След ново гласуване: За всички избори ще има и машини, и хартия

След ново гласуване: За всички избори ще има и машини, и хартия

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Депутатите прегласуваха и отхвърлиха на второ четене предложението на ДПС да се гласува само с хартиени бюлетини, вероятно от местните избори. Преди това парламентът отхвърли и предложението на ДПС за въвеждане на оптични устройства за сканиране, с които да се броят гласовете.

Предложението за изцяло хартиен вот беше отхвърлено при прегласуването с 43 гласа "за", 88 "против" и 25 "въздържал се".  От "Продължаваме Промяната" и от "Демократична България" не бяха в залата. "За" бяха депутатите от ДПС и "Български възход", против предложението гласуваха депутатите от "БСП за България" и ГЕРБ-СДС, а от "Възраждане" се въздържаха.

Остава гласуваната по-рано възможност за избор дали да се гласува с хартия или с машина. След отхвърлянето на изцяло хартиения вот Мустафа Карадайъ каза, че са паднали маските на онези, които са твърдели, че продължават някаква промяна. Тях ги няма съзнателно тук, в залата, за да не минат машините, които предложихме от ДПС, каза Карадайъ. Видя се кой е за честни и прозрачни избори, коментира лидерът на Движението. По думите му тези, които "избягаха като мишки", избират венецуелската плутокрация вместо американската демокрация.

"Машинното гласуване беше убито. Тези 80 млн. лв. за машини за гласуване ще бъдат изхвърлени", обяви Асен Василев на съвместен брифинг на ПП и ДБ в Народното събрание.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов пък определи случилото се в зала като "качамак" и "пълна аматьорщина". Той допусна още "целенасочено създаване на хаос на местните избори".

По-късно председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че все пак залата може да реши да не въвежда скенери за гласуване, с което спорното предложение на ДПС за премахване на машините може да отпадне. Тя добави, че има решение на Конституционния съд, според което, когато Народното събрание гласува противоречащи си текстове, то депутатите могат да се върнат и да прегласуват предложенията.

Божидар Божанов от "Демократична България" обяви, че преди въвеждането на такава значителна промяна в начина на гласуване са нужни експеримент, преходен период и обществено обсъждане за ползите и рисковете.

Александър Николов от "Български възход" пък се скара на ПП и ДБ, които искат обсъждане, но напускат зала. Искрен Митев от "Продължаваме промяната" обяви, че с предложението на ДПС машините за гласуване ще трябва да се гласуват, а на изборите ще има само "броячки".

 

Източници: dnes.dir.bg, dnevnik.bg, БТА

 

 

 

 

Коментари

  • Я ги премахнете съвсем тези избори. Направо от Козяк да казват процентите и толкоз

    01 Дек 2022 20:07ч.

    Няма нужда да се правим, че е иначе. Няма нужда и да си търкаме подметките до избирателните секции

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • желен Чорап от нато

    01 Дек 2022 20:24ч.

    Във булгаристан са основно са останали старци, бабички и полуграмотни индивиди от малцинствата.Българите /около3 милиона/ които могара да натиснат 2 копчета на екрана на компютъра се изнесоха в чужбина последните 33 години. ПРАВИЛНО решение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вие хубаво сте се изнесли, браво. Сега ако спрете и да ни досаждате и да ни занимавате със себе си, цена няма да имате

    01 Дек 2022 20:35ч.

    Българи има в България. В чужбина има чужденци. Еничари не ни трябват тук.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аман

    02 Дек 2022 4:34ч.

    От емигрета - обслужващ персонал в тугина, избиващи комплекси по БГ форуми с разливане на "акъл". Прочее във Вашата тугина с машини ли се гласува?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алексий Слав

    01 Дек 2022 20:37ч.

    да асенчо, машинното гласуване трябва да бъде убито, и ти + кирето требва да си замивате от където сте дошли

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    01 Дек 2022 20:51ч.

    Изхвърлете и машини и хартия. С тояги е най-добре да се гласува. И активността на гласоподавателите ще се вдигне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Касандра от Сусурлево

    02 Дек 2022 0:01ч.

    Преди малко един от протестиращите каза, че той е гласувал и с хартия, и с машина, но забелязал, че откакто се гласува с машини в парламента влизали по-малко от тези, които не са му симпатични! Да запомним това паважно откровение, понеже то казва всичко за гласуването и за лилавите умнокрасавци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сканирането на бюлетините е много по-сигурно

    02 Дек 2022 4:38ч.

    В сравнение с врътките на Най-големия Лъжец в историята на Нова България, по съвместителство Продавач на Кодове, който с лъжите си заби в земята даже Боку от Банкя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Едно е ясно

    02 Дек 2022 7:01ч.

    В ромските махали празнуват. Пак ще има по 50 кинта за изборите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • е, че те и снощи захлебиха

    02 Дек 2022 8:24ч.

    На т.н. протест!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иде ми

    02 Дек 2022 7:27ч.

    Да вляза в "стаичката" и да си пусна гласа,ама като героя на Чудомир с едно "Ауууу","Убряяя","Рррът" ,или нещо подобно,ама ще ме отведат някои здрави момчета.От перото на Алека :"На маймуни ни направихте бе!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • музикант ценител

    02 Дек 2022 8:22ч.

    Имаше готини фалцети в акомпанимент на потропвания по трибуната в изпълнение на Киро кода и Асенка. Красиви гласове, достойни за "Мадам Бътерфлай"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Преоблакъл се Илия...

    02 Дек 2022 8:43ч.

    И защо няма да се сканират хартиените бюлетини?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи