След скандал на първо четене: Службата за охрана няма да пази Борисов и Гешев

След скандал на първо четене: Службата за охрана няма да пази Борисов и Гешев
След продължили два поредни дни скандали в парламента заради кворум и неясно гласуване в четвъртък, след председателски съвет и множество спорове по процедурите и правилника председателят на Народното събрание Ива Митева обяви, че гласуването е легитимно и с него са приети на първо четене промените в Закона за Националната служба за охрана (НСО), предложени от "Има такъв народ". Решението бе оспорено веднага от депутати от ГЕРБ, които се противопоставиха с мотива, че то е еднолично, а Митева припомни, че има възможност да бъде атакувано пред Конституционния съд.

 

Със законопроекта се предвижда ограничаване кръга на лицата от различните власти да ползват охрана и специализиран транспорт от НСО. На практика, ако промените бъдат гласувани и на второ четене, без охрана и транспорт ще останат бившият премиер Бойко Борисов, главният прокурор Иван Гешев, бившият председател на Народното събрание Цвета Караянчева, министрите и служители от администрацията на президента и други.

 


До скандала и споровете тази сутрин се стигна след напрежение и хаос, започнали още в четвъртък, когато председателстващ заседанието бе Росица Кирова от ГЕРБ. По време на обсъждането и дебата парламентарната група на ГЕРБ напусна залата в знак на несъгласие с предложенията като за гласуването остана единствено Десислава Атанасова. Парламентарната група на БСП също отсъства, а от ДПС в залата по време на гласуването бе единствено Хамид Хамид.

 


Така се стигна до липсата на кворум и спорове колко депутати са нужни за приемането на решение според новия правилник на парламента. Поименна проверка установи, че в пленарната зала присъстват 125 депутати. 23-ма от тях обаче не се включиха в гласуването и така 101 подкрепиха промените, а един се въздържа. Кирова обяви, че законопроектът не е приет, тъй като не са събрани 121 гласа "за" и закри заседанието.



Тази сутрин напрежението продължи. В началото на заседанието на Народното събрание, след председателски съвет, Митева предложи гласуването на законопроектите да бъде включено в днешния дневен ред, тъй като вчерашното е било нищожно. Депутати от ДПС и ГЕРБ заявиха, че и дебатът по темата ще се окаже нищожен и би трябвало да се проведе наново, след което да има ново гласуване следващата седмица. Това доведе до "въртележка" от процедури по начина на водене, до спорове и размяна на реплики между депутатите от "Има такъв народ" и ГЕРБ.

 


Татяна Дончева предложи на Ива Митева да подпише вчерашното решение така, както намери за добре и както й диктуват съвестта и професионалните познания. "Или прилагате правилника, за да се възстанови парламентаризма за закона, който и да е законът, ще се гласува поне от 121 души, а няма да приемаме закони с 61. По процедурните въпроси по удължаване на дневен ред, по вкарване и изкарване на точки може и да има друго, защото в Конституцията не се засяга", призова Дончева.

 


След два председателски съвета, свикани от Ива Митева, тя обяви, че законопроектът на "Има такъв народ" е бил приет на първо четене в четвъртък.© Цветелина Белутова, Капитал
След два председателски съвета, свикани от Ива Митева, тя обяви, че законопроектът на "Има такъв народ" е бил приет на първо четене в четвъртък.

 


След час спорове Митева обяви 30 минути почивка и свика втори Председателски съвет на Народното събрание, а след него обяви, че законопроектът на "Има такъв народ" за промени в закона за НСО е минал на първо четене вчера, тъй като при гласуването е имало кворум. Десислава Атанасова от ГЕРБ поиска думата и настоя за отмяна на решението, което нарече еднолично, а Митева обяви, че то може да бъде атакувано по друг ред - пред Конституционния съд.

 


"Аз съм убеден, че съзнавате какво правите, но под диктовката и пресата на вашата парламентарна група променяте мнението и позицията си. Ако искахте вчера да минат двата законопроекта, можехте да влезете в залата, когато тези въпроси бяха повдигнати, въпреки че сте били в среща. Какво ще стане, като минем на второ гласуване на държавния бюджет? Това се случва, когато няма ясно мнозинство. Тежко и горко на тази държава!", коментира Александър Ненков от ГЕРБ.

 


"Малките парламенти винаги са имали за модел Народното събрание. В момента то не е пример а подражание. Все пак успяхме да издадем своя правилник в книжно тяло, но не и да го научим. И най-малкият провинциален общински съвет изглежда по-смислен", коментира от своя страна и Димитър Николов.

 


"Вече час и половина загубихме парламентарно време да спорим за една безумна процедура. Още вчера следобед се продължи заседанието с ясното съзнание, че ще се стигне дотук. Между двете гласувания вие казахте, че упълномощавате Виктория Василева. Вярно ли е, или не е, или Балабанов е излъгал от парламентарната трибуна?", попита Христо Гаджев.

 


Ива Митева обясни, че действително е била в официална среща, когато са й докладвали за хаоса в пленарна зала, заради което е упълномощила Виктория Василева да поеме председателстването на заседанието и допълни, че гостът е бил втрещен от това, което се случва в пленарна зала и в Народното събрание. Обяснението на Митева доведе до нови въпроси и нова атака от страна на ГЕРБ - легитимно ли е гласуването, след като заседанието не е било водено от упълномощената Виктория Василева, а от Росица Кирова.

 


"Не можете да смятате до 240. Щяхте да правите правителство с 65 депутати. Твърдите, че имате мнозинство, но и вие не знаете какво е то. Кои сте вие? Ще видите какво ще се случи като дойде обсъждането на държавния бюджет. Не ви дължим кворум, не ви дължим подкрепа. Обидихте ни и напуснахме залата", продължи с темата Тома Биков, въпреки призивите обсъждането да спре и да се продължи по дневния ред.

 


Маноил Манев също взе думата, като посочи, че споровете и хаосът, както и последвалото решение не са в резултат на незнание и неможене да смятат или непознаване на правилника. Това, по думите му, е добре планиран акт, защото всички са знаели няколко дни по-рано, че депутатите на БСП няма да са в зала.

 


Димитър Делчев от "Изправи се БГ! Ние идваме" коментира, че ролята на Народното събрание е да взема решения, а на кварталните кръчми и селските мегдани е да коментират тези решения. "Това, че продължаваме да коментираме решение, което вие обявихте за взето, ни превръща в селски мегдан. ГЕРБ показаха какво ще правят оттук нататък, ако сме милозливи и отстъпчиви с актуализацията на бюджета ще стане същото", допълни Делчев.

 


За да бъде взето окончателно решението за ограничаване кръга на хората, които се охраняват от НСО, е нужно законопроектът да бъде обсъден на второ четене в комисия, а след това да се подложи на второ обсъждане и гласуване в пленарна зала.

 

 

 

Източник: dnevnik.bg

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • кирето

    03 Sep 2021 15:09ч.

    Поредната победа на протестърите :))))))))))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Импийчмънт за Радев!

    03 Sep 2021 15:17ч.

    Тая победа за протестърските шайки е пирова.В менгемето на герб от една страна и партията на Кирчо КЕКС/Кирил, Единство, Канада, Самальот/ почва обратното броене на тия скакалци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Комодор

    03 Sep 2021 15:21ч.

    Доживях. Важното е Борисов и Гешев да останат без охрана и да ходят боси...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хамалин

    03 Sep 2021 15:26ч.

    мутритИ здавът бъгажъ!: "евъларкъ" както е пу техниъ речникъ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нема да повтарям!

    03 Sep 2021 15:46ч.

    Тоя закон няма да мине, понеже е ясно защо изобщо е създаден! Гешев да бъде сплашен, а Борисов да спре да обикаля села и паланки с охрана на НСО! На краставичар краставици ще продават чалгари и протестъри! Някой искал да убива Митева! Е това вече е извратено! Тя показа юридически познания под нулата и окепази цял факултет в СУ, ама едва ли е за това! Злобна, грозновата, ходи като клошарка и ужасно зависима! Като гледам заплахата може да идва само от Славчо, особено ако е надрусан!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Елена Гунчева Който може да мисли!

    03 Sep 2021 15:56ч.

    "Уважаеми колеги от „партиите на протеста“, Вие отказахте да направим мнозинство, което да смени главния прокурор Гешев, а сега търсите мнозинство, което да смени охраната му. Ето на това му се казва „реформа по протестърски“. Спомням си края на 45-то Народно събрание, спомням си как от трибуната ви призовахме да гласуваме на второ четене преизчисляването на пенсиите, за да остане с нещо добро то в историята. Тогава отказахте."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • BIG5 ЦИТАТИ Румен Петков: В парламента се очерта група от слуги на Гешев

    03 Sep 2021 16:03ч.

    „Твърдя, че нашата парламентарна група (бел.ред.- БСП за България) направи всичко възможно за реализация на мандата. От другите политически сили какво видяхме? Няма съмнение, че ГЕРБ са заинтересовани от ускоряване на изборния процес. ДПС са в обичайното си положение. Тях не ги интересува кога ще са изборите. Очерта се една група слуги на г-н Иван Гешев. Сега влизаме в следващите два месеца, в които Христо Иванов отново ще се бори с главния прокурор, отново ще реформира съдебната система, Мая Манолова отново ще сваля цените на тока и водата, като минат изборите Гешев иде в парламента, Христо Иванов ще е в командировка. Цените на тока и парното, ако зависи от Мая Манолова, ще продължават да растат“, коментира Петков. Той подчерта, че е могло да се направи план от няколко точки: „Първата – закриване на Специализирания съд и прокуратура, второ преместване на Бюрото за защита на свидетелите там, където му е мястото. Трето, приемане на Плана за възстановяване. Четвърто, приемане на бюджет 2022. Не знам дали си даваме сметка, че няма кой да гледа бюджет 2022 сега вече. Какво правим бюджета с 2022 – ще го приемем догодина март месец?. На следващо място актуализиране на ангажиментите свързани със Зелената сделка“, заяви Румен Петков. Той коментира и темата с охраната на главния прокурор: „Господин Гешев, колко човека е личната ви охрана, от какво е продиктувана? Аз твърдя, че са 30. Искам да излезе някой да ме опровергае. Усилията на това Народно събрание се свиха до стремежа да бъде унищожена НСО и от стремежа да бъде запазен Гешев с всичките му подчинени звена и институции“, каза още Румен Петков.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    03 Sep 2021 16:19ч.

    че кои ги заплашва та нсо да ги варди те са бизнесмени имат пари да си плащат ако ги заплашва нещо

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    03 Sep 2021 16:44ч.

    Лидерът на най-голямата партия, която лишава от охрана други лидери и шефове на институции, ходи с охрана, която си плаща сам, по причина, че има средства в офшорките си, които не знаем откъде са дошли, нито дали плаща данъци за тях. Какъв е извода, че политическото бъдеще е на офшорни олигарси или други някакви. Т.е. тези анархисти от ИТН пречат на нормалното функциониране на държавата и пречат на обществото да има по-бедни политици или такива, които не се ползват с олигархична подкрепа. Ето, това е типичния подход на тези хора, те унищожават държавата, която е единствената опора на НАРОДА, а оставяйки народа без държава, вътре в него започват да дебелеят некорнтролируемо и да преяждат с власт само и единствено олигарсите. Олигарсите си назначават политици, те си гласуват закони, те са от народа и всичко това го минават като гражданско управление и бунт на „народа“ против лошите политици. Обаче техните политици защитават само користните им интереси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Срвтан Йосич

    03 Sep 2021 16:54ч.

    Е и на моята улица ИЗГРЯ слънцето !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • динката

    03 Sep 2021 17:06ч.

    Свалянето на охраната на Боко и Гешев може да радва само крайни дебили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • observer

    03 Sep 2021 17:09ч.

    Това, може би, беше единственото, от което се нуждаеше и за което си мечтаеше българският народ. Днес можем с увереност да кажем, че именно затова избрахме народните си избраници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    03 Sep 2021 17:19ч.

    на 03.09.2021 в 17:09 Българският народ иска някой да заплашва или да нарани политиците му, така ли? Защото не може да схване, че са неговите политици?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    03 Sep 2021 18:29ч.

    Браво бе умници! Пак счупихте тъпомера! Сега като смените главния прокурор ще трябва отново да приемете нов закон с който да му върнете охраната, а до тогава давате зелена светлина на Черепа да свърши вашата работа, че на вас не ви стигна пипето, как да го направите. Аз не знам друга държава в света главния прокурор да е оставен на милостта на организираната престъпност. Явно ние вече не сме държава!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Македонец

    03 Sep 2021 18:49ч.

    Ха ха какви коментари само Не се косете толкова за вашите идоли При такива фенове идете и лично охранявайте Бойко Гешев и Цвета Караянчева .Даже може и лично да им плащате и колите .Няма такава ориенталска държава и такъв народ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Въпрос

    03 Sep 2021 20:22ч.

    А НСО продължава ли да охранява Доган?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи