Си Цзинпин бе преизбран за лидер на Китайската комунистическа партия за безпрецедентен трети мандат

Си Цзинпин бе преизбран за лидер на Китайската комунистическа партия за безпрецедентен трети мандат

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Китайският президент Си Цзинпин бе преизбран днес за генерален секретар на управляващата комунистическа партия за трети петгодишен мандат, съобщи държавната информационна агенция Синхуа. Това му проправя пътя към безпрецедентен трети мандат и като президент на Китай - пост, на който се очаква да бъде преизбран от парламента през март догодина, отбелязва Франс прес. Конгресът заздрави хватката на Си върху властта, отбелязва агенцията.

69-годишният Си бе преизбран за генерален секретар на Китайската комунистическа партия (ККП) с тайно гласуване на нейния Централен комитет (ЦК). Това стана на първия пленум на новия ЦК, избран вчера в края на 20-ия конгрес на ККП.

Китайският президент бе преизбран от ЦК и ККП и начело на въоръжените сили на страната. Той получи нов мандат като председател на Централната военна комисия на Китайската комунистическа партия.

На пленума бе избрано също новото Политбюро на ЦК на ККП, което се състои от 24 души. Сред тях не е нито една жена, за първи път от 25 години, отбелязва АФП. Сун Чунлан, която досега бе единствената жена в Политбюро, се оттегли.

Избран бе и новият, седемчленен състав на Постоянен комитет (ПК) на Политбюро. Китайският президент включи няколко свои съюзници в ПК, който на практика е на върха на властовата структура в страната.

Освен Си Цзинпин, в новия състав на Постоянния комитет на Политбюро личат имената на партийния секретар на Шанхай Ли Цян, личния секретар на китайския президент Дин Сюесян и партийния секретар на южната провинция Гуандун Ли Си. Останалите трима членове на ключовия властови орган, който определя политиката на Китайската народна република, са секретарят на ЦК на ККП Ван Хунин, партийният секретар на столицата Пекин Цай Ци и Чжао Лъцзи, секретарят на Централната комисия за проверка на дисциплината - висшия партиен орган за борба с корупцията.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Ами сега? Сибир? Ко шъ прайм? Няма ли да "отваряме" сибирски фронт на Русия?!

    23 Окт 2022 9:25ч.

    Ко ше праят китайците, защо така?!!! Ние имахме други планове и блянове!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    23 Окт 2022 9:27ч.

    една задача от пъзела е решена. Си успя да изрине про-американските агенти от Полтбюро и Партията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Успя да утвърди

    23 Окт 2022 10:43ч.

    Едноличната си власт, ама при вас комунетата това минава като война с империализъма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ПФУУУ

    23 Окт 2022 11:08ч.

    А при вас тъпаците, всяка тъпотия минава за демокрация! Аман от идиоти!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лоши новини за американската глобална диктатура

    23 Окт 2022 11:11ч.

    деди, още ли се утешаваш с комунизма?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Конгресът е променил и устава на Китайската комунистическа партия. Вече се допуска в нея да членуват андроиди. Единственото предварително условия е те са да произведени в Китай и да са с операционна система 锤子和镰刀 ("Сърп и чук", версия поне 11.2).

    23 Окт 2022 11:02ч.

    Това е първият в света опит да се дадат плитически права на роботите. Апропо, андроди помагаха за провеждане на конгреса. Двама от тях, Лю Бо и Ван Цзи, станаха популярни от видеото, в което те извеждат от залата Ху Цзинтао. Лю Бо и Ван Цзи са произведени от фабриката в Гуанджоу и са завършили Далянското полувисши медицинско училище за партийни санитаи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    23 Окт 2022 11:07ч.

    сащ се провалиха в опититеси да свалят Си! Време е и да си платят за всички злини, които сториха на човечеството!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи