Шолц: Енергията на Европа не може да се осигури по друг начин, освен от Русия

Шолц: Енергията на Европа не може да се осигури по друг начин, освен от Русия

"Вносът на изкопаеми горива от Русия е от основно значение за всекидневието на гражданите в Европа и снабдяването на континента не може да бъде осигурено по друг начин на този етап", заяви германският канцлер Олаф Шолц в писмено изявление, цитирано от Франс прес.

 

Шолц заявява това в момент, когато САЩ и Европейският съюз обсъждат санкции срещу руската енергия в отговор на инвазията в Украйна. По думите му "снабдяването на Европа с енергия за производството на отопление, за мобилността, електричеството и промишлеността не може да се осигури по друг начин".

 

Опасенията от западно ембарго срещу руския петрол отново тласнаха нагоре цените на черното злато.

 

Шолц напомня, че Европа неслучайно е изключила руските енергийни доставки от първата вълна санкции срещу Москва, тъй като такава мярка би дестабилизирала пазарите и би имала прекалено силно отражение върху европейските икономики.

 

"Германия е сред европейските страни, особено зависими от вноса на газ, петрол и въглища от Русия и правителството работи усърдно с партньорите си от ЕС и извън него за развитие на алтернативи на руската енергия", отбелязва Олаф Шолц.

 

"Това обаче не може да стане от днес за утре", подчертава той.

 

ЕС внася 40 процента от потребявания газ от Русия и много страни не подкрепят евентуално ембарго, което би послужило да бъде лишена Москва от основни постъпления. Мнозина министри от германското правителство вече се изказаха против мерки срещу руския газ. "Трябва да се издържи на санкциите продължително време", обясни вчера министърът на външните работи Аналена Бербок пред телевизия А Ер Де (АRD).

 

"Няма смисъл, ако след три седмици осъзнаем, че имаме електричество само за още няколко дни в Германия и че следователно трябва да се откажем от тези санкции", посочи тя. В същото време според проучване, публикувано днес във в. "Ханделдблат", 54% от германците подкрепят тази драстична санкции. В допитването на института "Югов" (Yougov) 30% са напълно съгласни, а 24% - по-скоро съгласни.

 

Известната в Германия икономистка Вероника Грим заявява пред в. "Билд", че спиране на вноса на руски газ би било предизвикателство, но не катастрофа. Тя припомни, че в момента хранилищата са пълни на 30 процента. "Русия никога не се е отказвала от сътрудничеството с ЕС в сферата на енергетиката", заяви пред Първи канал говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова, цитирана от ТАСС. "Не сме направили нищо, било с думи, дела, намек, емоция или планове, за да кажем, че вече за нас енергетиката не е в сферата на сътрудничеството", посочи тя.

 

По думите й такова желание да се обостри ситуацията всяка година е очевидно от страна на Запада, но не целия Запад, а на "натовски регулатори и механизми".

 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

 

Коментари

  • Я си спрете всички електроцентрали

    07 Март 2022 18:45ч.

    И си светете със свещи вечер

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Вносът на изкопаеми горива от Русия е от основно значение за всекидневието на гражданите в Европа и снабдяването на континента не може да бъде осигурено по друг начин на този етап"

    07 Март 2022 18:57ч.

    Нима? И това днес ли го разбрахте? Щото само преди 3-4 дена друго плямпахте. Боже, какви нищожества са натургани от Сайбията да управляват европейските държави!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    07 Март 2022 19:11ч.

    (...)Енергията на Европа не може да се осигури по друг начин, освен от Русия (...) Гутен Морген! Иначе голем го вадихте

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Когато Бог реши

    07 Март 2022 19:47ч.

    да накаже някого, първо му отнема ума.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Данибус

    07 Март 2022 20:20ч.

    А добрутро и вече добър ден! Иначе сме големи разбирачи, особено нашенските сламени човечета и форумните психодесни тролчета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • топ 10

    07 Март 2022 21:11ч.

    Признаха си най-после, че никакви приказки за диверсификации не решават въпроса. И че делът на руския газ в енергийната осигуреност на ЕС е много над 40 процента. И защо тогава е това малоумие да избираш конфронтация пред сътрудничество? Защото са реваншисти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • топ 1

    08 Март 2022 0:17ч.

    Не, защото някой ги контролира и на този някой му трябваше конфликта с Украйна да се разиграе точно сега. На Германия не беше даден избор дали да е сега или после, и как точно да участва. Като бонус контрольора получава разгром на германската имперска идея

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • топ 1

    08 Март 2022 0:17ч.

    (поредната), икономика - и предимства за собствения си имперски проект и икономика. Германия става васал от по-нисък ранг. Преди няколко години Юнкер произнесе реч пред Европейския парламент - "Да извоюваме суверенитета на ЕС". От кого? Е на това му беше сложен кръста.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола

    07 Март 2022 21:19ч.

    Хайде да те видим, с дисагите ли ще я носиш или ще плащаме на арабите като араби? Само и само да използвате момента ? голям бой ви чака! Миете танкове за да ги пращате в Усрайна, не ви стигат умрелите от ковид, ами още искате!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    07 Март 2022 22:36ч.

    Шолци проблемите на Европа и Германия са по вина на Урсула, моля ви сменете я, тази проклетница унищожава нашият континент и ни праща по дяволите, тя е проклятието и краят на Европейският съюз, и всички си мълчат само защото е жена! Редно е да я отзовете тази нова Магда Гьобелс! При Юнкер никога нямаше да се случи това което се случва, (да му е сладко пиенето)!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Планът беше друг

    07 Март 2022 22:41ч.

    Мислеха, че ще изненадат Русия и ще вземат Крим и двете републиките на 8 март по план. Помните ли допреди месец как ту Макрон, ту Блинкен че преговори, че срещи, а то нарочно точели във времето, да могат колкото се може повече да наблъскат оръжие в Украйна и войски всякакви. Вяра на тия световни измекяри! ....... И ще им продават и газ, може, но да плащат във физическо злато.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    07 Март 2022 22:43ч.

    Айде сега, след като разбрахте някои елементарни истини, достъпни и на бай Пешо от съседската пиянска компания, да вземете да си коригирате малко поведенийцето, за може пак да си получавате с чиста съвест така нужната ви енергия. А за троловете - да мислят друг път какви глупости правят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ивайло

    08 Март 2022 12:42ч.

    Е каааааак така беее ???? Нали се покрихте с перки , и соларни панел ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НЕ е ФЕЙК

    08 Март 2022 13:55ч.

    Дядото на Адолф Шолц е генерал-лейтенант от Waffen SS

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тоз е одрал кожата

    08 Март 2022 19:40ч.

    на баба си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мир

    08 Март 2022 15:11ч.

    Следователно, нато се изтегля в границите от 1989 година, САЩ се изтеглят от Европа и настъпва хилядолетен мир. Толкова е просто. Европа ще е от Лисабон до Владивосток. какво по хубаво от това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи