Шофьор натрупал 1400 лева глоби заради сгрешена винетка

Шофьор натрупал 1400 лева глоби заради сгрешена винетка
Цяла година "очите" на тол системата (това са камерите, монтирани по платените пътища, са гледали и снимали автомобил без валидна винетка, генерирани са електронни фишове за глоби, но шофьорът така и не разбрал, че е нарушител. В резултат човекът вече дължи 1400 лева санкции - по 70 лева за 20 "тол-снимки". Това разказа потърпевшият Иван Иванов пред камерата на Нова тв.

 

Собственикът на колата не подозирал, че когато е плащал е-винетката, в бързането е сбъркал регистрационния номер на МПС-то и така срещу парите си се е сдобил със статут на нарушител. Двамата със съпругата му пътуват много и месеци наред кръстосвали страната, без да знаят, че камерите на тол системата снимат, автоматичната проверка в информационната система всеки път показва, че за този автомобил няма издадена винетка, и всеки път системата генерира е-фиш за глоба. И така 20 пъти.  

 

 "Спират жена ми през октомври. Оказва се, че сме пропуснали да подновим винетката. Тя плаща глобата (всъщност става дума за т. нар. компенсаторна такса от 70 лева, която позволява на шофьора да си довърши пътуването и да избегне същинската глоба, която е 300 лева, бел. ред.), а аз веднага купувам винетка. В бързината обаче при попълването на данните съм объркал номера. Минават месеци, на 10 май т.г.  ме спира полиция и ми казват, че карам без винетка. Споря, че това не е възможно. Но отворихме системата за справки и се оказа, че наистина съм нарушител - платил съм винетка не за моята кола, а за автомобил с несъществуващ номер", разказва Иван Иванов. Когато се прибрал вкъщи, отворил сайта на АПИ бгтол, направи справка и с ужас установил, че има 20 глоби по 70 лева. 

 

 "Да, сбъркал съм, но как пък цяла година никой не ме е уведомил, че нямам валидна винетка", ядосва се шофьорът. Той обяви, че ще си търси правата в съда.

 

Всъщност Иванов има късмет,  че тол системата все още е полусляпа - работят малка част от камерите, които трябва да бдят за нарушения. Иначе сигурно щеше да натрупа не 20, а 200 глоби по 70 лева, и щеше да дължи не 1400, а 14 000 лева. 

 

Впрочем Иван Иванов все още не е получил нито един фиш.  

 

Фишовете - електронни, обработката - на ръка

 

Междувременно служебният министър на регионалното развитие, на чието подчинение са отговорните за пътните такса звена - тол системата, Националното тол управление и Агенция "Пътна инфраструктура", откри, че тол системата, описвана като последно чудо на технологиите, всъщност не смогва да обработва автоматично данните за нарушения и глобите и се налага чиновници да обработват на ръка електронно генерираните фишове. Така на практика шофьорите не  получава никакво известие, че са санкционирани, не си плащат глобите и трупат нови нарушения. В резултат на забавената обработка не са събрани 70 млн. лв.  -  от натрупани в рамките на година 200 000 необработени нарушения, съобщи на среща с медиите зам-.министър Захари Христов. Той поясни, че всеки ден се трупат по 2500-3000 нови фиша, които не стигат до нарушителите, защото 15 души обработват ръчно информацията.

 

Важно за глобите

 

При установено нарушение системата показва датата и часа на извършването му, регистрационния номер на превозното средство, както и стойността на компенсаторната такса, която собственикът може да заплати, за да не бъде санкциониран с по-голяма глоба. Системата дава информация и за точното местоположение на камерата, регистрирала нарушението.

 

Статусът на нарушението може да бъде:

 

- „постъпило“, когато данните са въведени в електронната системата;

 

- „в процес на обработка“ за електронен фиш;

 

- „връчен електронен фиш“;

 

- „платена компенсаторна такса“. 

 

 

"Справочник" за нарушители 

 

При движение по републиканската пътна мрежа без платена пътна такса – електронна винетка или тол такса, както и при грешно декларирани данни за превозното средство,  на нарушителите се дава възможност да платят компенсаторна такса в 14-дневен срок от установяването на нарушението. По този начин собственикът или шофьорът на превозното средство, с което е извършено нарушението, се освобождава от административно-наказателна отговорност. Нарушителите се санкционират чрез електронен фиш, който се обработва и издава в отсъствието на водача, или на пътя в момента на установяване на нарушението от специализираните екипи на Националното тол управление (НТУ).

 

Електронният фиш е документ за наложена глоба за движение по републиканската пътна мрежа без платени пътни такси, установено чрез стационарните контролни рамки. Той се издава на собственика на превозното средство, вписан в документите за неговата регистрация. В 14-дневен срок след получаване на електронния фиш, нарушителите също имат право да платят компенсаторна такса, за да избегнат по-висока санкция и прекратяване на административно-наказателна процедура.

 

Ако не платят компенсаторна такса, на нарушителите се налага акт за установяване на административно нарушение и глоба от 300 лева за леките автомобили и от 750 лв. до 3000 лв. при тежкотоварни превозни средства над 3,5 т в зависимост от масата на превозното средство и броя оси.

 

Какви са компенсаторните такси

 

 

 

 

 

Източник: segabg.com

 

 

 

 

Коментари

 • трепанье

  10 Авг 2021 15:56ч.

  .....7 /62 с мек връх за сичкото държавен служител и ши им дойде акъла.....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Той поясни, че всеки ден се трупат по 2500-3000 нови фиша, които не стигат до нарушителите, защото 15 души обработват ръчно информацията.

  10 Авг 2021 17:12ч.

  Фирмицата, която изгради и интегрира дигитално толл системата не бе ли австрийска? Не били следвало да й се приспаднат от дължимите от РБ плащания пропуснатите за същата тази РБ ползи?https://www.mrrb.bg/bg/tol-sistemata-e-izgradena-na-100-i-predadena-na-api/: Тол системата е изградена на 100% и предадена на АПИ. 16 август 2019 | 15:46"Председателят на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски прие символичния ключ на Електронната система за събиране на пътни такси на база изминато разстояние – тол, от изпълнителя на проекта за проектиране, изграждане и въвеждане на системата „Капш Трафик Солюшънс“ ДЗЗД. От днес АПИ чрез Националното тол управление ще оперира електронната система и в частта за тол таксуването, а не само за електронните винетки, както беше до момента."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БГ е доказала

  10 Авг 2021 17:13ч.

  Че е територия на абсурдите и простотиите.Не живея слава богу в БГ. То не е било 1 път от 2019 насам да съм бил "разчетен" от тази простотия наречена електронна винетка и нейните камери.Нося си разпечатката за платената такса преди да потегля за БГ.И с цялото им нахалство след Калотина тия дето стоят да проверяват ме спират и все -трябва да се глобяваме. ...Показвам им разпечатка та. ...То добре ама....Нахалство до безграничност. Как 1 път в Словения не е имало проблеми.Само че в Словения си купуваш винетката, лепиш я и камерите я разчитат.В БГ независимо че номерът е съгласно Талона и е преписан 1 към 1 камерите не го разчитаха. ГРОБ похарчиха пари за нещо напълно излишно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Допълнение 2

  10 Авг 2021 17:25ч.

  Трябва: -да се премине на винетки които се лепят -или да се направи платено но с кабини на една част от пътищата (магистралите) а второстепенната пътна мрежа да е напълно безплатна но издържаща се от данъците.Малко ли плащате?Да се движиш е право а не привилегия. Бързите магистрали е превилегия и да се плаща. -да се закрият КАТ с техните регистрации.Двигателят е резервна час.Не е нужно да се проверява като номер.Пунктовете за преглед на запад вършат работата на КАТ .Номерата не изискват нитове специални.Номерата на запад ги правят на хиляди места срещу талона на колата и сам можеш да си ги сложиш. -да се отмени нотариусът за покупка продажби (има си изградени начини на запад).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи