Словашкият парламент гласува вот на недоверие към проукраинското правителство

Словашкият парламент гласува вот на недоверие към проукраинското правителство

Партиите, които имат мнозинство в словашкия парламент и критикуват правителството, че е твърде активно в подкрепа на Украйна и не обръща достатъчно внимание на предизвиканите от това икономически сътресения, гласуваха вот на недоверие със 78 гласа от 150, предаде Ройтерс. На снимката: словашкият премиер Едуард Хегер. Следвайте "Гласове" в Телеграм

Словашкият президент поиска предсрочен вот след падането на правителството

В четвъртък дясноцентристкото правителство на Словакия загуби вота на недоверие, което увеличи политическата нестабилност и може да доведе до предсрочни избори през 2023 г., докато страната от еврозоната се бори с нарастващите цени на енергията и отслабващата си икономика.

Предложението за вот на недоверие, прието от 78 депутати в 150-местния парламент, най-вероятно няма да означава незабавна смяна на правителството, тъй като министър-председателят Едуард Хегер остава в качеството си на служебен министър с ограничени правомощия, докато парламентарните партии и президентът Зузана Чапутова обмислят пътя напред.

Провеждането на избори преди насрочената дата през 2024 г., за което е необходима по-широка подкрепа в парламента, може да повлияе на подкрепата на Словакия за съседна Украйна, особено ако доведе на власт лявата опозиция, която понастоящем води в проучванията на общественото мнение и критикува военната помощ за Киев, коментира световната информационна агенция.

Членката на НАТО Словакия е силен поддръжник на Украйна след нахлуването на Русия, като приема бежанци, които са пресекли общата им граница и предоставя оръжия и друга помощ на Киев.

Президентът Чапутова ще уволни кабинета, но ще го помоли да остане на работа докато назначи нов кабинет.

Тази седмица тя заяви, че в този момент страната се нуждае от стабилно и работещо правителство.

Подкрепата за предсрочни избори през следващата година не беше ясна в четвъртък, а другите варианти включваха съставяне на ново правителство или оставане на Хегер за по-дълъг период.

Управляващата коалиция, в която участват фракции от либерали до християнконсерватори, пое властта през 2020 г., но загуби мнозинството си през септември, когато либертарианската партия SaS напусна след като лидерът ѝ Ричард Сулик многократно влезе в конфликт с шефа на управляващата партия ОЛАНО Игор Матович.

Матович, който изведе ОЛАНО на власт с обещания за борба с корупцията в 5,5-милионната страна, преди това се отказа от премиерския пост в резултат на предишен спор със Сулик, но неговият войнствен стил и честите промени в политиката продължиха да разклащат отношенията в правителството и парламента.

SaS се присъедини към лявата опозиционна партия, за да внесе вота на недоверие, обвинявайки правителството, че не помага на хората да се справят с по-високите цени на енергията.

"От половин година сме свидетели на постоянен хаос и неприемлив стил на управление. Това правителство не заслужава нашето доверие", заяви Сулик от SaS преди гласуването.

Политическият сблъсък попречи да бъде подкрепен бюджетният план на Хегер за 2023 г., който включва разходи за компенсиране на цените на енергията.

Без одобрението на бюджета, централноевропейската държава, чийто дълг е под средните стойности за Европейския съюз и е част от еврозоната, ще започне 2023 г. в предварителна рамка, ограничаваща държавните разходи в момент когато домакинствата и предприятията са изправени пред нарастващи сметки за енергия и хранителни стоки.

Намаляването на покупателната способност се отрази на икономиката, която нарасна с 1,4% на годишна база през третото тримесечие.

Сулик заяви по телевизията, че SaS иска да подкрепи създаването на ново правителство и не подкрепя свикването на предсрочни избори.

Водещата в проучването опозиционна партия "Глас" обаче заяви, че предсрочните избори са единствена възможност.

В петък словашкият президент Зузана Чапутова настоя за предсрочни избори след като уволни правителството след загубен вот на недоверие, задълбочавайки нестабилността на фона на енергийната криза и войната в съседна Украйна.

Чапутова поиска от министър-председателя Едуард Хегер и неговия кабинет да останат на поста си в качеството на служебен министър до сформирането на ново правителство, но тя заяви, че предсрочните избори са по-добрият вариант.

"От реакциите на политическите лидери след вчерашното решение на парламента става ясно, че няма воля за съставяне на ново правителство с парламентарна подкрепа", заяви тя в телевизионно обръщение от кабинета си.

"Затова искам да помоля Вас и другите политически лидери да предприемете всички необходими стъпки, така че най-късно до края на януари да бъдат предприети стъпки, водещи до предсрочни парламентарни избори", каза тя на Хегер.

Централноевропейската страна е изправена пред седмици или месеци на преговори за жизнеспособна управляваща коалиция, точно когато законодателите трябва да договорят бюджета за 2023 г. до края на месеца, за да включат стъпки за подпомагане на домакинствата и фирмите, които се борят с високите сметки за електроенергия.

Без одобрение Словакия ще започне годината с предварителен бюджет, който ограничава правомощията на правителството за разходване на средства.

Хегер заяви, че одобряването на бюджета е основен приоритет.

"Именно на това ще отделим внимание през следващите дни, за да могат хората да имат спокойна Коледа и да влязат в енергийната криза с всички подготвени помощи от 1 януари 2023 г.", каза той на брифинг по телевизията.

Управляващата коалиция, в която има фракции от либерали до християнконсерватори, пое властта през 2020 г., но загуби мнозинството си през септември, когато либертарианската партия SaS се оттегли, след като лидерът ѝ Ричард Сулик неколкократно влезе в конфликт с Игор Матович, ръководител на основната управляваща партия OLANO.

 

Източник: "Ройтерс"

 

 

 

Коментари

  • Циганин

    17 Дек 2022 14:34ч.

    "Тази седмица тя заяви, че в този момент страната се нуждае от стабилно и работещо правителство." - Е много е стабилно след негативен вот. Едни същи лафове в цяла Европа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Духът на времето

    17 Дек 2022 15:30ч.

    Интересно, според свръх умната словашка президентка, в кой момент една страна не се нуждае от стабилно и работещо правителство. Същото се отнася и до местните полит тамагочита в България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Духът на времето

    17 Дек 2022 15:39ч.

    Погледнете снимката на словака, да ви прилича случайно на зеленясалия укрофюрер. Тия сякаш в една лаборатория ги произвеждат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • trassporter

    17 Дек 2022 19:14ч.

    А президентката?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно !

    18 Дек 2022 3:45ч.

    Името на лабораторията е “Отзаде”

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи