Швеция планира да прекрати разследването за взривяването на "Северен поток"

Швеция планира да прекрати разследването за взривяването на "Северен поток"

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Швеция планира да прекрати разследването на експлозиите от 2022 г., повредили газопроводите "Северен поток" между Русия и Германия, които минаваха по дъното на Балтийско море, след като очевидно не е успяла да идентифицира заподозрян, съобщиха няколко германски медии, предаде БТА.

Според изданията "Зюддойче чцайтунг" и "Цайт", както и телевизиите Ен Де Ер и Ве Де Ер, водещият разследването шведски прокурор скоро ще обяви прекратяване на разследването.

"Утре ще взема решение и какво ще бъде това решение не мога да ви кажа сега", заяви днес шведският прокурор Матс Люнгквист пред Ройтерс, като отказа да даде повече подробности.

"Това се координира по различни причини и не мога да кажа повече сега."

Тъй като взривовете са станали в изключителните икономически зони на Швеция и Дания, двете страни водят разследване заедно с Германия. Приключването на шведското разследване няма да окаже влияние върху производството в Германия, се казва в съобщенията на медиите.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков днес заяви, че Москва неведнъж е искала подробности от западното разследване на взривовете на подводния газопровод "Северен поток", но досега не нищо не е споделено с Москва.

Струващите милиарди долари газопроводи "Северен поток", по които се пренасяше руски газ за Германия под Балтийско море, бяха разрушени в шведски и датски води, при което се освободиха огромни количества метан във въздуха, припомня Ройтерс. Датската полиция съобщи, че тръбопроводите са пострадали от мощни експлозии, а шведските следователи потвърдиха, че на място са открити следи от взривни вещества, които категорично показват, че става дума за саботаж.

Експлозиите в двата руски газопровода за износ на газ за Европа - "Северен поток" и "Северен поток 2" - станаха на 26 септември 2022 г. Германия, Дания и Швеция не изключват възможността за целенасочен саботаж. Nord Stream AG, операторът на "Северен поток", съобщи, че повредите по тръбопроводите са безпрецедентни и че е невъзможно да се оцени срокът за ремонт. Руската главна прокуратура образува дело за акт на международен тероризъм.

Според версията на американския журналист Сиймур Хърш взривните вещества под газопроводите са били заложени от водолази на ВМС на САЩ по време на учението на НАТО Baltops 2022, а норвежците са ги взривили три месеца по-късно. Президентът Джо Байдън е решил да саботира газопроводите след повече от девет месеца тайни обсъждания с екипа си по национална сигурност. Той се опасявал, че Германия, която получава газ от Русия по газопровода "Северен поток", няма да иска да участва във военната помощ за Украйна. Вашингтон отрича тези обвинения.

Освен това западните медии писаха, че зад терористичната атака може да стои Украйна. Така, според The Washington Post, операцията е била координирана от полковника от ВСУ Роман Червински. Офицерът се е подчинявал на заповедите на по-високопоставени киевски служители, които от своя страна са били ръководени от главнокомандващия Валерий Залужний.

The Wall Street Journal също така съобщи, че полска компания може да е замесена в атаките срещу "Северен поток". Според статията германските следователи проучват доказателства, че Полша е била използвана като оперативна база за атаките срещу "Северен поток". Според разследването източноевропейската страна е била център на логистиката и финансирането на атаките през септември миналата година.

Германското издание "Шпигел" назовава модела и курса на яхтата "Андромеда", за която се смята, че е била използвана при подготовката на атаката.

На свой ред германският вестник "Зюддойче цайтунг" публикува собствено разследване, проведено съвместно с други германски и европейски средства за масова информация, в което се излага версията за най-малко двама украинци, участвали във взривовете на "Норд стрийт". Според медията "Андромеда" е била наета от "Феерия Лвова" - дружество, основано във Варшава през 2016 г. и регистрирано на двама украинци. В същото време внезапно през 2020 г. по сметката на тази фирма са постъпили 2,8 млн. евро. Отбелязва се, че някои членове на групата, които може да са замесени в саботажа, са представили на собственика на Andromeda фалшиви български и румънски паспорти.

Източници: РИА Новости, "Труд"

 

 

Коментари

  • Къде и какво ли ще заложат

    06 Фев 2024 18:22ч.

    При следващото учение на НАТО американците

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    06 Фев 2024 19:14ч.

    Разбрали са, че не могат да съдят Байдън поради деменция и идиотизъм !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Гарван гарвану око не вади"

    06 Фев 2024 19:50ч.

    Вековна мъдрост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    06 Фев 2024 18:41ч.

    Взривяването на критична инфраструктура си е нападение. Но поне в БИ е ясно кой-примерно Израел атакува ядрена програма на Иран, Ирак...тук , в наблюдавано от милион спътника, системи за борба с руски подводници, контрол на трафика в един от най-натоварените райони за корабоплаване, дето скарида да пръдне и имаш доклад от НАТО, пет министерства, три агенции и седем НПО-та....нищо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    06 Фев 2024 18:41ч.

    "взривовете са станали в изключителните икономически зони на Швеция и Дания" -- да не би да се окажат тия тарикати платци на пропуснати ползи? сам съни дей...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кочан с фактури

    06 Фев 2024 18:51ч.

    Някога световният империализъм и четирите сезона на времето бяха виновни за всичко. След дълбок и мъчителен размисъл фрау Урсула потвърди истинноста на тази максима, с незначителни изменения в понятийния апарат. Щатният виновник - времето гордо си остана на мястото. Просто вече е кръстено "климатичните промени". Някогашният империализъм драстично еволюира до глобалистичен, неолиберален комунизъм от нов тип, а съветският реален социализъм деградира до неоколониализъм. Излеза накрая, че фрау Урсула е права и като игнорираме безсъдържателната фонетика, за всичко са виновни руснаците и четирите годишни времена, поради което шведските разследващи напъни са напълно излишни! Кръгът беше затворен. Затворете и случая! Обаче, по стара извечна традиция, рано или късно руснаците винаги се връщат и си искат своето! Много съм любопитен, на кого ще откъснат фактура от кочана някой ден?! Когато така или иначе ще се наложи да платиш, по-добре да стане срещу фактура! Има и друг начин, по неприятен от гледна точка на отчетността, счетоводството и анализа - да ти пуснат дебитно авизо и да направят без коментари някакво прихващане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • без имена

    06 Фев 2024 18:53ч.

    Много жалко, че прекратяват. Все се надявах, че ще намерят някой руски паспорт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хаха

    06 Фев 2024 19:12ч.

    Все още не са в САДО, но са вече правоверни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • baba Pena

    06 Фев 2024 19:42ч.

    Интересно е кой е застраховател на 2та газопровода. И дали е готов да изплати огромни пари, без да направи собствено разследване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    06 Фев 2024 19:49ч.

    Северен 2 май остана без заради санкциите, Северен 1 му подновиха застраховката през Алианц. Май германците искат газ, а това значи и застраховка.То и кюмюра копаят, ама срамежливо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    06 Фев 2024 20:00ч.

    Е, на туй му се вика "капацитет". Също като на нашите форумни друзья - Ивовци, АсенГеновци, минджевци, еднакво видни от всички страни и вся остальная группа "полезных идиотов"...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи