Соня Момчилова е новият шеф на СЕМ

Соня Момчилова е новият шеф на СЕМ

С 4 гласа "за" и 1 "против" Соня Момчилова ще оглави медийния регулатор за срок от една година, съобщи БНТ. Ситуацията, в която се извърши изборът е безпрецедентна, тъй като изборът на нов председател се случва преди да бъдат избрани новите членове на регулатора. Единственият глас "против" беше на Розита Еленова.

Две бяха възможните имена за нов председател на СЕМ: Галина Георгиева или Соня Момчилова. Изборът е само между тях двете, тъй като мандатът на останалите трима членове на СЕМ другата седмица по това време вече ще е изтекъл.

Безпрецедентното в случая обаче е друго. На практика предстои следващия месец медийният регулатор да има трима нови членове. Те обаче няма да участват в избора на председател, тъй като той вече е избран.

Причината това да се случи е, че мандатът на Бетина Жотева като член на СЕМ ще изтече преди да бъдат избрани новите членове на регулатора. И де факто тя няма да може да остане като председател.

Розита Еленкова, чийто мандат също изтича, заяви, че бързият избор на нов председател е бил изненада за нея, и че при такива обстоятелства е можело да се назначи изпълняващ длъжността председател, за да се даде шанс на новите членове да изберат своя председател и самите те да участват в избора.

Новият председател на медийния регулатор заяви, че при идването на новите членове, тя ще подложи на гласуване председателството си, за да могат и те да участват в избора.

По-късно днес в Комисията п култура и медии депутатите ще изслушат номинациите за нови членове на СЕМ.

"Продължаваме промяната" предлагат един от тях да е Симона Велева. Номинацията на "Демократична България" е Пролет Велкова, а от "Възраждане" предлагат Тодор Беленски.

Само две от тези имена ще влязат като членове на СЕМ от парламентарната квота. Президентът също трябва да предложи член на регулатора, но кого - все още не се знае. Изборът на новите членове ще се случи в началото на май.

 

 

 

Коментари

 • Соня Момчилова е новият шеф на СЕМ

  21 Апр 2022 12:40ч.

  Леле...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  21 Апр 2022 12:55ч.

  Да, професионален хейтър, няма стигане.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  21 Апр 2022 12:58ч.

  Освен това е пиарка на Радев, не знам това не е ли конфликт на интереси. Когато хейтеше по време на протестите, очаквах точно СЕМ да се намеси и да я озапти. В случая, СЕМ вече ще одобрява езика на омразата, когато е спрямо опозицията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 21 Апр 2022 12:55ч. Да, професионален хейтър, няма стигане.

  21 Апр 2022 12:58ч.

  И лирик: "Беше задушно, телата ни лепнеха. Клони бе свела млада бреза. Птици заспали, литнаха. Седна ти. Веднага и казах... Ще ти скъсам гъза! Ще ти скъсам гъза! Още на: https://textove.com/kanaleto-shte-ti-skasam-gaza-tekst Благодариние на textove.com"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  21 Апр 2022 13:01ч.

  Да, в нея се крие голяма словесна „мощ“, заради това я прекръстих на Доня Момчилова. Да не си й насреща.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus 21 Апр 2022 13:01ч. Да, в нея се крие голяма словесна „мощ“...

  21 Апр 2022 14:43ч.

  Според съвременната светооценка под "голяма словестна "мощ"" се била криела обикновено безмерно нахалство сиреч пробивност и неустойчиво възприятие към възпитанието през първите 7 години или бъркам?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи