИТАЙСКА СТЕНА''), по случай СТОГОДИШНИНАТА от първата копка, ''магистрала'' Хемус ще бъде окончателно завършена!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • само една забележка

    15 Апр 2022 13:32ч.

    € няма да съществува след 2024 г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Киркегорян

    15 Апр 2022 13:59ч.

    На рубли ли минаваш:))))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не,

    15 Апр 2022 14:38ч.

    на юани

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи