Служебният кабинет готви ответни мерки, ако Нидерландия и Австрия ни наложат вето за Шенген

Служебният кабинет готви ответни мерки, ако Нидерландия и Австрия ни наложат вето за Шенген

Правителството ще има готовност да разгледа ответни мерки, ако България не бъде приета в Шенген заради вето от Нидерландия и Австрия. Това обяви на брифинг служебният премиер Гълъб Донев, след като проведе среща по темата с министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, министъра на външните работи Николай Милков и министъра на правосъдието Крум Зарков в Министерския съвет.

"Силно се надяваме да не бъдем изправени пред подобна необходимост, напротив - вярваме, че все пак разумът и позитивната воля на огромното мнозинство от държавите членки ще надделеят и решението ще бъде взето въз основа единствено на техническите критерии за присъединяване към Шенгенското пространство", подчерта Донев.

Той беше категоричен, че тези изисквания са били покрити още през 2011 година.

"Това е добре известно на всички в Шенгенското пространство, включително и на правителствата на Нидерландия и Австрия", коментира още служебният министър-председател.

"Резултатите от проверките категорично доказаха, че България е изпълнила всички критерии. За съжаление, въпреки отправената покана нидерландската страна реши да не взима участие в тези проверки. В този смисъл изразените резерви от премиера на Нидерландия, които се аргументират с липсата на увереност именно по отношение на критериите за членство на България, не само, че звучат повече от неубедително, но и се опровергават от заключенията на Европейската комисия, противоречат на позициите на всички държави членки и на недвусмисленото становище на Европейския парламент", отбеляза Донев.

Премиерът добави още, че страната ни е положила много усилия и е постигнала резултати по темите за върховенството на закона и корупцията.

"Повече от очевидно е, че позициите на Нидерландия и Австрия са продиктувани по-скоро от вътрешнополитически съображения, отколкото от реално идентифицирани недостатъци по прилагането на шенгенските правила от България", подчерта Гълъб Донев.

По думите му подобна ситуация буди дълбоко разочарование и предизвиква емоционални реакции у нас.

"Но не само - внася разделение в Съюза, поставя под въпрос неговото единство, на което и Австрия, и още повече Нидерландия в други случаи много настояват", отбеляза служебният министър-председател и продължи:

"Заедно с това поражда съмнение за прилагане на двойни стандарти особено от страна на Нидерландия. Все пак отчитаме, че в защита на своята позиция канцлерът на Австрия се позовава на недостатъци на функционирането на Шенгенската система като цяло, които по никакъв начин не могат да бъдат отговорност на българската страна, докато премиерът на Нидерландия прибягва и до недостойни внушения, които в България едва ли ще бъдат забравени скоро - дългът ни към тримата загинали полицаи няма да го позволи".

Според Донев неприемането ни в Шенген може да има сериозни последици не само за нашата страна, но не и в по-малка степен за Нидерландия и Австрия, а и за ЕС.

От своя страна служебният вътрешен министър Иван Демерджиев заяви, че Рюте "не отправя обвинения, а изказва предположения" по отношение на границите ни.

"Основните възражения на Нидерландия всъщност не са свързани с границите, а с прилагането на механизма за сътрудничество и проверка, който отпадна в България през 2019 г. Нидерландия очаква доклад, какъвто няма как да получи. Спорно е дали една такава позиция на практика не обезсмисля нормите, върху които се гради ЕС и органите и институциите на ЕС", обясни Демерджиев.

Очаква се Нидерландия да се съгласи Румъния и Хърватия да се присъединят към Шенгенското пространство, но да блокира приемането на България след решение на нидерландското правителство.

Предстои на 8 декември Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи да гласува с две отделни решения за разширяването на Шенген. Предвижда се министрите да гласуват за приемането на България и Румъния в едно решение и за Хърватия - с второ решение. За одобряване на решението се изисква единодушие.

Инициативата за срещата при премиера Гълъб Донев идва на фона на остри реакции от българските власти и политическите сили по повод позицията на Нидерландия, припомня БТА.

 

 

Коментари

  • ГАГА

    05 Дек 2022 11:57ч.

    Да, бе. Щели да налагат ответни мерки и теглилки? А простотиите, които вършат нашите втъпясани пишман политици, без дори да подозират откъде ще им извъртят още шамари? Вече има индикации, че Холандия ни туря крак за Шенген заради глупостите, които вършим спрямо Лукойл. Да бяха се потрудили да разберат кои са собствениците на Лукойл и тогава да се перчат?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Азззз

    05 Дек 2022 12:30ч.

    Никакъв шенген не ни трябва, от какъв зор, да се влачи без проверки всеки боклук от Гърция към нас? Знаете ли колко бежанци има там? По-добре да се ориемтираме към прикшючване на членството в тоя евроджендърски клуб. Реалната ни полза е само един милиард евро годишно, като се махне нашата вноска. В замяна на това трябва да изпълняваме всякакви малоумни наредби на брюкселските масонски зелки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Служебният кабинет готви ответни мерки, ако Нидерландия и Австрия ни наложат вето за Шенген

    05 Дек 2022 15:23ч.

    Да не се окаже, че Австрия и Холандия ни направят услуга, когато ни спират от Шенген? Всъщност какви са реалните ни ползи и вреди от едно хипотетично присъединяване?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Ответни мерки"?

    05 Дек 2022 12:00ч.

    Смешници. Безлични глупаци се заканват. И какво можете да направите? Прочетох внимателно статията и нищо конкретно за "ответни мерки" не прочетох, освен ред сълзи - ред сополи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ответни мерки

    05 Дек 2022 12:16ч.

    Ще спрем вноса на холандски луковици ! Ще викаме за Аржентина!… А иначе Рюте си е прав. А и никакъв Шенген не искаме !☝?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ответни мерки

    05 Дек 2022 12:17ч.

    Ще спрем вноса на холандски луковици ! Ще викаме за Аржентина!… А иначе Рюте си е прав. А и никакъв Шенген не искаме !☝?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не става въпрос за достойнство!

    05 Дек 2022 12:04ч.

    Ако шенгенът не мине, политиците ни знаят знаят че народа ще има по-добра опора да бойкотира еврото. А тях ги интересува последното!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    05 Дек 2022 12:07ч.

    Като отидете да видите тоалетните по границите ни, ще ви спре интусиазъмът!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    05 Дек 2022 12:22ч.

    какви да са ни тоалетните, като популацията масово се изнесе да чисти тоалетни от другата страна на шенгеня?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • фют

    05 Дек 2022 15:29ч.

    тоалетни ли са?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    05 Дек 2022 12:11ч.

    Не шенгени, не еврозони, не цифровизация ще има при нас! https://www.mtc.government.bg/sites/default/files/cifrova_transformaciya_na_bulgariya_za_perioda_2020-2030.pdf?fbclid=IwAR0d4sr-DmL3lJH21fFqNRhfFDmdxFWZ7CYkaG2dLsvoCk8f-XmX-RT6ECc

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Леля

    05 Дек 2022 12:40ч.

    Ще го повярвам като го видя това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    05 Дек 2022 12:42ч.

    Не може да се отрече на българските мъже, че имат чувство за хумор и са горе-долу по-симпатични от евроатлантиците, виж, за важните неща не стават! Такъв ни бил късметът.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • какво да кажа

    05 Дек 2022 12:50ч.

    слугите се еманципират от господарите си ли? или са легнали на други? ватикана и англосаксонците не искат България; останаха Русия и Турция; добър ден!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • служебния кабинет в страната на чудесата заедно с алиса

    05 Дек 2022 13:03ч.

    ту се смаляват, ту стават гиганти; и най вече фантазьори и нескопосници; европейския съюз е мъртъв;

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • май взе да им трепери задника

    05 Дек 2022 13:07ч.

    усетиха се че ни готвят подарък за турция; айде сега при ердоган на колене

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спрете всякакви плащания към циганите

    05 Дек 2022 14:24ч.

    За нула време ще плъзнат в западна европа

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сигналиста

    05 Дек 2022 14:34ч.

    Готвело било то... "Има готовност да разгледа ответни мерки".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    05 Дек 2022 14:47ч.

    Какви ответни мерки, ще направят това, което им заповядат да направят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Що не си зададе най-простия въпрос?

    05 Дек 2022 14:51ч.

    Откъде Рюте може да има такава информация, ако не от някой българин? Те се портят един друг в Брюксел. Вижте го кой е той първо на първо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Служебният кабинет готви ответни мерки

    05 Дек 2022 15:43ч.

    Кой ще пръдне на Рютевия? А може би гълъб да го нацвъка?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи