След лобистки натиск депутатите развързаха ръцете на фирмите за бързи кредити

След лобистки натиск депутатите развързаха ръцете на фирмите за бързи кредити
Депутатите развързаха ръцете на фирмите за бързи кредити да търсят от клиентите си огромни неустойки. Предложението за законовата промяна е на отцепилия се от БСП депутат Спас Панчев и е внесено между първо и второ четене в преходните и заключителните разпоредби на Закона за ДДС, където са вкарани промени в още дузина други закони. Към него няма приложени мотиви и изненадващо управляващото мнозинство - ГЕРБ и Обединени патриоти, го подкрепиха, въпреки че по правило отхвърлят почти всяко предложение на опозицията. Промяната бе гласувана в четвъртък в пленарна зала ан блок с още няколко параграфа с промени в напълно различни закони, без никакви дебати.

 

При окончателното приемане в четвъртък на пакета данъчни промени за догодина народните представители гласуваха промяна и в Закона за потребителския кредит, която позволява неустойката при неизпълнение на задължения по договор за заем от фирма за бързи кредити, да може да достига до двойния размер на главницата, без това да се счита за прекомерни разходи.

Досега законът определяше подобни неустойки за прекомерни и накърняващи добрите нрави и те автоматически падаха в съда, когато се стигне до дело.

Новият текст в Закона за потребителския кредит означава, че ако сключилият договор за 1000 лв. не изпълни условието по него в тридневен срок да представи поръчител, ще му се начислят допълнително до 2000 лв. разходи за неизпълнение. И съдът няма да може да обяви подобна клауза в договора за неравноправна и оттам нищожна.

 

Цялата статия можете да прочетете в "Сега"

 

Коментари

  • Ашколсун!

    20 Ное 2020 16:33ч.

    Ма верно у нас се установи ДИВ капитализъм. С какви европейски ценности, с какви социална държава ни баламосват... Тежки да се бяхме продължили да 'се мъчим' при СоциализЪма...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • това означава

    20 Ное 2020 17:13ч.

    че трябва да се взима по една картечница и всички в парламента,като се стреля на месо

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лобистите и изпълнителната власт

    20 Ное 2020 17:57ч.

    са като ръчичка в удобна ръкавичка. Едните локдаун-ваха държавате още през март 2020 и (единствени в ЕС!!!!!) не отпуснаха временна помощ нито на дребния и среден бизнес, нито на хората, които си загубиха работа и заплатата, "уредиха" всички с облегчен достъп до потребителски заеми, а сега въвеждат и този чутовен закон за заемите: взимаш 1000, връщаш 1000 + 2000 + кой знае колко лихви... Другите - измислят нови "фатки" за бързо забогатяване. България съвсем заприлича на бандитска държава! Само погледнете каква е бройката на частните съдебни изпълнители. И този закон е толкова свързан с правото и справедливостта колкото ЧСИ! Това го няма дори в капитълизЪма! Там уважаващите себе си банкови институции не се занимават с кокошкарско плячкосване. Единствено съвсем долнопробни и презирани от всички "бизнеси за бързи кредити", до каквито никой нормален човек не прибягва... Камо ли такива ЗАКОНИ да се обсъждат и приемат в парламентите! Представяте ли си френският или английският парламенти да гласуват такъв "закон"!!! Аз не мога да си представя такава гавра с нормалния гражданин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С предателите е така

    20 Ное 2020 18:50ч.

    Тоя боклук, направи същото и с правилата за 5 G. Шибан случайно попаднал"" зидар".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи