Швейцария организира референдум за забрана на хомофобията

Швейцария организира референдум за забрана на хомофобията
Жителите на Швейцария ще гласуват днес, за да решат дали да подкрепят мярка, която би направила незаконна дискриминацията на хората въз основа на тяхната сексуална ориентация. Социологическите проучвания показват солидна подкрепа за т.нар. закон за „антихомофобия“, но противниците събраха достатъчно подписи в петиция, за да поставят въпроса на публично гласуване. В Швейцария се провеждат редовни референдуми, които дават пряка дума на избирателите при разработването на дадена политика. Референдумът пита избирателите дали подкрепят законова промяна, която бе приета в парламента през декември 2018 г. за засилване на наказателните и военните правни норми срещу разпалване на омраза и дискриминация на основата на сексуалната ориентация. Противниците на тези усилия настояват, че подобни действия нарушават правото на свобода на мнението.

 

Мерките, които се разширяват по отношение на съществуващите закони, забраняващи расова дискриминация, биха направили незаконно публичното отричане, дискриминация или разпалване на омраза към хората въз основа на тяхната сексуална ориентация.

 

Например, операторите на ресторанти, кина и обществени съоръжения, като плувни басейни, няма да могат да дискриминират никого въз основа на сексуалната му ориентация, ако мярката премине.

 

Привържениците на малка политическа партия, която твърди, че защитава християнски ценности и стои зад петицията, твърдят, че усилията на парламента биха били „убийство на свободата“ и че защитите срещу дискриминация вече са залегнали в швейцарското законодателство.

 

Поддръжниците на парламентарните стъпки казват, че са необходими подобрения на швейцарските антирасистки закони и те няма да попречат на легитимния обществен дебат – стига да не се отклонява в посока на разпалването на омразата или дискриминацията.

 

Зелените, левите и центристките партии подкрепят засилените мерки, докато популистката, крайнодясна Народна партия на Швейцария – най-голямата единична фракция в парламента – им се противопоставя.

 

Резултатите се очакват около обяд в неделя, след приключване на гласуването. Повечето избиратели вече са пуснали бюлетините си по пощата.

 

Източник: "Труд"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Да направят нещо срещу разпалването на войните

  09 Фев 2020 9:16ч.

  Абсолютни шматки! Затова Швейцария отвори врати за млади кадри да и работят, защото вече не може да се самопроизвежда. Както и цяла западна Европа де.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • скука

  09 Фев 2020 9:19ч.

  Тези вече със закон и референдум ще ни казват кой какво,и кой да харесва. Луди хора управляват света.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Педерасията е болест

  09 Фев 2020 9:24ч.

  На мозъка! За това съдействат активно медии, закони, лобита и изобщо светът е ненормален! Утре ще ни накарат и да ги обслужваме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Политсексолог

  09 Фев 2020 9:36ч.

  Мъжеложството е една от многото семитски болести-всички до една лечими!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  09 Фев 2020 9:41ч.

  И ние навремето обичахме братските африкански народи, защото такова решение беше взето. Пък дойде демокрацията и някой пусна лафа “бяла държава”, в смисъл хубава. Същата работа с източна Германия, там можеше да се сравнява със западната част. Колко години прогресивни идеи, солидарност, антифашизъм и изведнъж, навъдиха се от нищото едни неонацисти, ксенофоби, консерватори. Тия неща не стават със закон. Това е малко като с прайдовете. Като видиш такъв, най-много да те обземе и теб една хомофобия, каквато навремето нито Парцалев, нито Емил Димитров предизвикваха в народа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Напълно подкрепям хомофобските

  09 Фев 2020 10:07ч.

  атаки срещу педерастията навсякаде по света!Тая отврат се опитват да ни я пробутат и тук ръка за ръка с т.н.политкоректност по отношение на негри,цигани и педераси!Аман от тая псевдополиткоректност,писна ни от тая либералстващи сган+пседолеви!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Айде, айде!

  09 Фев 2020 10:18ч.

  Демократично е това общество в което правата на някакво малцинство не нарушават правата на мнозинството. Демократично ли е да работиш цял живот а от данъците които плащаш да се издържат търтеи които дори не се опитват да работят? Същото е и с педерасите и лесбийките. Правата които получават, разрушават обществата. Да не говорим че срещу еднополова любов те са готови на всичко. Спомнете си ежеседмичните посещения в Турция на Класната и на Данчето Йорданов. И на тоталната турска икономическа и политическа инвазия по онова време в България. Всяка форма на извратеност трябва да се преследва от закона. Така както се преследват детската порнография или блудство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гнусни педерасти !

  09 Фев 2020 10:39ч.

  Гнусни педерасти ! Ще повърна като гледам този плакат ! Педерастията е болест ! Швейцарците са най-големите егоисти ! Швейцарските банки държат всички мръсни пари и финансират всички войни ! Веднъж бях в командировка в Цюрих и съм напълно отвратен от егоизма и егоцентризма на швейцарците. Втори път няма да стъпя в Швейцария !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха ха ха

  09 Фев 2020 10:40ч.

  Демокрация ли бе да го опишеш... явно и на Швейцария и омръзна от демокрацията и реши да я използва, да си забранява :DDD Някой здраво плаща за прокарването на гей програмата, но резултата ще е инатересен, дали остава и здрав разум след демокрацията ;)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сега ще гледаме да видим

  09 Фев 2020 11:06ч.

  как Швейцария ще загърби джендърмерията, с 51% мнозоинство, както елегантно се откачи от еврото през 2014... Те ПРАВЯТ каквото е най-добре за тях, и - да става каквото ще! Браво на тези политици!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  09 Фев 2020 11:07ч.

  Фобия означава страх. Интересно някой от тези пробвал ли е да си забрани сам на себе си да се страхува от нещо? Например, ако се страхува от змии, нека си забрани фобията и да посети някоя изложба на влечуги. Да забраниш със закон фобията е вече истинско насилие против природата на хората, със същия успех може да им забраниш да се разболяват от рак. И съвсем очевидно законът противоречи на свободата на словото и вероизповеданието. Да направим християните престъпници със закон и после да ги хвърляме на лъвовете, вече е правено, обаче и не помогна. Джендърите са хуманни, почти колкото Нерон.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само да питам:

  09 Фев 2020 12:09ч.

  А кога ще бъде забранена хетерофобията и публичните шествия на педерасти и лезбийки като неин израз?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи