"Вашингтон пост": Администрацията на Байдън е знаела за украински планове за саботаж на "Северен поток"

"Вашингтон пост": Администрацията на Байдън е знаела за украински планове за саботаж на "Северен поток"

Администрацията на американския президент Джо Байдън е знаела за украински планове за саботаж на газопровода "Северен поток" три месеца преди взривяването му, пише в. "Вашингтон пост".

Плановете, за които американското ръководство е научило от близък съюзник, са предвиждали използването на малък екип от гмуркачи, докладващи пряко на главнокомандващия на украинските въоръжени сили. Подробности за плана са били получени от европейска разузнавателна служба и споделени с ЦРУ през юни 2022 г., според изданието.

Европейските разузнавателни данни са били споделени в чата на приложението Дискорд, като се предполага, че източникът е Джак Тейшейра, арестуваният от агенти на ФБР бивш гвардеец на американската Национална гвардия. Американското издание е получило копие от тях от един от онлайн-приятелите му.

Предполагаемият разузнавателен доклад е получен от лице в Украйна. Получената от него информация не може да бъде потвърдена, но през юни ЦРУ е споделило доклада с Германия и други европейски страни, според пожелали анонимност източници.

Изключително конкретните детайли, включващи броя на извършителите и методите им, показват, че в продължение на близо година западните съюзници са имали основание да подозират Киев в саботаж. През последните месеци германските разследващи органи откриха подробности около експлозията, които поразително приличат на това, което според европейските служби е планирала Украйна, отбелязва в. "Вашингтон пост". Вестникът е приел да не разкрива името на европейската държава, както и някои аспекти на предполагаемия план по искане на правителствени служители, които заявиха, че разкриването на информацията би застрашило източници и операции.

Длъжностни лица от няколко държави обаче са потвърдили, че обобщението на разузнавателната информация, публикувано в Дискорд, отговаря на това, което европейската служба е съобщила на ЦРУ.

Засега няма коментар от Киев, Белия дом и ЦРУ.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Su38

  07 Юни 2023 12:21ч.

  Няма коментар. Няма и да има...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Администрацията на Байдън е знаела за украински планове за саботаж на "Северен поток"

  07 Юни 2023 12:40ч.

  НЕ, администрацията на Байдън е ПОРЪЧАЛА саботажa на "Северен поток". и то публично, експлицитно, лично от Байдън. Тайно ЦРУ е изготвило плана.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Интернет-портал Grayzone: У места взрывов «Северных потоков» обнаружен ботинок боевых дайверов

  07 Юни 2023 12:41ч.

  Grayzone обнаружил у места взрывов «Северных потоков» ботинок, как у дайверов ВМС США и Украины Интернет-портал Grayzone заявил о необычной находке у места взрывов «Северных потоков», речь идет об обнаруженном ботинке определенной модели, которую обычно носят дайверы ВМС США и Украины. Ботинок мог быть потерян владельцем во время установки бомб. Репортер портала сообщил, что 24 мая 2023 года он на лодке отправился к месту

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи