Шефовете на разузнаването на САЩ и Русия са обсъждали "чувствителни" въпроси

Шефовете на разузнаването на САЩ и Русия са обсъждали "чувствителни" въпроси

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс и шефът на руското разузнаване Сергей Наришкин, които тази седмица се срещнаха в Турция, са обсъждали "чувствителни" въпроси, каза руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков. Бърнс и Наришкин са първите представители на двете страни на такова високо равнище, които се срещат след нахлуването на Русия в Украйна през февруари, съобщава БТА.

Бърнс е предупредил Наришкин, ръководител на Службата за външно разузнаване на Русия, за последиците от каквато и да е употреба на ядрено оръжие и за рисковете за стратегическата сигурност, обяви американската страна.

Бърнс, бивш посланик на САЩ в Русия, беше изпратен от президента Джо Байдън в края на 2021 г. в Москва, за да предупреди Путин да не трупа войски по границите с Украйна.

"Контактът (между Бърнс и Наришкин) бе по инициатива на американската страна", каза Рябков за частната рускоезична телевизия RTVI. "Обсъжданите въпроси са били от чувствително естество". Диалогът продължава, но не е системен, каза Рябков. "Но ние не сме застанали с протегната шапка: американците имат нужда от диалог толкова, колкото и ние", посочи руският дипломат и добави, че по-късно този месец ще има още контакти между Русия и САЩ - по време на заседанието на двустранната консултативна комисия за договора Нов СТАРТ, която ще заседава в Кайро от 29 ноември до 6 декември.

Руските официални лица никога не са говорили за възможно използване на ядрено оръжие, напрежение по тема се нагнетява от Запада и това е недопустимо, заяви днес Дмитрий Песков, говорител на руския президент, предаде ТАСС. "Смятаме, че тези въпроси сами по себе си са недопустими, какво остава да се разсъждава по тях", каза Песков в отговор на въпрос дали Русия счита, че е възможно да се използва ядрено оръжие. Горителят на Кремъл подчерта, че "от руска страна никой не разсъждава и не е разсъждавал по тази тема". 

Песков не пожела да коментира думите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че на срещата в Анкара между Бърнс и Наришкин са били обсъждани "въпроси на неизползването на ядрено оръжие". Той не отговори и на въпрос дали Бърнс е предал някакво послание на руската страна освен по темата за ядреното оръжие.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Схемата

    17 Ное 2022 21:06ч.

    Днес, привечер Б. Чуков е публикувал в фейсбук профила си много интересен коментар, който директо коментира и анализира точно тези контакти. Намерете и прочетете! Преразказаха ми го. Нямам фейс, ще го търся от друг о място!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    18 Ное 2022 9:12ч.

    Ако намерите това "друго място" моля, съобщете го, и аз нямам фейсбук.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вуйчето

    18 Ное 2022 9:52ч.

    В epicenter.bg ги качват коментарите му от фейсбук, но със закъснение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи