Според експерти членство в еврозоната ще оскъпи живота у нас с по-малко от 1%

Според експерти членство в еврозоната ще оскъпи живота у нас с по-малко от 1%

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Поскъпване на живота с по-малко от 1 процент и увеличение на доходите прогнозират експерти като следствия от въвеждането на еврото у нас. От Икономическия и социален съвет настояват за мащабна информационна кампания, която възможно най-скоро да отговори на въпросите и страховете на българите от преминаването към единната европейска валута. Планираната дата за въвеждане на еврото е 1 януари 2024 г., съобщава БНР.

Председателят на икономическия и социален съвет Зорница Русинова коментира пред БНР, че много от хората у нас имат страх от въвеждането на еврото и по-конкретно от поскъпването на цените. 

"Хората не знаят, когато видят повишение на една цена на кого да се обадят. Затова едната препоръка е достатъчно дълъг период на двуично показване на цените. Когато всички имаме информация къде, колко струва и как се преизчислява един хляб - колко би струвал в евро, и това го виждаме абсолютно всеки ден и виждаме, че цената в евро не се променя, тогава ако случайно се промени цената в евро ще трябва да си дадем сметка какво се случва. Големият страх на хората е свързан и с нелоялните практики".

Експертите са категорични, че въвеждането на еврото ще доведе до инфлация под 1%, но президентът на КНСБ Пламен Димитров призовава още отсега да се обясни на хората, че при някои от стоките цените ще скочат с повече:

"Кафето и минералната вода няма да пораснат с 0,3%, ще пораснат сигурно с повечко. Това се вижда от това, което стана във всички държави-членки. Най-евтиното кафе, което сега е 60-70 стотинки, може би ще стане 50 евроцента. Някой ще го сметне и ще каже - вижте какъв ръст на инфлацията, да де, ама общата кошница на това, което потребяваме, е под половин процентен пункт еднократно в годината на влизането".

Синдикалистът коментира, че влизането в еврозоната ще повиши доходите, а за минималната заплата напомни:

"Инфлация, влизайки в еврозоната, нейната минимална заплата беше 500 евро. И не е имало държава, която е влязла в момент в деня на влизане да има минимална заплата под 500 евро".

Източник: БНР

 

 

Коментари

  • rusnak

    11 Дек 2022 10:24ч.

    хахахахаха, дооообре, ще им предам:)))))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Безродници се народиха, небългари, пекановци

    11 Дек 2022 10:26ч.

    Семето ви проклето

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    11 Дек 2022 13:46ч.

    Когато ви управляваше шефа на Кгб в София бяхте патриоти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    11 Дек 2022 10:27ч.

    И с 0.001% да е, за къв ни е, тогаз?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    11 Дек 2022 10:27ч.

    А задръжнялостта на всеки българин в момента от 3000$, ще скочи на 30 000$, колкото е средната за еврозоната сега и като се има впредвид, че среднорасовата ставка на работник у нас е 4-5 пъти по-ниска от тая в еврозоната, изчислението остава за неекспертите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    11 Дек 2022 10:32ч.

    След тоталното унищожаване на страната в периода на "демокрацията" и като наблюдавам това, което извършват със себе си заради Украйна, ще бъде пълна загуба на време да се търсят аргументи защо толкова много грешат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 2:1 в полза на моше-тата - и това по самата презумпция на влизането, и още преди да берем горчивите плодове на кумулативните ефекти на прецакването

    11 Дек 2022 10:45ч.

    Това е по-грозно от лъжата за Буча. Наистина, малко им е за ги прокълнеш до девето коляно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    11 Дек 2022 10:57ч.

    Десетте милиона за дезинформация си казват думата ?????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сащ са сатанисти

    11 Дек 2022 11:08ч.

    Тези "експерти", блудстващи с истината, да посочат държави, които са приели еврото и повишението на живота е с 1 %?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврогейша

    11 Дек 2022 11:11ч.

    Еврозоната 1%, а останалите 19%? путин? ковид?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    11 Дек 2022 11:17ч.

    Известният валутен експерт Др. Франц Пик (1898-1985) : „Съдбата на валутата е и си остава съдбата на една нация“ ? Същия е казал и: "Златото няма господар. То винаги побеждава."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • наблюдател

    11 Дек 2022 11:38ч.

    Гнусни лицемери! Можеха просто да кажат, че командата е: Бегом къмеврото!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Че лъжат, е ясно,

    11 Дек 2022 11:47ч.

    гаче ли финансовите резерви, които ще се пуснат след въвеждането на еврото, са по-малко от 1% от парите сега, като сме се хванали за инфлацията. Но хубавото е, че са в дефанзивна позиция - "абе няма да е толкова зле". Хайде, още чакам да обяснят позитивите от въвеждането му. Къде сте, бе, "експертите"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    11 Дек 2022 11:50ч.

    Според експерти си спомням, че щяхме да забогатеем от масовата приватизация, щото щяхме да се съсобственици на приватизираното имущество на държавата и да получаваме дивиденти... Така се говореше, за да се успокоява обществото докато приватизацията се случи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    11 Дек 2022 12:01ч.

    Може и да са експерти, въпросът е чии интереси обслужват! Явно е едно - не обслужват интересите на народа! Така говореха и преди да влезем в ЕС, но стана обратното - цените скочиха! Помните ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    11 Дек 2022 12:02ч.

    Това е лъжа! В Франция Всичко е поскъпнало.Някой неща моментално.От 1 франк е станало 2 франка(съпоставимо на еврото което вече е струвало).1% е ако от 100 стотинки стане 101 стотинки.А от 1 франк да стане 2 си е 100%.Да,дезинформацията за крадене работи. Никакво евро-не е времето Сега.След 10 години може да се мисли и то след анализ и то обективен а не пропаганден.Като пропагандата за "зелена"енергия-чиито производство е дори по замърсяващо от традиционната.А и Е С вече не е нужен особено за колонията.Та всичко убиха-икономика,селско стопанство.Нужен ни е съюз с Турция,Русия,Китай,държавите от Индокитай които имат и енергията и пазарите.И работят за взаимно изгодно сътрудничество на принципа за всеки да има хляб и полза".За разлика от англосаксонците на принципа"майната им на другите".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    11 Дек 2022 12:06ч.

    Да, от толкова експерти взе да ме боли главата. Не искам в еврокапана.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • експерт

    11 Дек 2022 12:17ч.

    Може ли да има валута без държавно или наддържавно образование? Кой гарантира обезпечеността, а оттам и инфлацията? Кой печата парите и Кой ги ползва? Тези гадове Кой ги постави там? Ако няма ЕС, а СЕС?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Повечето хора вече видяха сами реалността

    11 Дек 2022 12:47ч.

    в ЕС, не може да ги лъжете с розови обещания. Целта на ръководството на ЕС винаги е била да ограбва всичко читаво каквото имаме, сега си е харесало валутната ни самостойност, последната ни останка на суверенност и ценност в държавата. Само абсолютни предатели могат да му съдействат в тази кражба на нашите финанси. Кой разумен експерт би ни препоръчвал да се натоварваме с чужд дълг, по-богатите от нас яли, пили и веселили, а пък сега заедно да плащаме сметката им. Президентът Радев и той се оказа завършен манипулатор и предател на националните интереси, Пеканов чий министър е? Не се наядохте, не се накрадохте, сякаш с пари и Господа ще подкупите за да си вземете нещо от този свят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • интересно, наистина, че повечето ни

    11 Дек 2022 15:42ч.

    емигранти, не сезонните работници, които прибират реколтите по полята на ЕС или обгрижват възрастни хора, които избраха да живеят в други, "бели" държави със "зрели" демокрации, единодушно смятат приемането на еврото и то в този момент, за фатална грешка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    11 Дек 2022 13:48ч.

    В рублевата зона никой не ви иска, така че си натискайте парцалите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никой не иска С. Корея

    11 Дек 2022 15:25ч.

    затова там си стой и коментирай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    11 Дек 2022 14:11ч.

    Това е лъжа. Живеех в Португалия когато приеха еврото. Знам от личен опит, че тези лъжат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    11 Дек 2022 14:13ч.

    експерти по манипулации и изкривяване на факти

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Обективност

    11 Дек 2022 14:35ч.

    С аргументи като тези, скоро ще сравняваме еврото и лева по естетически признаци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дея

    11 Дек 2022 14:54ч.

    Е.., това беше за 1-ви април!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    11 Дек 2022 14:59ч.

    За това, че всички цени ще станат два пъти по-високи. С една дума всяка стока, която сега е 1 Лев, след приемане на еврото ще стане 1 евро и то при преминаване през сегашния курс. Уж приеха да не се променя курса, но като ги гледам, какви еничари са повечето наши депутати и че парите и имотите им са на запад, ми е ясно, че онези от Брюксел и Вашингтон, каквото им наредят това и ще направят. Самия факт, че зорлен искат да ни вкарат в еврозоната е показателен сам по себе си! Защо в шенгенската зона не ни искат, а за влизането в еврозоната ни натискат. Отговора е много елементарен-защото при влизане в шенгенската зона ще имаме предимство, а в еврозоната ни канят, за да споделят дълговете си с нас!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поръчково изказване

    11 Дек 2022 15:51ч.

    Позволявам си да насоча вниманието на читателите на Гласове към последното издание на предаването на Велизар Енчев, и по-специално, към интервюто му с доц. Григор Сарийски. За разлика от тази експертка, той е противното мнение, и обосновано го защитава. Жалко и несправедлиово е, че до противниците на еврото не достига нито стотинка от БЮДЖЕТНИТЕ 10 милиона лв. отделени за РЕКЛАМА на еврото. https://www.youtube.com/watch?v=9UugIxXpf5s

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • единствено не разбирам ЗАЩО

    11 Дек 2022 15:53ч.

    лидерката на БСП отказа подкрепа на Възраждане за организирането на референтум по темата? Необходими им бяха само 21 гласа, но Нинова отказа да ги подкрепи... Защо? Енчев не комуникира ли с нея?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • обединение за защите на българската национална валута трябва да се случи, но как?

    11 Дек 2022 16:16ч.

    Образованите ни деца в "добри" европейски и световни университети (ПП) нямат никакъв проблем с приемането на еврото. Те са свикнали да го употребяват и не им дреме за финансовите механизми на заден план, в каквато и специалност да са се дипломирали. ДПС и ГЕРБ постоянно призовават ту за помирение и ту за смирение за да продължат да участват в "разпределението на баницата"... Обществото ни явно не желае да се смирява и да се помирява с мултаците и СИКаджиите, те си живеят в паралелна реалност и отявлено защитават - или интересите на чужда държава, или в стремежа си към митичния "бял кон" нямат никакви колебания да ритнат 142 годишния ни лев в пропастта... Отбелязват си празниците, професионалните им ПР-и работят неспирно и у нас, и в ЕП, лобират Нидерландия и Австрия... Подканят Симеон СаксКобургготски по царска линия да ни "уреди" отново със съгласието от кралицата на Нидерландия, както ни "вкара в ЕС" преди 15 години... Нищо чудно да успеят накрая... И няма кой да организира серия дебати между експерти в национален ефир, или да застави БНБ и Министерствата на Финансите да поемат отговорност за официален експертен анализ "за" или "против" приемането на тази валута, към каквото ни тикат с всичка сила... На малката лодка (на държавата ни) са се изправили няколко яки мъжаги и се борят ... един с друг за кормилото, а наоколо бушува геополитическия ураган! Сякаш никой не помисля, че можем да потънем! Завинаги!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ива

    11 Дек 2022 16:17ч.

    Немците съжаляват сега за марката и си спомнят с тъга, какво са могли с 50 марки да си купят, пък ние нямало , защо да се тревожим , според тези" експерти".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария ...

    11 Дек 2022 16:49ч.

    Остана ли някой в България, който да вярва на "експерти", политици, ес и нато? Господа управляващи, май забравихте, че преди има- няма 20 години така ни излъгахте и за масовата приватизацията. Която, се оказа поредната масова измама. Избори до дупка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • САМО преди месец казаха, с 30% оскъпяване

    11 Дек 2022 17:09ч.

    Кога 30% станаха 1% ??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аман от експерти,

    11 Дек 2022 17:15ч.

    социолози, журналисти и всякаква друга сволоч на повикване. Изключение тук правят единствено категорията жени с понижена социална отговорност, които с ТРУД си изкарват хляба.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    11 Дек 2022 17:17ч.

    Да отговорят тези "експерти" защо няколко държави, две от които най-богатите в ЕС, не искат и да чуят за еврото: Швеция, Дания, Полша, Чехия, Унгария, Румъния.... Хърватия казва, че ще влезе догодина!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kubis

    11 Дек 2022 17:19ч.

    Чудя се има ли поне един нормален да вярва на казаното от тези “експерти“ определени от управляващите! От десетилетия виждам, че управляващите без прекъсване лъжат и като се докажат лъжите им пак лъжат! Никакво довери нямам на управляващите, само ненормален може да им вярва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @ 11 Дек 2022 12:47ч. реалността в ЕС

    11 Дек 2022 18:21ч.

    както и в останалите страни със "зрели" демокрации - там ВСИЧКО се гради на безскрупулна експлоатация на робски труд. Робският труд го полагат или "гурбетчиите"(сезонните работници) или новопристигналите Имигранти (докато с доброволни неплатени стажове си изграждат CV-то с тамошен "workexperience", както и висококвалифицираните имигранти, докато се установяват и доказват, или локалните нискограмотни хора. Заплащането им е относително ниско и за жалост - по-високо от нашите приходи, така че огромен % от нашето образовано трудоспособно население се премести временно или завинаги извън България. Оголихме държавата, деиндустриализирахме се и предизвикахме безпрецедентна демографска криза. Приемането на еврото НЕ МОЖЕ ДА ОБЛЕГЧИ тези проблеми, напротив, ще ги влоши още повече. Не разбирам как такива експерти-грантаджии се осмеляват да твърдят, че облегчаване на движението на стоки и хора щяло да помогне на нашия бизнес, а свободният достъп на властимащите до финанси от ЕЦБ без одобрение от НС ще подобри нашите икономически показатели. КАК? Какво различно ще започнем да изнасяме в ЕС? Как ще станем по-конкурентноспособни? Та и сега в заводите ни, които бяха изкупени за жълти стотинки от чужденци, работят нашите работници, с наши суровини, но за новите собственици и продукцията им се изнася навсякъде, а печалбите не идват в нашата хазна... Със сигурност ще облегчи движението на стоки КЪМ България, но то и в момента е достатъчно добро, и не е в наша полза.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Pablo

    11 Дек 2022 22:25ч.

    Пълна измама и гнусна лъжа ! ЕкспертитИ били казали ...Кои експерти, че не стана ясно ? Да питат немците, италианците, гърците и всичките по веригата, да видим какво ще кажат и дали процентите не са от 20% до 100%+ ? Пълно е с видеа на бивши министри, които твърдят и обясняват напълно разбираемо, какъв капан е еврозоната...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи