Шолц призова Китай да упражни влиянието си върху Русия, за да спре войната в Украйна

Шолц призова Китай да упражни влиянието си върху Русия, за да спре войната в Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че е поискал днес от китайския президент Си Цзинпин да упражни "влиянието си" върху Русия, за да спре тя своята "агресивна война" срещу Украйна, съобщава БТА.

"Казах на президента, че е важно Китай да упражни влиянието си върху Русия. Това се отнася до необходимостта да се спазват принципите на Устава на ООН, който всички сме подписали, това засяга принципи като този за суверенитета и териториалната цялост, които са нещо важно и за Китай", заяви пред журналисти Шолц по време на свое посещение в Пекин.

Германският канцлер призова руския президент Владимир Путин "да не отказва" от сделката за износ на украинско зърно, която е с краен срок 19 ноември. "Приканвам руския президент да не отказва да продължи зърненото споразумение, изтичащо след няколко дни. Гладът не бива да се превърне в поредното оръжие", каза Шолц.

Канцлерът на Германия се срещна с китайския президент Си Цзинпин в Пекин в рамките на посещение, твърде оспорвано с оглед контекста на растящото недоверие на Запада към авторитарния режим в Китай, посочва Франс прес.

Си Цзинпин заяви, че визитата на Шолц "засилва практическото сътрудничество" с Германия, съобщи държавната телевизия Си Си Ти Ви. Като големи държави с влияние Китай и Германия трябва да си сътрудничат още повече във "времена на промени и сътресения" в името на световния мир, добави китайският лидер, цитиран от Ройтерс.

От своя страна Олаф Шолц посочи, че се стреми "да развива и занапред" икономическото сътрудничество с Китай въпреки "различните гледни точки".

Шолц каза на Си, че е добре, че двамата лидери се срещат лично в напрегнато време, когато руската инвазия в Украйна създава проблеми за световния ред, основан на правила, съобщи репортер на Ройтерс, придружаващ делегацията на Шолц.

"Искаме също да обсъдим начина, по който можем да развием още повече сътрудничеството помежду си по други теми - климатичните промени, продоволствената сигурност и задлъжнелите страни", отбеляза Шолц, цитиран от източник на АФП в германското правителство, пред китайския лидер.

Шолц - първият ръководител на страна от ЕС и Г-7, който посещава Китай след началото на пандемията, разговаря тази сутрин със Си в сградата на китайския парламент в Пекин, а след това програмата му включва среща с китайския премиер Ли Къцян, уточни източникът.

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

  • когато руската инвазия в Украйна създава проблеми за световния ред, основан на правила...

    04 Ное 2022 12:51ч.

    те тва е проблема. правилата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    04 Ное 2022 13:01ч.

    апцалутно! а що се отнася до призива да се "упражни влияние" върху мецан, предполагам, че тов. си просто си го е преместил. което е и правилното действие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • христо

    04 Ное 2022 13:15ч.

    не предполагай...точно това е станало. Може даже да е звъннал на ВВП и да са се посмели на тъпотиите на джендър-педераса, нацика шолци... Тов. Си и ККП много внимателно следят събитията и се готвят за анексията на Тайван...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Адолф на гроба на дядо си Фридрих Карл Макс Шолц :

    04 Ное 2022 13:56ч.

    " Дядо Фриц и при мен работата с руснаците върви зле. Какво да правя ? ... "Лягай до мен, Адолф"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ввв

    04 Ное 2022 13:57ч.

    1во правило на Русия и Китай - няма вече американски правила ;)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шолц може да е последния федерален канцлер на т.нар. "Обединена Германия"

    04 Ное 2022 13:06ч.

    За краткото си съществуване тя извърши само и единствено злиини

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    04 Ное 2022 13:09ч.

    йЕ, тоя Нанси Щолц, казал голям О'лаф на Си, ама той дали не е казал да предаде същото на Сащ, не е ясно !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    04 Ное 2022 14:15ч.

    Голям зор да се прикачите като като бълха върху слон към тоя Китай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кука

    04 Ное 2022 14:40ч.

    Ха, ха, Си-то да не е американска марионетка като гостенина му!... Бърбочката къде е да предложи Китай да бомбардира Москва!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • вече работещ беден благодарение на Кирчо

    04 Ное 2022 15:29ч.

    А ние призоваваме Китай да повлияе на ЕС да спре войната в Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    04 Ное 2022 19:34ч.

    Този си мисли, че и нормалните държавници са като тях и могат да си налагат влиянието както байДън на европейците, а германия и Франция на останалите "партньори" от ес. Дори и на ум не му минава, че това му искане е ненормално.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • майор Майор

    04 Ное 2022 20:12ч.

    Толкоз напън и Щунц изкака таквоз мъдро предложение. Ей така го е направил, да се намира на работа и да си измие ръчичките, че "нещо" е сторено.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кирчо

    04 Ное 2022 20:48ч.

    Това е много смешно, тоя за кой се мисли, че ще нарежда на най- силната държава е света. Жалък ръководител на жалка държавица.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мислещ

    04 Ное 2022 21:02ч.

    Ако наистина го е казал, това показва какви примитивни представи има за международната политика. В държава, която има поне три хиляди години опит в държавното устройство, дипломацията и изкуството на войната, подобно поведение се смята за абсолютно недопустимо и е повод за презрание.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи