Шведският премиер отправи мрачно послание в коледната си реч

Шведският премиер отправи мрачно послание в коледната си реч

Въпреки че в очите на света Швеция изглежда като мирна и спокойна държава, всъщност случаите на насилие с използване на огнестрелно оръжие в нея са най-много в ЕС, каза той. Почти всички убити млади хора са били в престъпни банди и почти всички са били с имигрантски произход, каза още Кристершон.

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Новият премиер на Швеция нарисува нерадостна картина на положението в страната в първото си коледно обръщение към нацията, като особено наблегна на заплахите за обществената сигурност, предаде ДПА.

„Швеция се намира в много сериозно положение“, каза министър-председателят Улф Кристершон - 58-годишент консерватор, който е на премиерския пост от средата на октомври, след като получи подкрепа от крайнодясна партия.

Кристершон посочи три кризи, които според него подкопават сигурността на скандинавския народ: рязкото увеличаване на случаите на насилие, войната на Русия срещу Украйна и енергийната криза в Европа.

Въпреки че в очите на света Швеция изглежда като мирна и спокойна държава, всъщност случаите на насилие с използване на огнестрелно оръжие в нея са най-много в ЕС, каза той.  Премиерът посочи, че от началото на годината до средата на декември е имало 378 такива случая, при които са загинали 60 души, а 104 са били ранени. За сравнение, в Норвегия и Дания е имало само по четири подобни смъртни случая, а във Финландия – два.

В Сьодертеле, град близо до Стокхолм, са застреляни толкова души, колкото в Лондон. Почти всички убити млади хора са били в престъпни банди и почти всички са били с имигрантски произход, каза още Кристершон.

Той наследи на поста социалдемократката Магдалена Андершон и управлява с трипартийна коалиция, която без подкрепата на крайнодясната партия „Шведски демократи“ не би имала мнозинство в парламента. Обществената подкрепа за "Шведските демократи" с тяхната популистка и антиимиграционна платформа, се увеличи, благодарение на това, че те превърнаха борбата с престъпността в свой приоритет, отбелязва ДПА.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • рукола Z

    22 Дек 2022 7:58ч.

    Какво всъщност е казал: "Ние умишлено ви създадохме такива условия за живот, за да можем да ви отнемем правата!" Замислете се, искат обратно контрол над масите, искат да нямаме права, понеже бяха започнали хората да взимат контрола в ръцете си и шефът на Сбербанк си го каза директно: "Искате ли масите да вземат контрола от нас?"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    22 Дек 2022 10:14ч.

    дрын, дрын... чичето е консерватор, трябва да рине обора, който му оставиха тия, които "работиха" за свободите ти - носителите на през, транс и отвъд ценности. в момента последните п.и.каят газ. лични наблюдения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    22 Дек 2022 8:01ч.

    Сега събирате ли 2 и 2, защо пуснаха навлеците в Европа? Това беше европейският 11.09 ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    22 Дек 2022 10:43ч.

    Цицерон: "Всеки човек е склонен да греши, но само глупакът е склонен да упорства в грешката си."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Най-северната африканска страна няма да липсва на никого

    22 Дек 2022 12:11ч.

    Майната им

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Някой

    22 Дек 2022 22:01ч.

    Все по-мрачни речи се очертават за Коледа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи