Случаят с бившата фирма на Спецов: Подозира се престъпление, но от собственика клошар

Случаят с бившата фирма на Спецов: Подозира се престъпление, но от собственика клошар

Автори: Самуил Димитров, Цветелина Соколова, mediapool.bg Следвайте "Гласове" в Телеграм

Свързани текстове: Шефът на НАП Румен Спецов прехвърлил фирмата си на рецидивист с четири присъди и 50 дела за кражбa

Проверката за фирмата на Румен Спецов приключи безшумно и безплодно

Спецов за фирмата си с 1,134 млн. задължения: Когато съм имал отношения с тази фирма, тя не е била моя

Шефът на НАП Румен Спецов най-вероятно няма да има проблеми с прокуратурата заради задълженията от 1.5 млн. лв. към бюджета на някогашната му фирма "Гранекс Трейдър". Отговорност за данъчни престъпления може да бъде търсена, но от новия ѝ собственик – малоимотния Данаил Николов, който през 2016 г. купува дружеството от Спецов.

И към момента прокуратурата продължава да води дело за избягване на плащане на данъчни задължения, показа проверка на Mediapool. Обвинения по него не са повдигнати. Дори и това да се случи, няма да са срещу Спецов, който е бил разпитан само като свидетел и е съдействал на разследването.

Няма никакви пари

Скандалът с продадената от Спецов фирма избухна преди две години след публикации на разследващия сайт Bird.bg. Тогава се разбра, че данъчният шеф е продал дела си в дружеството на 13 април 2016 г. Това се е случило няколко седмици след като му е връчен ревизионен доклад от НАП за задължения от 1.5 млн. лв.

Отговорът на НАП и финансовото министерство бе, че Спецов е станал собственик в "Гранекс Трейдър", след като напуска данъчната служба през 2015 г. и продава дела си след година. Установените задължения са за стар период (2014 г.), когато той не е имал нищо общо с дружеството. Любопитното е, че в НАП до 2015 г. Спецов е работил именно в отдела за борба с данъчните измами (РОС).

И до днес задълженията на "Гранекс Трейдър" към бюджета в размер на 1.5 млн. лв. (с лихвите) не са събрани. Mediapool попита данъчните защо. Отговорът е следният:

"Дружеството не извършва дейност, няма обороти, средства в банкови сметки, заети лица, както и не притежава движимо и недвижимо имущество/активи, които да послужат за обезпечаване, респ. принудително събиране на задълженията".

На въпрос дали изобщо се предприемат някаква действия в тази посока, от НАП отговориха, че периодично се проучва дали в имущественото състояние на длъжника са настъпили някакви промени.

"Към момента не е установено имущество/активи, срещу които да се насочи принудително изпълнение", казаха данъчните.

И собственика го няма

Освен, че "Гранекс Трейдър" няма нищо, собственикът ѝ също го няма. Според информация на Mediapool той е търсен, но не е открит на известните адреси.

Преди две години скандалът покрай Спецов бе раздухан от ГЕРБ, които тогава не бяха в "некоалиция" с "Продължаваме Промяната". Депутатите Тома Биков и Александър Иванов отидоха до драгоманското село Ялботина, за да покажат "офиса" на бившата фирмата на данъчния шеф. Оказа се порутена къща от кирпич, скрита в шубраци и храсталаци.

Спецов е назначение на финансовия министър Асен Василев. Поставянето му на шефското място в НАП бе лансирано лично от него и при предишното управление на "Продължаваме Промяната". Василев винаги е омаловажавал скандала около бившата фирма на Спецов, като го е оприличавал на "серия от театрални постановки". Финансовият министър твърди, че Спецов има много добро взаимодействие с чужди служби и е увеличил събираемостта на данъците. В миналия мандат финансовият министър се хвалеше, че е спрял тормозът над дребния бизнес и данъчните са се фокусирали върху едрите данъкоплатци.

Източник: mediapool.bg

 

 

 

 

Коментари

 • Справедливост

  19 Юли 2023 18:05ч.

  Тежко наказание за провинения клошар!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спецата е идеалния шеф на НАП

  19 Юли 2023 18:12ч.

  За да е в пълен унисон с останалите безобразия по периторията на ромоБГ-тата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Политсексолог

  19 Юли 2023 20:24ч.

  Секси е Специалния...в нормална държава щеше да е гей звезда в Пазарджишкият....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  19 Юли 2023 20:59ч.

  Да бе, пробирайте на топло клошаря... да не е ставал собственик ? баси и тоя са го сложили шеф на държавните приходи ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  19 Юли 2023 21:04ч.

  Клошарът да го обявят за издирване чрез Интерпол. На Спецов да му дадат някаква награда за успешен бизнес. Гербаджиите ходили до офиса на клошара да ги призоват за свидетели че офисът съществува и следователно Спецов няма нищо общо със задълженията към НАП.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Боги

  19 Юли 2023 21:24ч.

  Обещавам денонощно да нося тъмни очила. Очите ме болят от изпраните и целите в бяло Спецов, Бокич, про100то Кире, Кокорчо, Лорерчо, Горановчето, и цяла плеяда знайни и незнайни супермени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи